Birgitta Kramer verkozen tot MVO-manager van het jaar

06 november 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Birgitta Kramer, voormalig consultant en tegenwoordig Manager Duurzaamheid bij waterbedrijf Vitens, is verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar 2015'. Ze ontving de bokaal afgelopen dinsdag uit handen van Maurits Groen, duurzame ondernemer en nummer 1 in de Trouw Duurzame 100.

Voor het vierde jaar op rij organiseerden Royal HaskoningDHV, ondernemersorganisatie VNO-NCW en tapijttegelfabrikant Interface de ‘MVO-manager van het jaar’ verkiezing. Meer dan 250 MVO-managers werden eerder dit jaar gevraagd om een top 10 van kandidaten op te stellen – hieruit kwam een lijst van negen MVO-managers. Een deskundige jury heeft vervolgens de lijst teruggebracht tot drie finalisten: Birgitta Kramer* (Manager Duurzaamheid bij Vitens), Harry Hofman (MVO Manager bij Strukton) en Fokko Wientjes (Vice-President Corporate Sustainability & Public Private Partnerships bij DSM).

Birgitta Kramer

Birgitta Kramer, Manager Duurzaamheid bij Vitens en winnaar van de MVO-Manager van het Jaar 2015-verkiezing, neemt de bijbehorende bokaal in ontvangst van Maurits Groen, duurzame ondernemer en nummer 1 in de Trouw Duurzame 100.

Na een stemronde onder abonnees op de nieuwsbrief van Duurzaam-Ondernemen.nl en een stemronde tijdens het onlangs gehouden Nationaal Sustainability Congres kwam Kramer als winnaar uit de bus. Ze heeft volgens de jury “veel bereikt binnen Vitens en in de totale drinkwatersector die tot voor kort zelden het nieuws zocht.” Zo heeft Vitens onder haar leiding de discussie aangezwengeld over de grondwaterkwaliteit in Nederland door zich in het politieke debat over schaliegas te mengen. Ook was ze in samenwerking met een NGO betrokken bij de campagne op het gebied van het besparen van energie door korter te douchen. En tot slot leidde ze onder meer de transitie van Vitens naar 100% groene Nederlandse windenergie en werkte aan de terugwinning van grondstoffen zoals methaangas, kalk en humuszuren, die vrijkomen bij waterwinning.

Opvallend is dat vrouwelijke MVO-managers goede zaken doen bij de ‘MVO-manager van het jaar’ verkiezing. In alle vier de edities werd immers een vrouw als winnaar verkozen. Als winnaar van de 2015-editie ontvangt Kramer een cheque voor een geheel verzorgd weekend voor twee personen in Duurzaam Landgoed Zonheuvel te Doorn. Daarnaast opent ze maandag aanstaande de Amsterdamse effectenbeurs Euronext met de gongslag in bijzijn van de andere genomineerden en de organisatoren van de verkiezing.

* Kramer werkt sinds medio 2011, daarvoor werkte ze onder meer voor Big Four kantoren PwC (ruim 4 jaar) en KPMG (5 jaar).