De 3 finalisten van MVO-manager van het jaar 2015

29 september 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

MVO-managers Birgitta Kramer (Vitens), Harry Hofman (Strukton) en Fokko Wientjes (DSM) zijn genomineerd als finalisten voor ‘MVO-manager van het jaar 2015’. De verkiezing is een initiatief van Royal HaskoningDHV, VNO-NCW en Interface. De winnaar wordt op 3 november bekendgemaakt op het Nationaal Sustainability Congres.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft het afgelopen decennium een prominente positie gekregen in het bedrijfsleven en bij (semi-)overheidsorganisaties. Om MVO-managers in de spotlights te zetten en hen te inspireren organiseert advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV jaarlijks de MVO-manager van het jaar verkiezing, samen met ondernemingsorganisatie VNO-NCW en fabrikant van modulaire vloerbedekking Interface. “Bij alle voorgaande edities van de verkiezing is dat uitstekend gelukt”, aldus Folkert van der Molen, marketingmanager bij Royal HaskoningDHV, en jurylid en initiatiefnemer van de verkiezing. “De drie winnaars hebben volop de aandacht gekregen voor hun vernieuwende visie en engagerende aanpak.”

Na drie eerdere succesvolle edities, wordt de verkiezing dit jaar voor de vierde keer gehouden. Volgend op de aanmeldingsronde werden de ruim 250 aangemelde MVO-managers gevraagd om een top 10 op te stellen van de beste kandidaten in de lijst – een nieuwe stemronde in deze editie van de verkiezing. Uit de kandidaten die de meeste stemmen ontvingen heeft de jury* drie finalisten gekozen, die onlangs bekend zijn gemaakt door de organisators.

MVO Manager van het jaar 2015

De genomineerden voor de titel ‘MVO-manager van het jaar 2015’ zijn:

Birgitta Kramer, Manager Duurzaamheid bij waterbedrijf Vitens, is de afgelopen tijd meerdere keren in het nieuws geweest met verschillende maatschappelijke initiatieven. Zo zet zij zich in voor de beschikbaarheid van drinkwater op straat en in de horeca via de campagne ‘Overal Kraanwater Graag’ en mengde Vitens zich in het politiek debat over schaliegas, omdat dit de kwaliteit van het grondwater kan beïnvloeden. Verder stimuleert Kramer circulair denken en leidde ze de transitie naar 100% groene energie van het waterbedrijf.

Harry Hofman, MVO manager bij Strukton, is onder andere één van de aanjagers geweest van de Esco’s, waardoor gemeenten eenvoudiger zaken kunnen uitbesteden aan een organisatie, waardoor besparingen bereikt kunnen worden door energiemaatregelen. Bovendien is Hofman actief in het debat over vernieuwing van de business modellen in de bouw en zet hij zich in voor het verduurzamen van de betonketen.

Fokko Wientjes, Vice-President Corporate Sustainability & Public Private Partnerships bij DSM, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de internationale VN Sustainability Development Goals. Ook is hij Program Director van DSM’s grootste samenwerkingsverband met het VN Wereldvoedselprogramma, en actief binnen de World Business Council for Sustainable Development en het World Economic Forum.

Birgitta Kramer, Harry Hofman, Fokko Wientjes

De ‘MVO-manager van het jaar 2015’ wordt na een laatste stemronde bekendgemaakt op het Nationaal Sustainability Congres op 3 november 2015. De winnaar gaat naar huis met een bokaal en een weekendje weg.

* De jury bestaat dit jaar uit Jan Bom (hoofdredacteur magazine P+), Vera Dalm (directeur MilieuCentraal, voorzitter Netwerk van Milieuprofessionals VVM), Frits de Groot (teammanager Milieu, Energie, Ruimtelijke Ordening, Transport en Infrastructuur bij VNO-NCW), Ton van Keken (COO Interface Europe), Ruud Koornstra (CEO Tendris), Folkert van der Molen, (marketingmanager Planning & Strategy Royal HaskoningDHV), en André Nijhof (associate professor European Institute for Business Ethics bij Nyenrode Business Universiteit).