‘Bij YAG blijf je leren door jezelf voortdurend uit te dagen’

09 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Bij de Young Advisory Group zijn de afgelopen periode 21 nieuwe studenten gestart als junior consultant. Inmiddels worden ze klaargestoomd voor het adviesvak.

De groep ambitieuze eind-bachelor- en begin-masterstudenten zullen de komende anderhalf jaar werkzaam zijn bij de organisatie. Wat hun te wachten staat? “Je wordt direct uitgedaagd”, zegt Thomas Boot, die anderhalf jaar actief geweest is bij YAG en in deze periode betrokken was bij meerdere projecten. 

Young Advisory Group is in de eerste plaats een leerschool, waar je op elk vlak een uitdaging aan kan gaan door korte cycli met een maximale leercurve. Door de platte structuur heb je meteen verantwoordelijkheid, maar ook altijd de kans om je eigen draai te geven aan de organisatie.”

Thomas Boot, Daphne Moors - YAG

“Bij YAG werken bij uitstek consultants die houden van een uitdaging en constant bezig zijn met hun eigen ontwikkeling. Omdat je maar anderhalf jaar de kans hebt om je te ontwikkelen bij YAG wordt er intensieve aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling.” 

Zo’n ontwikkeltraject bestaat uit formele trainingen die gegeven worden door gerenommeerde consultancybureaus zoals McKinsey & Company, Boston Consulting, Berenschot en Roland Berger. “We stellen elk kwartaal persoonlijke leerdoelen op.”

Daphne Moors, een van de 21 consultants die recent zijn gestart, maakt de steile leercurve al vanaf dag één mee. “Ik heb tot nu toe al megaveel geleerd. Ik heb al een project gedaan, waarin ik geleerd heb te brainstormen, precies te bepalen wat een klant wil en hoe je een project vormgeeft. Ook heb ik al veel geleerd van de saleskant, bij YAG loop je namelijk je eigen acquisitie. Je bepaalt zelf wat voor projecten je gaat doen en dat is heel leuk.” 

“En natuurlijk kun je veel van elkaar leren. Hoe we kritische vragen stellen bijvoorbeeld. Tot slot leer je veel van de ondernemende componenten: elke consultant is niet alleen collega, maar ook eigenaar van YAG en iedereen draagt dus verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van YAG.”

Uniek doorstroomsysteem

Door de instroom van de nieuwe lichting stroomt er ook weer een oude lichting uit. Door dit uniek doorstroomsysteem heeft YAG elke anderhalf jaar een volledig nieuw team op z’n plek. “Hierdoor hebben onze consultants vanaf dag één een grote verantwoordelijkheid en moeten ze snel op eigen benen kunnen staan.” 

Voor de organisatie van YAG brengen deze korte cycli ook uitdagingen met zich mee. Hoe behoud je continuïteit met zo’n snelle doorstroom?

“Vanuit bedrijfsperspectief is zo’n snelle doorstroom lastig want we moeten wel kennis behouden”, erkent Moors. “Gelukkig bestaan er veel naslagwerken die toegankelijk zijn via een geordend systeem. Daarnaast is er ieder halfjaar een één-op-één overdracht van kennis en functies. Tenslotte heeft YAG een heel actief alumni-netwerk. Je kunt altijd wat vragen aan hen, waardoor weinig kennis verloren gaat.”

“Bij YAG is daar goed over nagedacht”, vult Boot aan. “Zo is de functieoverdracht goed gestroomlijnd en zijn er uitgebreide draaiboeken beschikbaar. Bovendien kunnen we terugvallen op onze Raad van Advies, die we altijd kunnen benaderen voor organisatorische vraagstukken.” 

De Raad van Advies bestaat uit grote namen uit het bedrijfsleven en de consultancy: Arko van Brakel, Anja Montijn, Teun van der Zijden, Hans Schotel en Marco van Zijverden.