SeinstravandeLaar start freelance adviescommunity: GNGMKRS

02 november 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

SeinstravandeLaar, een adviesbureau voor de publieke sector, heeft een nieuwe community gelanceerd om klanten beter te kunnen voorzien van executiekracht. Het platform, genaamd GNGMKRS, bestaat uit een community van ervaren adviseurs en interim managers die zich als freelancer verbinden aan SeinstravandeLaar en die worden ingezet op implementatieopdrachten van het bureau.

SeinstravandeLaar werd begin 2010 opgericht en heeft vandaag de dag een team van vijftien adviseurs. Het bureau houdt zich vooral bezig met strategie, besturings- en organisatorische vraagstukken binnen de publieke sector en bedient met name gemeenten, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen, samenwerkingsverbanden en maatschappelijke- en onderwijsinstellingen.

Het afgelopen jaar heeft het bureau de vraag naar implementatie-ondersteuning en andere diensten voor het in de praktijk realiseren van adviezen zien toenemen. Tot op heden specialiseerde SeinstravandeLaar zich voornamelijk in de voorkant van het consultancytraject, met een focus op het geven van strategische adviezen en het uitvoeren van bestuurlijke analyses en evaluaties op de juridische vormgeving, besturing, aansturing, inrichting en financiering van organisaties in de publieke sector. Ook heeft het adviesbureau een staat van dienst opgebouwd in het domein van samenwerking en fusie, uiteenlopend van het opstellen van toekomstanalyses, businesscases, inrichtingsplannen en het verzorgen van de procesbegeleiding.

Met de lancering van GNGMKRS wil SeinstravandeLaar nu ook klanten kunnen ondersteunen bij hun implementatievraagstukken. “Hiermee kunnen we onze relaties consequenter blijven begeleiden in hun organisatieontwikkeling en -uitvoering”, aldus Stan van de Laar, partner bij SeinstravandeLaar. Van de Laar richtte het bureau in 2010 op, samen met Arno Seinstra. Beide oprichters van het bureau, dat in 2015 zijn vijfjarig jubileum vierde, werkten voor hun ondernemersavontuur voor PwC.

platform gngmkrs

Seinstra legt uit: “GNGMKRS is een nieuw label waarmee we de strategische denkkracht van onze adviseurs verbinden met de realisatiekracht van ervaren adviseurs en managers in het openbaar bestuur.” In de afgelopen maanden is volgens Van de Laar “zorgvuldig gebouwd aan een community” van professionals, die hij omschrijft als “adviseurs die hun sporen hebben verdiend bij gerenommeerde adviesbureaus en adviseurs/managers die het openbaar bestuur van binnenuit en van buitenaf als geen ander kennen”. De community telt momenteel circa 50 zelfstandige adviseurs.

Wat zij gemeen hebben is dat zij beschikken over een frisse blik, die volgens GNGMKRS cruciaal is voor het tackelen van de complexe maatschappelijke vraagstukken waar de publieke sector mee te maken heeft.

Tijdelijke inzet voor duurzame verandering

Rollen die de GNGMKRS adviseurs kunnen vervullen, zijn onder meer programmamanager, kwartiermaker, projectleider, projectsecretaris, interimmanager, dagvoorzitter,of specialist op een specifiek onderwerp/thema. “Altijd door een tijdelijke inzet. En altijd met als doel: een duurzame verandering in het openbaar bestuur”, vult Van de Laar aan.

Gevraagd naar de reden om de community GNGMKRS te noemen, vertelt hij dat hij en Seinstra zich goed herkennen in de definitie van een ‘gangmaker’: “dat zijn mensen die graag vooropgaan in de wedstrijd, het tempo bepalen, maar zelf nooit hoeven te winnen. Precies de rol die we willen innemen als we samen met de klant werken aan implementatiekracht.”

Wat GNGMKRS ‘powered by SeinstravandeLaar’ volgens hem onderscheidt van andere communities is de kwaliteit van het netwerk. Naast het opbouwen van een netwerk van gerenommeerde adviseurs die een “gedeelde passie voor het openbaar bestuur” hebben, heeft SeinstravandeLaar een compleet ecosysteem gecreëerd dat adviseurs helpt om tot de top van hun vakgebied te blijven behoren en dat hen toegang geeft tot de kennis en kunde aanwezig in bureau. “Wij zorgen ervoor dat community-leden elkaar periodiek ontmoeten, zodat ze kennis en ervaring met elkaar kunnen delen.” In hun projecten kunnen de adviseurs van GNGMKRS op alle vlakken van hun opdracht – inhoud, proces en relatie – schakelen met adviseurs van SeinstravandeLaar.

GNGMKRS

De aanpak is down-to-earth en resultaatgericht. “GNGMKRS staat voor maatwerk. We denken met opdrachtgevers mee over nut en noodzaak, timing, omvang en duur van de tijdelijke inzet én over de vraag welke gangmaker in het veranderproces op welk moment het beste past. Ingewikkelde contracten en afkoopsommen, daar doen wij niet aan”, aldus Seinstra.

Inspelen op nieuwe kansen

Met de stap brengt SeinstravandeLaar vernieuwing aan in zijn verdienmodel. Het bureau past zich aan op veranderingen in de markt, met oog voor het belang dat klanten hechten aan flexibilisering. Door een flexibele schil van professionals om het bureau heen te verzamelen, kan het bedrijf opschalen in drukke periodes, zonder vast te zitten aan de personeelskosten in periodes waarin opdrachten uitblijven. De Big Four maakt bijvoorbeeld wereldwijd stappen in deze richting, maar ook middelgrote en kleinere bureaus, zoals SeinstravandeLaar, kiezen soortgelijke paden. Zo lanceerden bijvoorbeeld recentelijk JBR en Goudsteen & Company praktijken voor interim executives en interim en search activiteiten, terwijl BMC, marktleider in consultancy voor de publieke sector, over een aparte tak beschikt die met freelancers werkt.

Als GNGMKRS met succes een positie in de markt weet te bemachtigen, zal dit SeinstravandeLaar tevens voorzien van een groter afzetkanaal. Alleen al de Rijksoverheid geeft zo’n €460 miljoen per jaar uit aan beleidsondersteunende werkzaamheden, bijna zeven keer zoveel als de uitgaven aan (strategisch) beleidswerk. De gehele publiek sector geeft volgens schattingen jaarlijks €2,2 miljard uit aan externe consultants en projectmanagers.

De start is in ieder geval positief. Via het netwerk van SeinstravandeLaar zijn al verschillende adviseurs uit de community al actief op het gebied van realisatiekracht. Zo is een van de verbonden adviseurs actief als programmamanager bij een gemeenten, een collega is als kwartiermaker gestart bij een andere gemeente die zich midden in een reorganisatie bevindt. Andere rollen die vervuld worden zijn projectleider, interim manager bedrijfsvoering en technisch voorzitter voor het overleg van gezamenlijke colleges van B&W.