De veertig snelst groeiende retailers van Nederland

16 juni 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Coolblue, Jumbo en Fonteyn zijn de snelst groeiende retailers van Nederland. In de top 40 retailers staan verder diverse grote namen als Rituals, Suit Supply, Hunkemöller, Zeeman, Dixons, Eye Wish Opticiens en La Place.

Elk jaar doet corporate finance adviesbureau Capitalmind onderzoek naar de financiële prestaties van retailers. De zogeheten ‘RetailTrends Fabulous 40’ lijst rangschikt bedrijven op basis van de groei die ze in de afgelopen drie jaar hebben gerealiseerd. Bedrijven die worden meegenomen in het onderzoek zijn hoofdzakelijk actief in de detailhandel (food of non-food segmenten) en hebben een omzet van minimaal €5 miljoen.

Uit de analyse blijkt dat Coolblue, en online retailer op het gebied van consumentenelektronica, zich de snelst groeiende retailer van ons land mag noemen. De netto omzet van het Rotterdamse bedrijf groeide tussen 2011 en 2013 van €111 miljoen naar €243 miljoen, wat neerkomt op een CAGR* van bijna 50%. Coolblue stoot daarmee BAS Holding van de troon. Het moederbedrijf van Dixons, iCentre en MyCom zakt van de eerste naar de 21e plek – de omzet van BAS Holding groeide tussen 2011 en 2013 gemiddeld nog met 1,1 procent. Op twee staat Jumbo Groep, de holding achter supermarktketens Jumbo en C1000, met een CAGR van 46%. De top 5 wordt afgesloten door het moederbedrijf van tuincentrum specialist Fonteyn, Suit Supply en cosmeticabedrijf Rituals.

Volgens Bart Jonkman, managing partner bij Capitalmind, is vooral de hoge notering van Suit Supply opvallend. De pakkenspecialist is slechts één van de drie retailers die dit jaar de top tien is binnenkomen op basis van autonome groei. “Een bemoedigend signaal dat er ook voor de retail betere tijden zijn aangebroken”, aldus Jonkman.

In de top 10 staan verder Ledema, bekend van juwelier Schaap en Citroen, Eutreco Holding (van o.a. Intersport), P-Hold (eigenaar van o.a. Paradigit en Computerland), Hunkemöller en Coop.

In de rest van de top 20 staan diverse grote namen. Zo staat Grandvision – de eigenaar van Eye Wish Opticiens, Pearle en Vision Express – op de twaalfde plaats, op #19 staat Zeeman, en op #20 staat Jeans Centre.

Supermarkt Hoogvliet staat op nummer 15, één plek hoger ten opzichte van de vorige editie, terwijl branchegenoot Plus de 24ste plek inneemt. Het noodlijdende V&D staat ook in de top 40, op plek 35, samen met restaurantformule La Place. Macintosh Retail Group, het moederbedrijf van formules als Dolcis, Invito en Kwantum staat op plek 38. De top 40 wordt afgesloten door Ardenberg, het bedrijf achter de schoenenretailers Dr. Adam’s en Van Dalen.

* CAGR = Compound Annual Growth Rate; samengesteld jaarlijks groeipercentage in het Nederlands.