Novisource topman ‘tevreden’ over beperkte omzetdaling

31 augustus 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Advies- en interimbedrijf Novisource heeft de omzet in het eerste halfjaar van 2020 met 9% zien teruglopen.

In een persverklaring laat Frank Lagerveld, chief executive officer van Novisource, weten dat de omzetdaling geheel te wijten is aan de gevolgen van de Covid-19-crisis. De omzet kwam uit op €6,64 miljoen, 8,7% lager dan over dezelfde periode van 2019 (€7,27 miljoen euro). De recurring EBITDA kwam uit op ongeveer vijf ton, tegenover zes ton een jaar eerder.

Lagerveld: “Duidelijk is dat het verwerven van nieuwe opdrachten lastiger is dan voorheen, aangezien bij veel klanten de focus heeft gelegen op de omschakeling naar volledig digitaal werken en daarmee de opstart van nieuwe projecten heeft stilgelegen.”

Wat ook meespeelde is dat Novisource net voor het uitbreken van de coronacrisis juist had ingezet op groei. Een relatief grote groep medewerkers is in het eerste kwartaal aan boord gehaald, met als gevolg dat de beschikbaarheid de afgelopen maanden “gemiddeld hoger is geweest dan onder normale omstandigheden”, zo sprak de topman.

Novisource weet omzetdaling door Covid-19 te beperken

Toch kijkt Lagerveld tevreden terug op de periode. “Deze resultaten zijn aanzienlijk beter dan de markttrends en zijn toe te schrijven aan een goed eerste kwartaal en het snel treffen van maatregelen door het management in het tweede kwartaal toen Covid-19 en de in dat kader getroffen overheidsmaatregelen een belangrijke negatieve impact hadden op het bedrijfsleven en onze klanten.”

Hij prijst de manier waarop de medewerkers van het bedrijf snel de overstap hebben weten te maken naar op afstand digitaal werken. “We hebben profijt gehad van onze moderne IT-Infrastructuur en de vertrouwdheid van onze medewerkers om met IT-middelen te werken. Hierdoor konden onze consultants op opdracht bij de klant het werk vrijwel geheel door laten gaan.”

Vooruitkijkend naar de rest van 2020 geeft Lagerveld aan dat het managementteam een voorzichtige houding aanneemt. “Veel zal afhangen van de mate waarin bestaande opdrachten worden verlengd en nieuwe plaatsingen kunnen worden gerealiseerd.”

Zorgen over de financiële huishouding zijn er niet. Het bedrijf uit Amsterdam beschikt over een gezonde balans met een sterke solvabiliteit, geen rentedragende schulden en een uitstekende kaspositie.

Voor de langetermijn zijn we positief, besluit Lagerveld. “We zijn goed gepositioneerd om na een tijdelijke vraaguitval ons groeipad te vervolgen.”