Sterk eerste halfjaar voor fusies en overnames in de consultancysector

22 augustus 2017 Consultancy.nl

De fusie en overname-activiteit binnen de consultancybranche blijft hoog. Dat blijkt uit een analyse van cijfers over het eerste en tweede kwartaal van 2017. Ook in Nederland vonden het eerste halfjaar verschillende fusies en overnames plaats in de adviesbranche, waaronder bijvoorbeeld de overname van IT-bedrijf Opdion door Novisource. Voor de komende zes maanden wordt verwacht dat het aantal deals wereldwijd verder zal toenemen, als gevolg van onder meer aanhoudende consolidatie en gunstige wisselkoersen.

Nadat de adviesbranche flink te lijden had onder de gevolgen van de economische crisis van 2008, die in 2009 zorgde voor een krimp van 25% in M&A-activiteiten, zit de markt inmiddels alweer een tijdje in de lift. In 2015 was de schade weer ingehaald toen het aantal deals, na in twee jaar met 21% te zijn gegroeid, boven dat van 2008 uitkwam. In 2016 bleven de prestaties sterk, met een stijging van 1% ten opzichte van 2015. In totaal werden er 2.902 deals gesloten.

Volgens Equiteq – een bureau dat overzichten bijhoudt van fusies en overnames in de consultancybranche – is de zoektocht van adviesbureaus naar nieuwe inkomstenstromen nog altijd een belangrijke drijfveer voor overnames. Deze diversificatie wordt hoofdzakelijk beschouwd als een vorm van risicospreiding waarmee de schade van toekomstige economische en politieke onzekerheid kan worden beperkt.

De belangrijkste overnamedoelwitten wereldwijd waren bureaus binnen het managementsegment en het technologiesegment en dit zijn ook meteen de enige twee sectoren waar in 2016 het aantal deals is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Hierbij worden de segmenten volgens Equiteq onder meer voortgestuwd door sterke prestaties binnen de technologiebranche en een de behoefte van managers om kostenbesparende automatisering te implementeren zonder slachtoffer te worden van digitale disruptie. Er rekening mee houdende dat deze ontwikkelingen de komende tijd nog volop blijven spelen, voorspelde het M&A-bureau dat het aantal deals in 2017 opnieuw zal toenemen.

M&A in wereldwijde consultancybranche - 2008-2015

Eerste helft van 2017

Tijdens de eerste helft van 2017 werden wereldwijd in totaal 1.306 deals gesloten. Gedurende Q1 van 2017 werden de sterke prestaties uit 2016 voortgezet met 695 deals. In het tweede kwartaal nam dit aantal echter met 12% af naar 611 deals. Opgeteld zijn Q1 en Q2 van 2017 goed voor 2% minder deals dan het totaal aantal deals dat gedurende H1 van 2016 plaatsvond.

Deze afname zorgt ervoor dat – als er in H2 van 2017 net zoveel deals worden gesloten als in H1 – het niveau weer zal dalen naar dat van 2013. Indien dit realiteit wordt, ligt het niveau echter nog altijd rond het gemiddelde van dat van de jaren voorafgaand aan de crisis van 2008. Ook benadrukken de onderzoekers dat aanzienlijke variaties tussen de vier kwartalen van hetzelfde jaar gebruikelijk zijn, zodat in H2 van 2017 ook heel goed een terugkeer naar stijgende M&A-activiteiten denkbaar is. Bovendien zien ze tekenen dat M&A-activiteiten gedurende de tweede helft van 2017 zullen worden opgestuwd, onder meer door de sterke balansen van actieve strategische en financiële kopers en de aanhoudend lage rentes en dus goedkope schuld.

M&A in wereldwijde consultancybranche

Wisselvallig H1

Gekeken naar de verschillende segmenten binnen de consultancybranche, blijken er aanzienlijke onderlinge verschillen te zijn. Verreweg de grootste stijging in het aantal deals dat in de eerste helft van dit jaar werd gesloten, vond plaats binnen het human resource-segment. Dankzij het enorme aantal deals dat werd gesloten in Q1, kon een daling van 14% in Q2 ten opzichte van Q1 niet voorkomen dat het totale aantal (331) met maar liefst 45% steeg in vergelijking met H1 van 2016. De op een na grootste stijging is – met flinke afstand – voor het technologiesegment, waar 12% meer deals werden gesloten dan gedurende dezelfde periode een jaar eerder. Dit segment laat dit jaar daarnaast als enige een toename zien van Q2 ten opzichte van Q1.

Het aantal deals op het gebied van mediaconsulting nam licht toe ten opzichte van vorig jaar (2%) en bovendien beleefde dit segment de kleinste daling (4%) van alle segmenten die het aantal deals in Q2 zagen afnemen. De grootste daling ten opzichte van Q1 vond juist plaats binnen het engineeringsegment, waar in Q2 39% minder deals werden gesloten – precies hetzelfde percentage als waarmee het aantal deals binnen dit segment gedurende heel H1 afnam ten opzichte van 2016. Ook in het managementsegment is dubbele krimp zichtbaar: het aantal deals was in Q2 23% lager dan in Q1 en samen leverden deze twee kwartalen een afname van 14% op ten opzichte van vorig jaar.

M&A in wereldwijde consultancybranche Q2 2017

Ondanks de sterke dalingen op het gebied van engineering, houdt Equiteq er rekening mee dat in de tweede helft van 2017 dit segment het wel goed gaat doen. Hierbij wijzen de analisten onder meer naar de Equiteq Consulting Share Price Index. Deze index, waarin de aandeelwaarde van adviesbureaus wordt bijgehouden, steeg juist in Q2 van dit jaar, waarbij de rendementen gelijkliepen met die van de Amerikaanse S&P 500 en beter waren dan van de Britse FTSE 100. Bovendien behoorde het engineeringsegment, samen met de HR- en IT-segmenten, tot de beste presteerders op de index.

M&A-activiteit in Nederland

Ook in de Nederlandse adviesbranche vonden het eerste halfjaar van 2017 meerdere fusies en overnames plaats. Misschien wel de meest impactvolle overname was die van IT-bedrijf Opdion door Novisource. Begin dit jaar werd het nieuws bekendgemaakt dat RadarAdvies de sociaal domein tak van Seinpost Adviesbureau zou inlijven. Gedurende de eerste zes maanden van dit jaar werden verschillende fusies beklonken, waaronder die van Adviesbureau De Rijk met BrandDogs en die van IT-bureaus Sparked en Inovativ tot InSpark. Ook het tweede halfjaar van 2017 is goed begonnen, met de overname van Unirobe Meeùs Groep door Aon.

Het is echter nog maar de vraag of 2017 recordjaar 2016 zal kunnen evenaren. In 2016 zag de Nederlandse adviesbranche een aantal grote M&A-deals, waaronder de overname van Ecofys door Amerikaanse branchegenoot Navigant, de overname van OC&C Strategy Consultants Benelux (nu onderdeel van Parthenon-EY) en die van financieel adviesbureau Montesquieu door EY en die van de business consultancypraktijk van CompLions door BDO. Verder kocht Accenture digitaal bureau Mobgen, werd inkoopdienstverlener Benefit overgenomen door branchegenoot Aeves en besloten Leeuwendaal en Higher & Company om zusterbedrijven te worden.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup