App brengt ideale arbeidsvoorwaarden van starters in kaart
Twee adviesbureaus hebben de handen ineengeslagen om een scan te ontwikkelen die inzichtelijk moet maken aan welke arbeidsvoorwaarden young professionals veel belang hechten. De tool, die zowel is bedoeld voor starters als voor young professionals met enkele jaren werkervaring, stelt vragen op het gebied van meer dan twintig HR-thema’s.
Nederland telt zo’n 715.000 HBO- en WO-studenten en elke jaar gaan ongeveer 65.000 pas afgestudeerden op zoek naar hetzelfde: hun droombaan. Het vinden hiervan is echter niet gemakkelijk. Soms zijn functies niet beschikbaar, worden young professionals gedwongen in een andere sector aan de slag te gaan en soms zelfs (flink) onder hun niveau te gaan werken. Maar zelfs als ze een arbeidsplaats weten te bemachtigen die inhoudelijk goed op hun wensen aansluit, zijn er nog vele factoren die bepalen of het een fantastische of middelmatige baan is. Veel van deze belangrijke aspecten bevinden zich op het human capital-vlak, zoals de arbeidsvoorwaarden, de bedrijfscultuur en de hoogte van het salaris.
Om net afgestudeerden en young professionals beter inzicht te helpen verkrijgen in wat voor hen belangrijk is op dit gebied, zijn Deloitte en Focus Orange dochter Crunchr een samenwerkingsverband aangegaan om een nieuwe digitale tool te ontwikkelen, genaamd de Prefscan. Deze is erop gericht om inzichtelijk te maken welke arbeidsvoorwaarden en welke ‘zachte’ eigenschappen van een baan en bedrijf door young professionals van belang worden geacht ten aanzien van hun toekomstige werkgever. Bedrijven kunnen gebruik maken van de verkregen informatie om te controleren of ze op het gebied van hun wervingsbeleid de juiste weg zijn ingeslagen.
Verschuivende behoeften
Sophie de Leeuw, Business Analyst bij Deloitte, benadrukt dat het soort beloning en faciliteiten waar werknemers om vragen onderhevig is aan de tijd waarin zij zijn opgegroeid: “As we speak komt er namelijk een hele generatie aan die is opgegroeid met mobieltjes, onbeperkte mogelijkheden om te studeren en vakanties met bestemmingen overal ter wereld. Met al die mogelijkheden is het logisch om aan te nemen dat diezelfde mensen een ander eisenlijstje voor een baan hebben dan dertig jaar geleden. Misschien zelfs wel anders dan tien jaar geleden.”
De Leeuw geeft aan dat met het bereiken van de volwassenheid steeds meer factoren mee gaan tellen die ervoor zorgen dat een mooi salaris op zichzelf niet doorslaggevend is: “Het idee dat je veertig uur per week werkt, een carrière opbouwt tot (hopelijk) je 67ste, een huis wil kopen en in de toekomst een gezin wil onderhouden doet dat met je. Maar wat was mijn eisenlijst dan?” In de Prefscan kunnen starters op de arbeidsmarkt zelf een hiërarchie aanbrengen door zestien thema’s te rangschikken aan de hand van hoeveel waarde ze aan die thema’s toekennen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om onderwerpen als opleiding, uitdagend werk, salaris, carrièrekansen, flexibel werken, werklocatie en technologie.
De ontwikkelaars van de tool zijn bekende namen binnen de HR-wereld. Deloitte behoort tot de Big Four van accountants- en adviesorganisaties en volgens analisten van ALM en Garner is de human capital-tak van het bureau een van de wereldwijde leiders in het veld. Focus Orange is een in Amsterdam gevestigd HR-adviesbureau dat nog maar relatief kort bestaat, maar snel naam aan het maken is binnen het human capital-domein. De Prefscan maakt gebruik van het digitale Crunchr-analyseplatform van Focus Orange.