DJ100: 8 adviseurs in lijst van 100 Duurzaamste Jonge Koplopers

02 mei 2016 Consultancy.nl

De 2016 editie van de ‘Duurzame Jonge 100’ is bekendgemaakt, een lijst van de honderd meest inspirerende jonge en duurzame koplopers van Nederland. In de lijst van dit jaar staan acht professionals werkzaam in de adviesbranche: Dirk Bijl de Vroe (Copper8), Erik Thijs Wedershoven (KPMG), Jessie Heemskerk (KPMG), Oskar Krabbe (Ecofys), Michiel Bodt (Kirkman Company), Caroline Stoop (Schuttelaar & Partners), Sybren Bosch (EVOLV) en Gabi Spitz (Kaleidos Research).

Ieder jaar geeft Sustainable Motion, een projectbureau gespecialiseerd in ‘sustainability’, een lijst uit van honderd jonge leiders op het gebied van duurzaamheid – de ‘Duurzame Jonge 100, afgekort als DJ100. De lijst, die gezien kan worden als de jongere variant van ‘de Duurzame 100’ van dagblad Trouw, omvat onder meer ondernemers, ZZP’ers, studenten, en young professionals die niet ouder zijn dan 32 jaar. De organisatie benadrukt dat het niet om een ranglijst gaat, maar eerder om een selectie van 100 initiatiefnemers – uit zo’n 200 nominaties – die de jonge generatie een podium biedt en een actief netwerk om hun positieve impact te vergroten. De jury bestaat uit tien ‘spraakmakende’ personen op het gebied van duurzaamheid*. 

Net als voorgaande jaren bevat de 2016 editie van de lijst met duurzame koplopers diverse professionals die werkzaam zijn in de adviesbranche. Een overzicht van de veelbelovende jonge adviseurs en consultants:

Dirk Bijl de Vroe
Een van de jonge professionals in de lijst is Dirk Bijl de Vroe, consultant bij duurzaamheid-adviesbureau Copper8**. Hij staat in de lijst vanwege zijn betrokkenheid bij het Fair Meter project (i.s.m. Alliander en Stedin) en het initiatief 'Gener8', een project van Copper8 waarbij Bijl de Vroe betrokken is als aanjager en oprichter. Het project is erop gericht om een samenwerkingsverband te creëren voor het produceren van circulaire zonnepanelen. Bijl De Vroe: “Ik geloof dat de solar industrie meer waarde kan toevoegen door de energetische voordelen van een zonnepaneel aan te vullen met een verantwoord grondstoffengebruik. Ik heb samen met een aantal collega's een leidende rol gespeeld in het opzetten van een samenwerkingsverband dat met ketenpartners nu de eerste stappen zet in de richting van een volledig circulair zonnepaneel.”

Erik Thijs Wedershoven
Erik Thijs Wedershoven is manager bij KPMG Global Sustainability Services en voorzitter van de Worldconnectors, een netwerk van opinieleiders dat streeft naar een open, tolerant, optimistisch en proactief Nederland. Wedershoven: “Afgelopen jaar heb ik verschillende projecten met bedrijven gedaan om hun maatschappelijke impact te meten en mee te nemen in hun besluitvorming, bijv. in het ontwikkelen van business cases die beide financiële en maatschappelijke waarde creëren.”

Jessie Heemskerk
Ook Jessie Heemskerk is werkzaam bij KPMG Sustainability als consultant. “Binnen KPMG werk ik voor key players in de voedselindustrie, met name bier en chocolade. Ik houd me bezig met Sustainability Assurance - dit betekent dat wij duurzaamheid prestaties analyseren, verifiëren en beoordelen. Dit is van belang om ‘greenwashing’ te voorkomen, oftewel dat organisaties ongefundeerd producten als duurzaam presenteren.”

Oskar Krabbe
Oskar Krabbe zet zich als consultant bij Ecofys in voor het verduurzamen van het bedrijfsleven. Dit doet hij onder meer via het Science Based Targets initiatief. “In deze functie help ik bedrijven over de hele wereld om te bepalen wat zij moeten doen om hun activiteiten in lijn te krijgen met ons 2 graden scenario”, aldus Krabbe.

Michiel Bodt
Als consultant bij Kirkman Company binnen het werkgebied New Economy houdt Michiel Bodt zich bezig met het thema sociaal ondernemerschap binnen grote gevestigde organisaties. Daarnaast is hij co-founder van Stichting Move en Social Impact Factory, en bovendien lid van het Utrecht Development Board met als portefeuille sociaal ondernemerschap. “Mijn doel is om over vijf jaar niet meer te spreken over sociaal ondernemerschap, dat moet dan een pleonasme zijn geworden”, zegt Bodt. 

Caroline Stoop
Caroline Stoop is adviseur bij Schuttelaar & Partners, een communicatieadviesbureau uit Den Haag dat zich onder meer richt op innovatie en duurzaamheid in de voedingsindustrie en gezondheidszorg. Stoop is de trekker van het FashionTeam binnen het bureau. “Samen met 5 andere collega's helpen we Nederlandse kleding- en textiel bedrijven met het zetten van stappen op het gebied van duurzaamheid en communicatie”, licht Stoop toe.

Sybren Bosch
EVOLV is een advies- en onderzoeksbureau voor het bouwen aan de circulaire economie. Sybren Bosch is actief bij het bureau als projectmanager. Bosch: “Iedere dag probeer ik actief mensen aan elkaar te verbinden, omdat ik geloof dat we dan veel sneller veel meer impact kunnen hebben. Bedrijven, lokale overheden, jongerenorganisaties, studenten... met de ideeën van de ene groep en de praktische mogelijkheden van de andere groep is er zoveel meer mogelijk dan op dit moment gebeurt.”

Gabi Spitz
Tot slot Gabi Spitz, senior onderzoeker bij Kaleidos Research. Zij is expert op het gebied van de VN Sustainable Development Goals, een nieuwe internationale agenda voor het bestrijden van armoede en stimuleren van duurzame ontwikkeling. Spitz voert verschillende onderzoeken uit naar de uitvoering van de VN Sustainable Development Goals in Nederland.

* De jury van 2016 bestond uit: Thiëmo Heilbron, oprichter van Fawaka Nederland; Willa Stoutenbeek, oprichter van W. Green; Ama van Dantzig, oprichter van Dr. Monk; Antoine Heideveld, Directeur Het Groene Brein; Birgitta Kramer, MVO Manager van het jaar 2015; Harm Edens, TV Presentator; Maurits Groen, #1 in de Duurzame 100 van Trouw; Hannie Vlug, Directeur Duurzaamheid bij IenM; Froukje Jansen, TV Presentatrice, en Hennie de Jong, beleidsmedewerker Duurzaamheid bij IenM. 

** In 2014 stond Copper8 medeoprichtster Cécile van Oppen in de DJ100.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup