Studentenadviesbureau Young Advisory Group viert 5-jarig bestaan

28 januari 2016 Consultancy.nl

Studentenconsultancybureau de Young Advisory Group (YAG) viert dit jaar zijn vijfjarig bestaan. Ter ere van deze bijzondere mijlpaal organiseert het bureau op 29 april een speciaal jubileumevent. Maar in de bestuurskamer van de YAG wordt al verder gekeken: voor de komende jaren geldt internationale expansie als belangrijkste doelstelling.

De Young Advisory Group is op 5 januari 2011 opgericht in Groningen en Rotterdam. Vanuit deze twee uitvalsbasissen is het adviesbureau – dat uitsluitend door studenten gerund wordt – gestaag gegroeid. YAG heeft momenteel vestigingen in vier steden en telt een ledenbestand van 120 actieve consultants en alumni.

Vooral in het afgelopen jaar heeft de Young Advisory Group een sterke groei geboekt, met een omzetverdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor, vertelt Jamie Assen, die sinds mei 2015 betrokken is bij het studentenadviesbureau. Gevraagd naar wat de YAG succesvol maakt – ongeveer de helft van de Nederlandse startups haalt zijn vijfjarig bestaan niet – wijst Assen op drie factoren.

Ten eerste wijst zij op de kwaliteit van de consultants van de YAG, die uiteindelijk de verantwoordelijkheid dragen voor het afleveren van de klantprojecten. “Sinds onze oprichting hebben we meer dan honderd succesvolle adviestrajecten afgerond en over de hele linie krijgen we van klanten terug dat ze zeer tevreden zijn met de dienstverlening.” Dit heeft volgens Assen te maken met het strenge selectiebeleid van de YAG (“alleen de beste academische studenten worden toegelaten binnen het netwerk van de YAG”), de aanpak die gebruikt wordt tijdens projecten en het feit dat de YAG-consultants beschikken over sterke consultancyvaardigheden. In het opdoen van die vaardigheden speelt de steun van Berenschot en Roland Berger, in de vorm van training en coaching van de studenten, een belangrijke rol. “Hierdoor zijn onze klanten verzekerd van een professionele aanpak”, aldus Assen.

De volgens Assen “unieke organisatiestructuur” is de tweede belangrijke succesfactor van het bureau. “De YAG heeft een organisatiestructuur die ondernemerschap stimuleert. Deze structuur staat ook wel bekend als ‘Holocracy’, waarbij de autoriteit en besluitvorming is verdeeld over autonome teams, in plaats van top-downaansturing en -controle. Eigen verantwoordelijkheid en zelfsturing staan hierbij centraal.” De niet-hiërarchische organisatiestructuur van de YAG maakt dat iedere consultant tegelijkertijd ‘mede-eigenaar’ is. Door deze structuur is er voor de studentconsultants volop ruimte om zelf te ondernemen en om risico’s te nemen, aldus Assen. “Zowel bij het vormen van klantteams als interne werkgroepen, zowel op nationaal als op lokaal niveau, zien we dat deze flexibele ondernemingsvorm maakt dat de YAG al vijf jaar lang succesvol aan de weg timmert.”

Als derde onderscheidende factor noemt Assen de energie die bij de studentconsultants ontstaat door alle mogelijkheden die de YAG biedt. “We vormen met elkaar een broedplaats voor nieuwe ideeën en uitdagende initiatieven”. Door de verschillende studieachtergronden van de consultants en de vrije organisatiestructuur worden nieuwe, creatieve inzichten verkregen die enorm waardevol zijn in het bedrijfsadvies dat zij geven. Deze frisse blikken, in combinatie met de energie en het enthousiasme die ze uitstralen maken dat deze groep jonge consultants geen uitdaging uit de weg gaan.”

Bijzondere mijlpaal
In het kader van zijn vijfjarig jubileum heeft de YAG besloten om over drie maanden een special jubileumevent te organiseren, om de bijzondere mijlpaal te vieren. Op 29 april wordt tijdens het event, ‘The Future’ genaamd, uitgebreid stilgestaan bij de afgelopen vijf jaar en de belangrijkste mijlpalen daarin. Klanten, YAG consultants, alumni en partners zullen het evenement bijwonen, zodat de huidige YAG in staat is “om iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van de YAG te bedanken”, vertelt Assen. Ook het oplossen van problemen krijgt een prominente plek in het dagprogramma: de YAG zal tijdens de dag een aantal klantcases presenteren en ook kunnen (potentiële) klanten door middel van ‘project sessions’ op informele wijze hun vraagstukken voorleggen aan de consultants van de YAG. Hierbij zal ook de Raad van Advies van de YAG – bestaande uit Anthony Ruys (voormalig CEO van Heineken), Alexander Belderok (partner bij Roland Berger) en Hans Biesheuvel (initiatiefnemer van ONL voor Ondernemers) – een rol spelen. Assen voegt toe dat ook ‘lol maken’ niet op de agenda mag missen: “We blijven natuurlijk studenten, die houden wel van een feestje, daarom grijpen we deze mogelijkheid met beide handen aan.”

Met de blik op de toekomst, vertelt Assen dat de YAG de afgelopen maanden behoorlijk wat tijd heeft gestoken in het opstellen van een strategie voor de komende jaren. Voortbouwend op zijn staat van dienst in Nederland richt het bureau zich op verdere uitbreiding met het plan om, volgend op de opening van de vestiging Eindhoven-Tilburg, een vijfde kantoorlocatie te openen. Dit plan overstijgt echter de grenzen van ons land: “de volgende stap in onze groei is er één buiten de grenzen”, licht Assen toe. Wat precies de plannen zijn wil de YAG-consultant nog niet prijsgeven, maar dat er de komende jaren weer veel gaat gebeuren rondom deze groep ondernemende studenten, is zeker!


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup