Inkoopdienstverlener Aeves koopt branchegenoot Benefit

12 april 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Inkoopdienstverlener Aeves heeft branchegenoot Benefit overgenomen. Door de krachtenbundeling ontstaat een bedrijf van circa tweehonderd professionals, waardoor het zich volgens de fusiepartners marktleider mag noemen in het inkoopconsultancy domein.

Aeves levert consultancy, executive search en interim management gericht op de commerciële disciplines binnen organisaties: inkoop, sales en marketing. Sinds zijn oprichting in 2011* is het bureau in hoog tempo gegroeid – in 2014 was Aeves volgens het FD met een omzetgroei van 1.945% zelfs de snelst groeiende organisatie van Nederland, en ook afgelopen jaar mocht het bureau zich een FD Gazelle noemen. “We zijn klein begonnen en steeds breder geworden. Van executive search, naar de combinatie met consultancy en interim / detachering”, zei medeoprichter Sherief Abdalla destijds.

Vorig jaar openbaarde Abdalla grote plannen voor de toekomst – de topman heeft de ambitie gesteld om voor 2020 de omzetgrens van €25 miljoen te hebben doorbroken. Om deze doelstelling te kunnen realiseren, heeft Aeves de afgelopen maanden strategieën uitgerold voor de verbreding van zijn dienstverlening (“we richten ons bijvoorbeeld ook steeds meer op technisch personeel”) en voor het uitbreiden van zijn bestaande proposities.

Met de overname van Benefit, een branchegenoot die is opgericht in 1997, zet Aeves een grote stap richting het realiseren van zijn doelstelling. Benefit specialiseert zich puur op tactische en operationele inkoopvraagstukken, en ondersteunt opdrachtgevers met onder meer inkoopadvies, het uitvoeren van aanbestedingstrajecten en het invullen van (tijdelijke) inkoopfuncties. Beide partijen combineren hun inkoopdienstverlening – hiermee ontstaat volgens Abdalla een bedrijf met ongeveer tweehonderd professionals. “Met elkaar zijn Aeves en Benefit de marktleider in het inkooplandschap”, aldus Abdalla. Andere grote partijen gespecialiseerd in inkoopdienstverlening zijn onder meer Emeritor, InQuest, het NIC en Significant (en dochter Inkopenvoor), terwijl ook grote detacheerders zoals bijvoorbeeld DPA en YACHT beschikken over grote inkooppraktijken.

Gevraagd waarom Aeves uitkwam bij Benefit, zegt Abdalla dat de bureaus een “strategic-fit” hebben, waar hij aan toevoegt: “we vullen elkaar naadloos aan als het gaat om de dienstverlening, cultuur en het versterken van de inkoopfunctie.” Met de stap breidt Aeves ook zijn dekking binnen Nederland uit – Aeves zelf is gevestigd in Bussum, terwijl Benefit kantoren heeft in Amsterdam en Eindhoven. “Samen beschikken we over een groot netwerk en gecombineerd werken we straks aan de beste en leukste opdrachten in de markt, in alle relevante regio’s in Nederland”, zegt Frank van der Heijden, directeur bij Benefit.

De komende periode gaan de partners aan de slag met de integratie van de organisaties, waarbij Abdalla aangeeft dat ze dit gaan doen op basis van een ‘best of both worlds’ aanpak. Voor klanten van de twee bureaus zal zich dit voornamelijk vertalen in een “betere dienstverlening”, voor medewerkers zal het leiden tot “een breder palet aan uitdagende opdrachten en ontwikkelmogelijkheden” en tot slot zal de krachtenbundeling in hun ogen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het inkoopdomein als geheel. De gecombineerde organisatie zal geleid worden door Sherief Abdalla (algemeen directeur) en Pieter van der Vloed (commercieel directeur). Frank van der Heijden (directeur privaat), Geert Matthijssen (adviseur directie) en Wim Nieland (directeur publiek) treden toe tot het gezamenlijke management team.

Tussen alle drukte en integratieroadmaps door zijn Abdalla en Van der Vloed alweer bezig met de plannen voor de volgende stap. “Onze ambitie is om ons de komende jaren door autonome groei te ontwikkelen richting driehonderd professionals.”

Inkoopconsultancy aan het Rijk
Afgelopen maand werd bekend dat zowel Aeves als Benefit door de Rijksoverheid zijn benoemd tot ‘preferred supplier’ op het gebied van inkoopadvies en inkoopondersteuning. De raamovereenkomst heeft een totale contractwaarde van circa €20 miljoen per jaar – in totaal zijn 9 bureaus geselecteerd. 

* Aeves is opgericht door Sherief Abdalla en Pieter van der Vloed. Daarvoor werkten ze allebei als leidinggevende bij DPA Supply Chain. Abdalla bekleedt de rol van managing partner, hij richt zich onder meer op het (commerciële) beleid, de visie en het uitbouwen van de organisatie.