Interimbureau Novisource wordt na koerswijziging ontmanteld

06 juni 2018 Consultancy.nl

Brainnet heeft de broker- en bemiddelingsactiviteiten van Novisource overgenomen. De deal, die wordt gesloten vijf maanden nadat Novisource bekendmaakte de onderhandelingen te zijn gestart met een mogelijke koper, zal naar verwachting worden opgevolgd door nog een desinvestering. Dit als onderdeel van de executie van een ontmantelplan dat is uitgedacht door strategische adviseurs.

Het in 2001 opgerichte Novisource is een bedrijf uit Nieuwegein dat consultancy-, interim- en brokerdiensten aanbiedt op het gebeid van business, finance, operations en IT. Het bureau is vooral actief in de financiële sector (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) en de zorg- en telecombranche.

Volgend op een tumultueuze periode in de top van het bedrijf, besloten het bestuur en de aandeelhouders externe adviseurs in te schakelen om onderzoek te verrichten naar de strategische positionering van het bedrijf. De opdracht werd gegund aan PwC Corporate Finance, dat vervolgens vijf verschillende toekomstscenario’s onder de loep nam. Van deze vijf zijn vervolgens twee scenario’s nader uitgewerkt en begin 2018 werd door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen het besluit genomen om een verkoop in delen in gang te zetten. Dit betekende overigens niet het einde van de onrust in de top, zo vertrok recentelijk nog voor de tweede keer in korte tijd de gehele Raad van Bestuur.

Aan de strategisch heroriëntatie lagen twee belangrijke redenen ten grondslag. Ten eerste merkte Novisource dat het niet de verwachte vruchten aan het plukken was van zijn beursnotering. In 2013 besloot het consultancybureau de stap naar de beurs te maken. Met het kapitaal dat hieruit zou voortvloeien, wilde Novisource meer armslag krijgen voor het financieren van de ambitieuze groeiplannen, waaronder een omvangrijke ‘buy-and-build’-strategie. De doelstelling was om in drie jaar tijd in omvang te verdubbelen. 

Interimbureau Novisource wordt na koerswijziging ontmanteld

Hiervan is echter maar weinig terechtgekomen. “Groei van de onderneming door middel van overnames bleek slecht haalbaar en autonome groei verliep te traag”, gaf RvC-voorzitter Duco Wildeboer recent aan in een persverklaring. Novisource genereerde vorig jaar – met circa 80 consultants en 20 stafmedewerkers op de loonlijst en 314 bij klanten geplaatste professionals – een netto-omzet van €20,9 miljoen. En hoewel dit €1,8 miljoen meer was dan in het jaar daarvoor, kwam het bedrijf hiermee niet eens in de buurt van de uitgesproken doelstelling. 

Ten tweede bleek de beursnotering zelfs meer een nadeel dan een voordeel, gaf Wildeboer aan: “Vanwege een beperkte liquiditeit en hoog kostenniveau voelen we alleen de lasten en niet de lusten van een notering. Het is de gedeelde overtuiging van de RvB en RvC dat een voortbestaan van Novisource in een private setting meer ruimte voor groei zal brengen.” 

Project Supernova

Vanuit deze gedachte is – onder de codenaam Project Supernova – een gecombineerd team van PwC en Novisource de verkoop van verschillende bedrijfsonderdelen aan het voorbereiden. De afstoot van de eerste hiervan werd vorige maand aangekondigd. Brainnet, een intermediair opgericht in 1996, heeft de brokeractiviteiten van Novisource (een onderdeel binnen Novisource Contracting Services) overgenomen – financiële details zijn niet vrijgegeven. Wildeboer: “Wij zijn zeer tevreden met deze transactie. Wij geven de klanten van de brokeractiviteiten van Novisource Contracting Services in goede handen.”.

Ook Tjebbe van Oostenbruggen, algemeen directeur van Brainnet, geeft aan erg blij te zijn met de deal: “Onze visie op het inhuren van flexibele arbeid, aanpak en onafhankelijkheid leidde de afgelopen jaren tot toenemend vertrouwen van klanten. De overname van de brokeractiviteiten past goed in onze groeistrategie en biedt kansen om onze positie in onder meer de IT- en finance-sector te verstevigen.”

Over welk deel van Novisource als volgende zal worden verkocht worden de kaken vooralsnog stevig op elkaar gehouden. Bekend is wel dat aan het begin van dit jaar door een partij interesse werd getoond om de consultancyactiviteiten van het kantoor over te nemen. Deze zijn ondergebracht in twee businessunits: Novisource en Opdion – opvallend hierbij is dat laatstgenoemde nog maar een jaar geleden werd ingelijfd, wat illustratief is voor de radicale koerswijziging die Novisource doorvoert. Het dealteam gaat in ieder geval verder met zijn zoektocht naar geschikte kopers voor (onderdelen van) de bedrijfsactiviteiten van het bureau: “De verkoopactiviteiten worden voortgezet”, sluit Wildeboer af.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup