Novisource ziet opnieuw voltallige Raad van Bestuur vertrekken

23 mei 2018 Consultancy.nl

De volledige Raad van Bestuur van advies- en interimbureau Novisource heeft zijn taken neergelegd. Voor de tweede keer in een tijdsbestek van achttien maanden moet de Raad van Commissarissen van het beursgenoteerde bedrijf op zoek naar nieuwe topbestuurders.

In oktober 2016 stelde Novisource Philip van Blanken en Peter Specht aan als de nieuwe bestuurders van het bedrijf. De wisseling kwam op een moment waar er binnen de topstructuur van het bedrijf sprake was van onrust. Na een verschil van inzicht over het te voeren beleid hadden de twee voormalige bestuursleden, Willem van der Vorm en Bram Schot destijds hun taken neergelegd. De voltallige Raad van Commissarissen besloot solidair te zijn en trad ook terug.  

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en nog altijd is er van rust in de top van Novisource weinig sprake. Ten grondslag aan de weerbarstigheid ligt de strategie van het consultancykantoor. Bestuurders kunnen het maar niet eens worden met elkaar over de koers die het interim- en adviesbedrijf zou moeten varen. Vorig jaar werd mede hierom PwC Corporate Finance aan boord gehaald om een strategische oriëntatie uit te voeren. Bovendien hebben de bestuurders andere visies op het belang van de beursnotering van het bedrijf.

Novisource ging in 2014 naar de beurs na een zogeheten ‘reverse listing’. Met die stap wilde Novisource meer financiële armslag hebben voor het versnellen van de groei, onder andere door overnames. Terwijl de constructie volgens sommige stakeholders de toekomstige doelen ten goede komt, stellen anderen (waaronder RvC-voorzitter Duco Wildeboer) dat dit in de praktijk nog niet tot de gewenste resultaten heeft geleid. Gezien het feit dat het bedrijf te maken heeft met een beperkte liquiditeit en de beursnotering hoge kosten met zich meebrengt, plukt Novisource onvoldoende de vruchten ervan, aldus Wildeboer in een persverklaring.

Nadat Philip van Blanken per 1 april van dit jaar terugtrad als CEO, legde ook Peter Specht per 1 mei zijn functie neer. Beiden gaven geen specifieke reden op voor hun vertrek en benadrukken daarentegen de verbeteringen die onder hun hoede zijn gerealiseerd. Specht: “Ik kijk terug op een boeiende tijd waarin in een korte periode veel is gerealiseerd. Novisource staat er aanzienlijk sterker en beter voor. De huidige positie van Novisource is een goede basis voor de verdere strategische ontwikkeling van Novisource die in gang is gezet.” Philip van Blanken: “Novisource staat er aanzienlijk sterker en beter voor, en de winstgevendheid en cashpositie zijn fors verbeterd. De basis voor een verdere ontwikkeling van het bedrijf is goed.”Novisource ziet opnieuw voltallige Raad van Bestuur vertrekkenEen blik op de cijfers van het bureau lijkt deze positieve cijfers te bevestigen. In 2017 kwam de netto-omzet uit op €20,9 miljoen, €1,8 miljoen hoger dan het jaar ervoor. De winst na belastingen steeg van vier ton verlies tot €1,2 miljoen winst. “De ingezette reorganisatie in 2016 (kosten: €1,1 miljoen) en de stappen die zijn ingezet hebben hun vruchten afgeworpen in 2017, wat resulteerde in een aanzienlijke verbetering van de performance”, aldus Wildeboer in een persverklaring. 

De Raad van Commissarissen (Duco Wildeboer en Edwin Groeneveld) heeft zich in de afgelopen periode beraden op de invulling van de positie van CEO en CFO, waarbij de eerste positie inmiddels ingevuld lijkt te zijn. In een buitengewone vergadering van aandeelhouders die binnenkort plaatsvindt, zal over de voordracht van Cees den Ouden worden gestemd. Den Ouden (1962) heeft brede internationale ervaring in financieel en algemeen management met een speciale expertise in transformatie en groeiprocessen. Totdat Den Ouden volledig geïnstalleerd is, zal de dagelijkse leiding in handen komen van Roy Vissers, algemeen directeur van Novisource Finance.

Nieuwe CFO: Cees den Ouden

Den Ouden was voorheen CFO bij Argos Group (nu Varo) en heeft in de laatste jaren veelvuldig opgetreden als CFO ad interim, onder meer bij Tauw Group en Xeikon, en als Managing Director ad interim bij Odfjell Terminals. Den Ouden, die hiervoor ook een tijdje leidinggaf aan de Corporate Finance-tak van Kruger, is momenteel commissaris bij Argos Zorggroep en Nesec Scheepsfinancieringen.

Commissarissen Wildeboer en Groeneveld zijn ondertussen nog altijd op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. Samen met Den Ouden zal de nieuwe CEO de taak hebben om een vervolg te geven aan het groeipad dat door Novisource is ingezet. Ook zullen de twee, even zo belangrijk, de governance binnen het bedrijf weer in rustig vaarwater moeten loodsen. Daarnaast krijgen ze hun handen vol aan het uitvoeren van het strategische oriëntatietraject. In hun advies aan Novisource presenteerden de M&A-adviseurs van PwC vijf scenario’s voor Novisource’s toekomst, en in aansluiting hierop werd gekozen voor het scenario waarbij het advies luidde om een deel van Novisource te verkopen (dit project heeft de codenaam ‘Project Supernova’ gekregen), zodat het bedrijf zich op zijn kernactiviteiten kan richten.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup