Consultancybureau JBR start praktijk voor interim executives

12 september 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Consultancybureau JBR heeft een interim management praktijk gelanceerd. De nieuwe tak, die wordt geleid door de ervaren interim directeur Harm Tunteler, vormt een toevoeging op de reeds bestaande diensten van JBR, die gericht zijn op strategie, corporate finance en restructuring.

Sinds de oprichting in 1984 heeft JBR altijd geopereerd als een traditionele strategie- en corporate finance/restructuring specialist. Met de lancering van de nieuwe interimpraktijk zal het model licht veranderen, erkent Ronald van Rijn, Partner bij JBR. “We gaan klanten nu ook desgevraagd ondersteunen bij de implementatie van advies en met tijdelijke invulling van zware management rollen.”

Voor bestaande klanten zal er echter niks veranderen: “JBR Interim Executives is en blijft echter een op zichzelf staande entiteit die opdrachten onafhankelijk gaat uitvoeren”, licht hij verder toe.

Harm Tunteler leit nieuwe interim executives praktijk van JBR

JBR Interim Executives

Het opzetten van de nieuwe interimtak was het logische gevolg van de groeiende vraag van klanten. Van Rijn legt uit: “Er is behoefte aan de implementatie van ons advies, zowel bij de disciplines strategie, corporate finance als restructuring.”

Waar de specifieke dienstverlening van JBR normaliter eindigde – het leveren van advies – maakt de interimtak het voor klanten mogelijk om interim executives in te schakelen, in de rol van tijdelijke CEO of CRO (Chief Restructuring Officer) voor het managen van hun veranderagenda’s. In sommige gevallen zal JBR Interim Executives het advies van JBR zelf voortzetten, maar in andere gevallen zal JBR Interim volledig los van JBR ingeschakeld gaan worden.

Om de nieuwe praktijk te gaan leiden, is JBR een samenwerkingsverband aangegaan met Harm Tunteler. De ervaren interim CEO en CRO kan bogen op zo’n vijftien jaar ervaring als interim-executive en beschikt over ruime expertise op het gebied van onder meer crisissituaties en bedrijfsherstructureringen. Tot medio 2016 is Tunteler vennoot geweest bij Custom Management, waarvan vijf jaar als managing partner.

Zo werd Tunteler begin 2015 aan boord gehaald om de toenmalige herstructurering van het uiteindelijk failliet verklaarde V&D te leiden – het grootste retail faillissement in Nederland ooit. De interim bestuurder voerde onder meer een zwaar kostenreductieprogramma door, keek naar verschillende doorstartmogelijkheden en ondersteunde de bewindvoerders en curatoren bij de afwikkeling van het proces. Ook was hij nauw betrokken bij de verkoop van La Place aan Jumbo. Onder de vleugels van de supermarktketen heeft La Place de weg omhoog weer terug weten te vinden.

Tunteler begon zijn carrière in het bedrijfsleven bij Van Nelle, dat werd overgenomen door Sara Lee/Douwe Egberts. Na verschillende rollen binnen het concern vertrok hij, omdat hij via een MBI samen met Egeria de Horeca koffiebrander Smit & Dorlas overnam. Na een succesvolle exit vijf laar later, ging hij als interim-directeur en commissaris aan de slag. Tunteler gaat JBR Interim Executives opbouwen en er voor zorgen dat het kantoor een plaats kan veroveren tussen de concurrenten in het speelveld als Boer & Croon en Custom Management, maar bijvoorbeeld ook de interim executive takken van organisatieadviesbureaus en werving & selectiepartijen. Vanuit een klantperspectief richt JBR zich voornamelijk op internationale holdings met een Nederlandse dochter, (grotere) familiebedrijven, private equity deelnemingen en kleinere beursfondsen. Sectoren waarin het bureau voornamelijk actief is, zijn onder meer de maritieme sector, offshore, energie & milieu, food & agri, digital media & IT en de zorg.

Sterk trackrecord als CEO en CRO

JBR Interim Executives gaat zich exclusief richten op interim management op CEO- en CRO-niveau, geeft Tunteler aan. Typische oplossingen waarvoor JBR ingeschakeld kan worden zijn fusie- of integratievraagstukken, strategische veranderingsprocessen, sterke groeifase van een onderneming, herstructurering, organisatieproblematiek, opvolgingsproblematiek, ontslag, transitie, fraude of wanbeheer. JBR Interim Executives heeft diverse zwaargewichten aan zich weten te binden.

Hoewel Tunteler geen namen noemt, geeft hij aan dat deze professionals allemaal een “sterk trackrecord hebben als CEO en in het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen”. Daarnaast beschikken zij ook over specifieke expertise qua vakgebied (marketing en sales, logistiek en productie, informatietechnologie, finance en accounting) en over sectorspecialisme.

De expertise en het netwerk van JBR zorgen ervoor dat hun interim executives kunnen opereren vanuit een gedegen aanpak van de eigen organisatie en dat ze gebruik kunnen maken van een netwerk van ondersteuning en support. “Uniek aan onze structuur is dat de interim-executives elkaar versterken door over en weer als sparringpartner te fungeren en invulling geven aan schaduwmanagement. Met hun specifieke vragen kunnen zij terecht bij de collega-adviseurs van JBR Strategy, Corporate Finance en Restructuring”, vertelt Tunteler.

Van Rijn voegt toe dat hij en de andere partners van JBR, dat lid is van de ROA, vol verwachting uitkijken naar de nieuwe praktijk. “De activiteiten van JBR Interim Executives zijn complementair aan de huidige activiteiten van JBR en stellen ons in staat de klant ’full service’ van dienst te zijn. Enerzijds functioneert JBR als een inhoudelijk klankbord / denktank voor Interim Executives, anderzijds functioneert de change executive als klankbord voor JBR als het om managementvraagstukken gaat.”

De oprichting van de nieuwe interimtak komt in een tijd waarin klanten steeds kritischer kijken naar de meerwaarde van consultants. Voorbij zijn de dagen dat ‘platte inhuur’ tegen hoge tarieven de dienst uitmaakte. Tegenwoordig wordt nauwkeurig gekeken welke toegevoegde waarde adviseurs en interim-executives leveren. Van Rijn gelooft dat met de toevoeging van de interim tak, die dezelfde kwaliteit zal leveren aan klanten die ze van JBR gewend zijn, het bedrijf een meer integrale en ook betere dienstverlening zal kunnen bieden. “Onze vier disciplines (strategie, corporate finance, restructuring en interim executives, red.) stellen JBR in staat een integrale benadering te hanteren”, besluit de JBR partner.