Michiel Bodt, Projectmanager Social Enterprise Day
Begin maart versterkte Kirkman Company de gelederen met Michiel Bodt. Bij het Baarnse organisatieadviesbureau gaat Michiel, een jonge adviseur en ondernemer, aan de slag als Projectmanager Social Enterprise Day. In die rol zal hij verantwoordelijk zijn voor het gelijknamige evenement dat op 19 juni voor het eerst in Nederland wordt georganiseerd. Consultancy.nl ging met Michiel in gesprek over de Award.
Wat ga je precies doen bij Kirkman Company?
“In de rol van projectleider Social Enterprise Day ben ik verantwoordelijk voor de zogeheten Social Enterprise Day. Het evenement wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Tijdens deze dag nemen we bestaande instellingen mee op reis naar een andere manier van werken waarbij maatschappelijke en financiële waarde gecombineerd worden in nieuwe business modellen.”
Sociaal ondernemen essentieel
“Wij geloven in de combinatie van sociaal én ondernemerschap binnen een organisatie, maar ook tussen organisaties. Gericht op innoveren en samenwerken in een keten of in een netwerk. Zonder dat het ten koste gaat van iets of iemand anders. Daarnaast geloven wij dat het creëren van shared value door organisaties nagestreefd moet worden. En om dat duurzaam te doen is ook winst nodig. Deze verandering is nodig omdat de wereld om ons heen verandert. Als organisatie is het belangrijk naar buiten te kijken en inzichtelijk te hebben in welk krachtenveld je staat. Daarom is het voor Kirkman Company zelf belangrijk om sociale elementen als een goed ingericht personeelsbeleid of aandacht voor de circulaire business modellen te integreren in de organisatie. Deze zaken helpen bij het co-creëren van een social enterprise.”
Tijdens het evenement zal aan de hand van de volgende vijf thema’s (Kansen van de circulaire economie – Nieuwe verdienmodellen – Inkoopgaming – (Door)ontwikkelen van partnerships – Future workforce) inzicht worden gegeven hoe een social enterprise kunnen worden op gezet.
Met welk doel werd de Social Enterprise Day in het leven geroepen?
“Bedrijven die enkel gericht zijn op winstmaximalisatie hebben geen bestaansrecht meer. Klanten maken bewustere keuzes in hun aankoop van producten, medewerkers zoeken meervoudige zingeving bij hun werkgever en investeerders beleggen hun geld steeds meer in duurzame producten”, stelt Bodt. “Een combinatie van sociaal én ondernemerschap binnen organisaties zou nagestreefd moeten worden. En omdat duurzaam te doen is winst nodig. Daarbij is ‘co-creating social enterprises’ het sleutelwoord. Om deze missie kracht bij te zetten en organisaties echt de hand toe te reiken om mee op reis te gaan neemt Kirkman Company het voortouw door de eerste editie van de Social Enterprise Awards te organiseren. Tijdens het evenement krijgen organisaties inzicht in de mogelijkheden van sociaal ondernemerschap.”
Wanneer is een organisatie een social enterprise? Aan welke criteria moet een organisatie voldoen om in aanmerking te komen voor de Social Enterprise Award?
Bodt: “De Social Enterprise Award is onderdeel van de Social Enterprise Day. Over de exacte criteriazijn we in overleg met verschillende partijen die reeds analysesystemen hebben bedacht. Kirkman Company streeft er niet naar om tijdens de Social Enterprise Awards alleen naar cijfers en getallen te kijken maar juist de impact van de onderneming staat centraal. De exacte criteria zullen de komende maanden helder worden.”
Hoe ziet het tijdspad voor inschrijving eruit? En welke voordelen brengt de Social Enterprise Day voor deelnemende bedrijven met zich mee?
“De Social Enterprise Day bieden de deelnemende organisaties de mogelijkheid om in contact te komen met gelijkgestemden en koplopers op het gebied van de social enterprise” zegt Bodt. “Daarnaast zal de middag de beweging van social enterprises in Nederland een boost geven. Tot begin juni kunnen mogelijke winnaars zich aanmelden voor de awards en kan men zich ook als deelnemer opgeven voor de interactieve Social Enterprise Day, waarbij iedereen zelf aan de slag gaat in co-creatiesessies met ingebrachte organisatievraagstukken. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij” benadrukt Bodt.
Over Michiel Bodt
Michiel Bodt is 27 jaar en rondde anderhalf jaar geleden zijn studie bestuur- & organisatiewetenschappen af. Tijdens zijn studie was hij bestuurslid van studentenroeivereniging Orca in Utrecht. In die tijd maakte hij deel uit van een project om met buurtbewoners een wijk te verbeteren. Na een succesvol project met kinderen en studenten richtte hij samen met twee vrouwelijke leden van Orca de Stichting Move op, een social enterprise die studenten inzet om samen met kinderen de leefomgeving in hun regio te verbeteren.
Bodt: “Tijdens de projecten verbindt Move studenten en kinderen aan elkaar. Zij krijgen het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid over het bedenken en uitvoeren hun eigen plan. Doordat zij zich samen inzetten voor de buurt leren ze elkaar kennen, ontwikkelen ze hun talenten en kunnen zij met trots terugkijken op een concreet resultaat.” Opgericht medio 2009, is Stiching Move inmiddels gegroeid tot een team van zo’n twaalf professionals, die jaarlijks ruim 30 van dergelijke projecten opzet in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Delft en Utrecht.
Bodt heeft een passie voor sociaal ondernemerschap en gelooft in de “kracht van het verplaatsen van verantwoordelijkheden en eigenaarschap naar degene die daadwerkelijk het werk doen”, het zogenaamde bottom-up werken. “Wanneer deze twee ontwikkelingen gecombineerd worden en de bestaande instellingen overtuigd kunnen worden van deze andere manier van organiseren dan kan een enorme maatschappelijke impact gecreëerd worden”, aldus Bodt.