De 25 grootste faillissementen van retailketens en winkels

10 maart 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Sinds 2011 zijn er in ons land meer dan 2.800 retail- en winkelketens failliet gegaan. Het faillissement van V&D en La Place heeft met afstand de meeste banen gekost, meer dan 10.000, gevolgd door de faillissementen van Macintosch en Unlimited Sports Group. Samen zijn de 25 grootste faillissementen goed voor bijna 33.000 ontslagen.

De retailsectoren in landen overal ter wereld hebben te maken met verregaande gevolgen van digitalisering en veranderend klantgedrag. Investeren in omnichannel verkoop en het verbeteren van de customer experience staan dan ook bovenaan de prioriteitenlijstjes van bestuurders in het retaillandschap. Online retail, ook wel e-commerce genoemd, heeft de afgelopen jaren een gigantische opmars gemaakt, en zo ook in Nederland waar de online retailmarkt jaarlijks met €0,5 miljard toeneemt. Retailers moeten inspelen op deze ontwikkelingen, omdat anders de continuïteit van hun winkelketens in gevaar komt.

25 grootste faillissementen
Dat het niet goed inspelen op bovengenoemde trends tot dramatische gevolgen kan leiden, is de afgelopen jaren meerdere keren op pijnlijke wijze duidelijk geworden. Zo telde de sector afgelopen jaar 538 (uitgesproken) faillissementen, en gingen een jaar eerder zelfs 645 op de fles. In 2013 gingen maar liefst 904 winkelketens kopje onder*.

Een overzicht van de 25 grootste faillissementen in de Nederlandse retailsector sinds 2011:

Bovenaan de lijst staat uiteraard het faillissement van V&D en La Place met een totaal personeelsbestand van 10.300 werknemers, verspreid over 124 vestigingen. Om de in december 2015 failliet verklaarde keten te redden, hebben Jumbo en investeerder Ronald Kahn (o.a. Coolcat) verwoed geprobeerd om een doorstart te realiseren, maar tevergeefs. Bijna tegelijkertijd werd ook het faillissement van Macintosh aangevraagd, het moederbedrijf van schoenenwinkelketens Dolcir, Manfield, Scapino en Invito. Hierbij waren zo’n 5.500 werknemers in 550 vestigingen gemoeid. Hoewel de winkels in eerste instantie open bleven, viel in de weken daarna ook het doek voor elk van de afzonderlijke winkelketens. Opvallend is dat zowel V&D Group als Macintosh Retail Group medio 2015 nog in de top 40 snelst groeiende retailers stonden – hoewel met een lichte negatieve omzetgroei.

De top 3 wordt gesloten door Unlimited Sports Group die onlangs failliet werd verklaard. Het moederbedrijf van onder meer sportwinkelketens Perry en AktieSport had 2.500 man in dienst in 307 vestigingen. De winkels blijven vooralsnog geopend, omdat gehoopt wordt op een doorstart. UWV heeft toegezegd de lonen van de medewerkers door te betalen tot de eerste helft van april. Op nummer vier volgt de combinatie Miss Etam/Promiss, die begin 2015 failliet werd verklaard. In relatief korte tijd werd een akkoord bereikt voor een doorstart, die gefaciliteerd werd door een consortium van investeerders uit de retailwereld. Op de vijfde plek volgt internationale modeketen Mexx, met 1.500 werknemers. De keten werd in 2014 failliet verklaard na twee jaar ruim €80 miljoen verlies te hebben gedraaid. Eind januari 2015 heeft het Turkse Eroglu Holding het modemerk overgenomen en sindsdien zijn al verschillende filialen opnieuw geopend.

De rest van de top 10 bestaat uit de faillissementen van Schoenenreus (1.475 werknemers, na het faillissement in 2013 maakte de keten een doorstart, om in 2015 opnieuw failliet verklaard te worden), Bas Group (1.200 werknemers, holding van onder meer Dixons, en het doorgestarte iCentre), Impact Retail (1.006 werknemers, elektronicabedrijf, een doorstart bleek niet mogelijk), Globe Reisburo/Oad (852 werknemers, 81 vestigingen werden overgenomen door concurrent D-Reizen) en Free Record Shop, dat na zijn faillissement in 2013 (719 werknemers) een doorstart maakte in veel kleinere opzet, maar minder dan een jaar later opnieuw onderuitging (90 werknemers).

Net buiten de top 10 volgt Schoenenreus opnieuw, met het tweede faillissement in 2015, waarbij 717 werknemers werden getroffen. In februari werd de failliete winkelketen overgenomen door investeerders CA Global en GA Europe voor een bedrag van €5 miljoen. Andere opvallende faillissementen in de Nederlandse retailsector zijn auto- en fietsonderdelenwinkel Halfords in 2014, boekhandelaar Polare in 2014, kledingwinkel Hans Textiel in 2011 en DA Retail Groep in 2015. Omdat drogisterijketen DA voor het overgrote deel bestond uit franchisenemers, is een gedeelte van de 260 vestigingen nu onder eigen naam voortgezet. In totaal waren de 25 grootste faillissementen goed voor 32.595 banen.

Een belangrijk retail-faillissement voor 2011 is de neergang van Modebedrijf Oilily in 2009, waarbij 149 werknemers hun baan kwijtraakten. In datzelfde jaar ging ook de DSB Bank failliet, een iconisch faillissement dat tussen de €600 miljoen en €1 miljard schade opleverde voor klanten.

* Het betreft het aantal door het CBS geregistreerde faillissementen. Het aantal gestopte ondernemingen in de retailsector ligt veel hoger.