Starten als studentconsultant bij Young Advisory Group

13 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Met een team van circa 60+ consultants is Young Advisory Group een van de grootste door studenten gerunde adviesbureaus van ons land. Jaarlijks werft het bureau tientallen nieuwe consultants binnen de vijf studentensteden waar het actief is.

Wanneer studenten besluiten zich aan te sluiten bij Young Advisory Group (YAG) breekt voor hen een tijd aan waarin zij tal van nieuwe en waardevolle ervaringen opdoen. Dit varieert van het mee helpen oplossen van interessante klantvraagstukken en het zich eigen maken van de fijne kneepjes van consulting en het bedrijfsleven, tot het samenwerken in teams van consultants (en de professionals bij de opdrachtgever).

Pieter Jacobs, Strategy Consultant, YAG

Steile leercurve

De steile leercurve waar studentconsultants bij YAG mee te maken krijgen, begint al op dag 1, zo vertelt Pieter Jacobs, die actief is vanuit het ‘hoofdkantoor’ in Groningen. “Zelfontwikkeling en ondernemerschap staan al sinds de oprichting van Young Advisory Group (YAG) centraal.

“Wanneer YAG’ers beginnen, krijgen ze meteen een intensieve introductieweek voorgeschoteld (de ‘YAG-week’), waar ze leren over consulting, het structureren en oplossen van complexe problemen, en hoe YAG intern opereert. Kortom, de trainingen omvatten alles wat een consultant nodig heeft om mee te kunnen draaien bij YAG”, geeft Pieter aan.

“Met deze kennis en kunde worden ze direct in het diepe gegooid en wordt er veel van hen verwacht. Zo beginnen zij direct met het acquireren en uitvoeren van projecten.”

Daarnaast heeft elke YAG-consultant ook een interne rol, gericht op de gebieden human resources, marketing, sales, of financiën. “YAG heeft een platte structuur, wat betekent dat de consultants samen ook de onderneming draaiende houden. Hiervoor is het nodig dat alle consultants ook een interne functie vervullen.”

Intern rouleren

Elke vestiging van YAG heeft één of twee consultant(s) per functie en alle vestigingen samen vormen dan het functieteam. Onderscheidend aan het model van YAG is dat consultants rouleren van interne functies – “hierdoor komen ze in anderhalf jaar YAG in aanraking met drie bedrijfsafdelingen. Van alumni krijgen we terug dat dit een enorme verrijking is voor de leerervaring.”

Nieuwe consultants die starten binnen het bureau kunnen zich aansluiten bij een lopend project, of zelf een project binnenhalen waar zij affiniteit mee hebben. Pieter: “Bij elk project wordt er een team (vaak 2 tot 4 consultants) samengesteld met diverse achtergronden, zodat we onze klanten een multidisciplinair team kunnen bieden.”

Wanneer een projectteam meer expertise of ondersteuning nodig hebben kan YAG terugvallen op de expertise van meerdere trainingspartners (de vijf hoofdpartners van YAG zijn: McKinsey & Company, Bain & Company, Boston Consulting Group, Berenschot en Roland Berger).

Pieter: “Voor de extra uitdagende vraagstukken staan onze trainingspartners klaar voor begeleiding. Zo zorgen we ervoor dat er altijd een concrete aanbeveling komt op basis van de bevindingen die worden gepresenteerd.”

Hoe ziet het sollicitatieproces eruit?

De sollicitatieprocedure begint met een beoordeling van een geanonimiseerde motivatiebrief, CV en cijferlijsten van het VO en de universiteit. “Deze worden beoordeeld door YAG’ers aan de hand van een model wat is gebaseerd op best practices van onze trainingspartners”, zegt Pieter.

Geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor ronde twee. “Deze bestaat uit twee onderdelen: een persoonlijk deel en een business case. In het persoonlijk deel wordt gevraagd naar diens ervaringen, motivatie en affiniteit met YAG. De business case test het analytisch vermogen van de kandidaat. Aan de hand van deze twee onderdelen bepalen we wie zich bij YAG mag aansluiten en wie afvalt”, sluit Pieter af.