Twee consultants strijden mee om Actuaris van het Jaar 2017

05 september 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Vier actuarissen zijn genomineerd voor de finale van ‘Actuaris van het jaar 2017’. Twee van hen zijn afkomstig uit de adviesbranche: Wichert Hoekert van Willis Towers Watson en Dirk Jonker, oprichter van Focus Orange.

Het Actuarieel Podium, een initiatief van FTE Actuarieel, reikt sinds 2012 jaarlijks de Actuaris van het Jaar Prijs uit. De prijs is een initiatief om actuarieel specialisten die een duidelijke voortrekkersrol vervullen in de profilering van de actuariële beroepsgroep, publiek te waarderen. In 2016 werd Marc Heemskerk van Mercer uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2016. Ook dit jaar is een professionele jury weer op zoek gegaan naar actuarissen die een bijzondere prestatie hebben geleverd en een bijdrage leveren aan de maatschappelijke zichtbaarheid van de beroepsgroep, en daarmee een voorbeeld voor anderen zijn.

Onder hen ook twee spelers afkomstig uit de adviesbranche: Wichert Hoekert, voorzitter van de afdeling Vaktechniek Retirement Solutions (VTRS) van de wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider Willis Towers Watson en Dirk Jonker, oprichter van Focus Orange, een HR-technologie adviesbureau dat zich specialiseert in effectief inzetten van menselijk kapitaal.

Wichert Hoekert, sinds 2005 werkzaam bij Willis Towers Watson, vervult binnen de organisatie de rol van voorzitter van de afdeling Vaktechniek Retirement Solutions (VTRS). Daarnaast is hij lid van het Retirement Leadership Team, met als primaire verantwoordelijkheden kennis, tools en innovatie. Hoekert heeft in de afgelopen jaren geparticipeerd in diverse werkgroepen van het Actuarieel Genootschap, waaronder (momenteel) de werkgroep die zich bezighoudt met de afschaffing van de doorsneesystematiek. Als consultant is hij met name werkzaam voor pensioenfondsen, zowel in de rol van adviseur als in de rol van certificerend actuaris.

Met het oog op de nominatie van Hoekert wijst de jury om te beginnen op zijn “goede, leesbare en ook opiniërende publicaties”, waarmee hij volgens hen “nadrukkelijk invloed heeft op de gedachtevorming van veel vakgenoten.” De jury kenmerkt Hoekert verder als een “betrokken en visionair denker”, aangezien hij het debat met vakgenoten van statuur, over bijvoorbeeld precaire onderwerpen als de Toekomst van het Pensioenstelsel en evenwichtigheid, niet uit de weg gaat.” De Willis Towers Watson actuaris is geregeld te vinden in de media, bijvoorbeeld in diverse dag- en vakbladen, zoals het FD, PensioenPro en Pensioenmagazine.

Wichert Hoekert en Dirk Jonker strijden mee om Actuaris van het Jaar 2017Onder journalisten krijgt Hoekert vooral waardering om zijn “heldere en begrijpelijke communicatie”, en om het feit dat “hij een mening heeft en die bereid is te geven.” Daarmee levert hij een “belangrijke bijdrage aan het actuariële werkveld” en “vraagt hij op een positieve en constructieve wijze aandacht voor het vakgebied van de actuariële wetenschap.”

Dirk Jonker richtte in 2007 Focus Orange op, een HR-consultancybureau waarmee hij wilde inspelen op de toenemende vraag naar dienstverlening op het snijvlak van strategische HR-thema’s en data analytics. Het adviesbureau voorziet klanten binnen uiteenlopende segmenten van diensten op het gebied van onder meer Total Rewards, Executive Remuneration, Pension en Strategic Workforce Planning. Jonker is daarnaast actief als managing director van de door Focus Orange ontwikkelde Workforce Reporting & People Analytics oplossing Crunchr, waar hij leiding geeft aan de teams voor data science and development. Al meer dan tien jaar adviseert Jonker bedrijven over hoe ze beter gebruik kunnen maken van reporting en analytics op het gebied van personeel. Voordat hij met Focus Orange begon, werkte hij als consultant bij Towers Perrin in New York en Amsterdam.

De nominatie van Jonker voor de Actuaris van het Jaar verkiezing komt volgens de jury doordat hij met zijn werk bij Crunchr laat zien wat Actuarissen allemaal nog meer te bieden hebben, buiten de standaard verzekerings- en pensioenmarkt. “Dirk ging als een van de eersten met big data en data analytics aan de slag en zette hieromheen een succesvol bedrijf op”, aldus de jury, die toevoegt: “Zijn bedrijf Crunchr vervult een belangrijke maatschappelijke functie door arbeidspotentieel beter te ontsluiten door middel van gebruikmaking van big data. Hij voelt de tijdgeest perfect aan, durft ernaar te handelen en is daarmee een voorbeeld voor vele anderen.”

Ook zet Jonker volgens de jury thema’s op de kaart als privacy van werknemers en de vraag of het ethisch verantwoord is dat een werkgever data van social media gebruikt. In 2015 kreeg Crunchr wereldwijde erkenning door Gartner als 'Cool Vendor' en in 2016 ontving het financiering van het Randstad Innovation Fund. Vorig jaar werd Jonker bovendien geselecteerd door het Financieel Dagblad als een van de ondernemende toptalenten van Nederland. Hij spreekt geregeld op internationale congressen over Human Capital Management en People Analytics.

Hoekert en Jonker zullen het opnemen tegen nog twee genomineerden. Sabijn Timmers is Chief Risk Officer van Triodos Bank Group en rapporteert aan de CFO en de Raad van Bestuur. Sabijn Timmers trad in mei 2014 in dienst bij Triodos Bank in de nieuwe functie van CRO en is daarmee verantwoordelijk voor credit risk, operational risk, asset liability management, compliance en enterprise risk. Servaas Houben is manager van het actuariaat van verzekeraar ENNIA in Willemstad, Curaçao. Hij studeerde econometrie in Nederland en werkte daar de eerste vier jaar van zijn carrière, om vervolgens te werken in Dublin en Londen. Houben schrijft regelmatig voor kranten, CFA digest, op zijn eigen blog en voor (actuariële) magazines.

Op 26 september 2017 wordt tijdens de zesde editie van de Actuarisdag, in het Achmea Congres centrum in Zeist, bekendgemaakt wie in 2017 de titel Actuaris van het Jaar zal krijgen. Het jaarlijkse congres voor actuariële professionals staat in het teken van kennis delen, sparren met vakgenoten, plezier en netwerken. Op de dag komen jaarlijks zo’n 300 professionals uit de branche af.