Consultancybedrijf Novisource verdubbelt omzet in twee jaar

13 april 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Advies- en interimbureau Novisource kan terugkijken op een sterk afgelopen jaar. De omzet is met 33% gestegen naar €56 miljoen, terwijl de brutowinst met 23% is toegenomen naar meer dan €5 miljoen. CEO Willem Van der Vorm verklaart de goede resultaten: “Onze consultants met ruime branche-ervaring, diepe vakkennis én implementatiekracht zijn in toenemende mate de succesfactor bij en voor onze klanten.”

Sinds 2013 heeft Novisource een sterk groeipad ingezet en zag in dat jaar zijn omzet met bijna 60% stijgen, te danken aan een herstellende markt en een veranderde koers richting een meer gespecialiseerde aanpak gefocust op enkele belangrijke sectoren en diensten. De specialisatieslag heeft z’n vruchten afgeworpen, met organische groei als gevolg. Achter de schermen bereidde Novisource een beursnotering voor, en met het kapitaal dat werd aangetrokken uit de beursgang investeerde het kantoor in verdere acquisities en zijn organisatie. Twee overnames werden in 2014 doorgevoerd: de overname van big data expert GRiP BI en die van Diesis Consultancy uit Amstelveen.

Door middel van zowel organische als anorganische groei kwam de omzet in 2014 uit op €42 miljoen, waarmee de zakelijk dienstverlener op koers bleef om zijn strategische doelstelling te realiseren. Eind 2013 gaf Willem van der Vorm, CEO van Novisource, aan, dat het bedrijf in drie jaar tijd wilde verdubbelen – wat betekent dat tegen eind 2016 de omzet door de grens van €50 miljoen zou moeten breken. De meest recente cijfers van Novisource laten zien dat die doelstelling zo goed als zeker al gehaald is. Afgelopen boekjaar wist Novisource een omzetstijging van 33% te realiseren – “vrijwel geheel autonoom gerealiseerd”, aldus Van der Vorm – waarmee de omzet uitkomt op €56 miljoen. “Na een moeilijke start wisten wij vooral vanaf de zomer onze resultaten sterk te verbeteren. Alle werkmaatschappijen behaalden betere resultaten, waarbij het eerder overgenomen Diesis voor het eerst een heel jaar positief bijdroeg aan het resultaat”, aldus de topman.

B-street, het detacheringslabel van Novisource, boekte de meeste groei: +36% naar €12,1 miljoen. De omzet van de Novisource labels, die consultancy and interim diensten* leveren, en Diesis nam met 19% toe, wat neerkomt op een plus van €1,6 miljoen.

De verbeterde financiële resultaten hebben zich doorvertaald in een beter financieel plaatje binnen de gehele financiële huishouding. De brutowinst steeg ruim 23%, van €4,2 miljoen naar €5,2 miljoen, en het bedrijfsresultaat steeg van €424.000 naar €519.000. Ook de vermogenspositie is verbeterd – het eigen vermogen steeg met vier ton naar €3,4 miljoen. “Onze consultants met ruime branche-ervaring, diepe vakkennis én implementatiekracht zijn in toenemende mate de succesfactor bij en voor onze klanten”, licht Van der Vorm de resultaten toe.

Vooruitkijkend, geeft Van der Vorm aan dat hijzelf en Bram Schot (samen vormen zij de Raad van Bestuur) verder geen verwachtingen uitspreken over de financiële vooruitzichten voor 2016. “Gezien het feit dat de huidige Raad van Bestuur in de eerste helft van 2016 zal aftreden kunnen we hierover geen uitspraken doen.” In februari kondigden Van der Vorm en Schot aan dat ze de organisatie zouden gaan verlaten, vanwege een “verschil van inzicht” met een meerderheid van de aandeelhouders. Ondanks dat details hierover niet zijn vrijgegeven, erkent de topman dat de interne discussies die mede hieraan ten grondslag hebben gelegen, invloed hebben gehad op de operationele gang van zaken. Hierdoor loopt Novisource ten aanzien van de plannen voor 2016 iets achter op schema.

* Afgelopen jaar werd Novisource door managers verkozen tot een van de beste interim management bureaus van ons land.