Dirk Jonker verkozen tot Actuaris van het Jaar 2017

29 september 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Dirk Jonker is uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2017. De oprichter van Focus Orange en grondlegger van analytics platform Crunchr, won de prijs onder meer dankzij zijn vernieuwende en ondernemende manier van werken. De jury prees hem onder andere voor “de manier waarop hij de vertaalslag weet te maken naar wat aankomende actuarissen nodig hebben in hun opleiding”.

Het Actuarieel Podium, een initiatief van FTE Actuarieel, reikt sinds 2012 jaarlijks de Actuaris van het Jaar Prijs uit. De prijs is een initiatief om actuarieel specialisten die een duidelijke voortrekkersrol vervullen in de profilering van de actuariële beroepsgroep, publiekelijk te waarderen. Ook dit jaar werd uitgekeken naar professionals die een bijzondere prestatie hebben geleverd en bijdragen aan de maatschappelijke zichtbaarheid van de beroepsgroep.

Eerder deze week, tijdens de zesde editie van de jaarlijkse Actuarisdag in Zeist*, was het Dirk Jonker die de prijs in ontvangst mocht nemen. Tot de bekendmaking behoorde hij samen met Wichert Hoekert (voorzitter afdeling Vaktechniek Retirement Solutions bij Willis Towers Watson), Servaas Houben (Manager actuariaat ENNIA Curaçao) en Sabijn Timmers (Chief Risk Officer van Triodos Bank Group) tot de vier finalisten.

Dirk Jonker

In 2007 richtte Dirk Jonker Focus Orange op, een HR-consultancybureau waarmee hij wilde inspelen op de toenemende vraag naar dienstverlening op het gebied van strategische HR-thema’s en data analytics. Ook is Jonker sinds 2014 medeoprichter en Managing Director van Crunchr, een door Focus Orange ontwikkelde oplossing voor Workforce Reporting & People Analytics. Hier geeft hij leiding aan de data science and development teams. In 2015 kreeg Crunchr wereldwijde erkenning van het internationale IT-research en adviesbureau Gartner en in 2016 ontving het financiering van het Randstad Innovation Fund. Vorig jaar werd Jonker door het FD uitgeroepen tot als een van de ondernemende toptalenten van Nederland. Hij spreekt geregeld op internationale congressen over Human Capital Management en People Analytics.Dirk Jonker verkozen tot Actuaris van het Jaar 2017

Via Focus Orange en Crunchr adviseert Jonker inmiddels al zo’n tien jaar bedrijven over hoe ze beter gebruik kunnen maken van reporting en analytics op het gebied van personeel. Bij de bekendmaking van Jonkers nominatie gaf de jury al aan dat hij “als een van de eersten met big data en data analytics aan de slag ging en hieromheen een succesvol bedrijf opzette”, waaraan werd toegevoegd dat “Crunchr een belangrijke maatschappelijke functie vervult door arbeidspotentieel beter te ontsluiten door middel van gebruikmaking van big data”. Ook zet Jonker volgens de jury belangrijke thema’s op de kaart als privacy van werknemers en de vraag of het ethisch verantwoord is dat een werkgever gebruikmaakt van data van social media.

Durf, pionierswerk en ondernemerschap

In een vol Achmea Congrescentrum overhandigde juryvoorzitter Ronald Latenstein de bijbehorende bronzen sculptuur en oorkonde aan Jonker, die zich daarmee Actuaris van het Jaar 2017 mocht noemen. Jonker werd door de jury geprezen om de vernieuwing die hij gedurende de afgelopen jaren tot stand wist te brengen, waarbij de jury aangaf onder de indruk te zijn van “de transitie van de oude wereld naar de nieuwe wereld, zonder daarbij de oude wereld te verliezen”. Daarnaast benadrukte Latenstein in zijn toespraak Jonkers’ durf, pionierswerk en ondernemerschap en “de manier waarop hij de vertaalslag weet te maken naar wat aankomende actuarissen nodig hebben in hun opleiding”.

Tijdens de dag werd ook nog een aanmoedigingsprijs uitgereikt. De winnaar hiervan werd bepaald aan de hand van een debatsessie over de rol en toekomst van de actuaris. Hierin gingen de genomineerden voor de talentprijs het debat met elkaar aan en kon het publiek vervolgens de winnaar aanwijzen. De genomineerden waren dit jaar: Joanne Bouwkamp (Consultant bij Tripple A), Steven Hooghwerff (Consultant bij Milliman), Tessa van Staten (Junior Manager bij Deloitte
) en Mark Verhagen (ondernemer). Het aanwezige publiek riep Tessa van Staten uit tot Actuarieel Talent van het Jaar 2017.

De Actuarisdag stond dit jaar verder in het teken van Pensioen: De Volgende Stap. Voor een uitverkochte zaal met zo’n 300 actuarissen en aanverwante specialisten, vertelden sprekers als Fieke van der Lecq, Jacqueline Lommen, Marc Heemskerk, Coen van Dedem en Edzko Smid over de toekomst van het stelsel, de transitie en wat er op ons afkomt.

Eerdere winnaars

Jonker is de zesde persoon die zich Actuaris van het Jaar mag noemen. Vorig jaar ging de prijs naar Marc Heemskerk van Mercer. Een jaar eerder was Amba Zeggen (eigenaar Risk & Governance) de winnaar en in 2014 was dit Falco Valkenburg (ondernemer). In 2013 ging de prijs naar Ad Kok (eigenaar Keflavik en voormalig partner KPMG) en tijdens de eerste editie van de uitreiking ging Jan Tamerus (PGGM) met de trofee aan de haal.

* Het jaarlijkse congres voor actuariële professionals staat in het teken van kennis delen, sparren met vakgenoten, plezier en netwerken.