Novisource benoemt nieuwe topman en twee commissarissen

16 november 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na een periode van reorganiseren en een strategische heroriëntatie, vindt het topmanagement van Novisource het een goed moment om het stokje over te dragen aan een nieuw leiderschapsteam. Cees den Ouden, Duco Wildeboer en Edwin Groeneveld maken de weg vrij voor de beoogde opvolgers CEO Frank Lagerveld en commissarissen Peter Paul de Vries en Ron Stekelenburg. 

In juni meldde Consultancy.nl dat Interimbureau Novisource na een grote koerswijziging zou worden ontmanteld. Het plan, dat werd begeleid door consultants van PwC, is in de voorbije maanden deels gerealiseerd. De broker- en bemiddelingsactiviteiten werden verkocht aan Brainnet, nadat eerder al Diesis Consultancy werd afgestoten aan InnovestIT Group. Twee andere units die in de etalage werden gezet zijn echter niet verkocht, door een gebrek aan serieuze interesse. Het betreft Novisource, dat de consultancyactiviteiten van het kantoor huisvest, en Opdion, een BPM en system integrator unit die in maart vorig jaar werd ingelijfd.

Opbouwfase

Na de stopzetting van de twee in de verkoop gezette takken (het project stond intern bekend onder de naam ‘Supernova’), richtte Novisource zijn pijlen weer op de opbouw. Niet verrassend leidde de onrustige periode ook tot een deuk in de financiële prestaties. In augustus schreef ad-interim topman Roy Vissers in een persverklaring dat “de resultaten over het eerste half jaar teleurstellend waren”. De omzet daalde en er werden hoge kosten gemaakt voor het begeleiden van de strategische (her)oriëntatie en het M&A-traject – desalniettemin wist Novisource in de zwarte cijfers te blijven.

“De activiteiten in de komende maanden zijn gericht op verdere versterking van Novisource, waarbij de nadruk ligt op autonome groei en interne optimalisatie. Door de (hernieuwde) focus op de kernactiviteiten verwachten wij voor deze activiteiten een herstel van het operationele resultaat in de tweede helft van 2018”, zei Vissers destijds.Novisource benoemt nieuwe topman en twee commissarissen

Zo’n vier maanden later zegt Vissers dat de stabiele periode, in combinatie met de hoge vraag uit de markt naar interimdiensten en capaciteit, zijn vruchten heeft afgeworpen: “Novisource is in rustiger vaarwater gekomen, staat er inmiddels beter voor en bouwt aan de versterking van de marktpositie.” Het is tegen die achtergrond dat de huidige interimbestuurders, Cees den Ouden, en de leden van de Raad van Commissarissen, Duco Wildeboer en Edwin Groeneveld, het de juiste tijd achten om de weg vrij te maken voor “een nieuw team dat de onderneming naar een volgende fase kan brengen”.

Nieuw bestuur en RvC

Om Novisource te gaan leiden als nieuwe CEO is om te beginnen een ervaren professional aangetrokken: Frank Lagerveld. Sinds vijftien jaar is hij werkzaam voor consultancybureau WissemaGroup, in zijn rol als partner en adviseur. In zijn vroege carrière was Lagerveld bestuurder bij TNT. Gedurende zijn uitgebreide loopbaan heeft hij meerdere leidinggevende en toezichthoudende functies bekleed bij uiteenlopende organisaties. Zo is hij momenteel voorzitter van de Supervisory Board van HeadFirst Source Group en was hij eerder bestuursvoorzitter van Stichting Inklus.

Frank Lagerveld vervangt voormalig Novisource CEO Philip van Blanken, die in mei van dit jaar, samen met toenmalige CFO Peter Specht, zijn taken neerlegde. Volgend op hun vertrek zochten Commissarissen Duco Wildeboer en Edwin Groeneveld naar een geschikte opvolger, die werd gevonden in de persoon van Cees den Ouden, voormalig CFO bij Argos Group (nu Varo), die in de laatste jaren veelvuldig is opgetreden als CFO ad interim, onder meer bij Tauw Group en Xeikon, en als Managing Director ad interim bij Odfjell Terminals. Ook gaf hij enige tijd leiding aan de Corporate Finance-tak van Kruger. Totdat Den Ouden volledig geïnstalleerd was, kwam de dagelijkse leiding van Novisource aanvankelijk in handen van Roy Vissers, algemeen directeur van Novisource Finance.

Naast de huidige voorgenomen wissel van het leiderschap zullen ook commissarissen Wildeboer en Groeneveld plaats gaan maken voor vers bloed – Peter Paul de Vries en Ron Stekelenburg zijn voorgedragen als de twee nieuwe RvC-leden. De Vries, voormalig directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), is mede-eigenaar van Novisource. Via Value8, een beursgenoteerde investeringsmaatschappij waarvan De Vries sinds 2008 CEO is, verkreeg hij ongeveer een vijfde van de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf.

Ron Stekelenburg is eigenaar van zijn eigen advocatenkantoor, dat hij sinds 2005 runt en dat is gespecialiseerd op het gebied van ondernemers en ondernemingen. Voor zijn zelfstandig ondernemerschap was Stekelenburg werkzaam als Hoofd Juridische zaken en Compliance Officer bij ICT-dienstverlener Sogeti, waar hij meer dan negen jaar verbleef. In zijn vroege loopbaan werkte hij als advocaat bij verschillende kantoren. 

De benoemingen binnen de RvB en RvC van Novisource zijn nog niet definitief, aandeelhouders kunnen op 20 december op een buitengewone aandeelhoudersvergadering stemmen over de voorgenomen wisseling van de wacht.