YAG zet stappen op het gebied van diversiteit & inclusiviteit

19 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Bij Young Advisory Group staan diversiteit & inclusiviteit hoog in het vaandel. Flavia van Tilburg en Sacha Martini vertellen over hoe de vorig jaar ingesteld interne taskforce Diversiteit & Inclusiviteit (D&I) het studentenadviesbureau helpt bij zijn ambities.

Studiediversiteit zit in de genen van Young Advisory Group (YAG). Dat helpt YAG ontzettend bij de samenstelling van het team van consultants, vertellen de taskforceleden. “YAG’ers hebben zeer diverse studie-achtergronden, van werkbouwtuigkunde en economie tot psychologie. Hiermee brengen we een diverse blik op vraagstukken”, vertelt Flavia. Sacha vult aan: “YAG’ers staan bekend om de frisse blik die ze werpen op vraagstukken. Wij geloven dat diversiteit in alle vormen hieraan bijdraagt.”

Professionaliseren in diversiteit en inclusiviteit

Het doel van de interne taskforce is om YAG te adviseren over de professionalisering op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. Sacha: “Toen we begonnen met de taskforce, hadden we nog niet voorzien hoe groot dit zou worden. Eerst dachten we namelijk vooral aan het recruitmentaspect, om op die manier meer verschillende studenten aan te kunnen trekken.”
YAG zet stappen op het gebied van diversiteit & inclusiviteit

“Maar na gesprekken met onze Raad van Advies en YAG-alumni kwam het besef dat dit echt een langetermijndoel zou worden met veel meer aspecten. Uiteindelijk kijken we daarom nu niet alleen naar het diverser maken van onze recruitment, maar ook naar het sollicitatieproces en inclusiviteit binnen de organisatie.”

“Daardoor zijn alle functies binnen YAG nu op hun eigen manier betrokken bij de doelstellingen die we hebben opgesteld”, vult Flavia aan. “Zo is er al een training Diversiteit & Inclusiviteit georganiseerd door onze Academy en heeft de functie HR extern de overstap naar anoniem solliciteren opgezet.”

Snelle doorstroom

Op recruitmentvlak heeft YAG al de vruchten kunnen plukken van het nieuwe beleid. Dit heeft deels ook te maken met het hoge verloop van vers talent, legt Sacha uit. “Elk halfjaar stromen nieuwe consultants in en vertrekken er tegelijkertijd een aantal. Binnen anderhalf jaar is daarom het hele personeelsbestand vernieuwd bij YAG, wat ontzettend helpt om snel stappen te kunnen zetten op onder andere dit gebied.”

“Waar andere organisaties vaak minder makkelijk verandering op dit vlak kunnen doorvoeren, werkt deze snelle doorstroom zeker in ons voordeel”, beaamt Flavia.

Iedereen betrekken

Een omvangrijke transitie als diversiteit & inclusiviteit gaat zelden vlekkeloos, niet bij corporates of de overheid. Ook bij YAG lopen ze tegen uitdagingen aan, erkennen de jonge adviseurs. Bijvoorbeeld het dezelfde kant op krijgen van alle neuzen binnen de organisatie. Of het ontwerpen van de nieuwe processen en de invulling daarvan.

Sacha: “Elke YAG’er heeft wel eigen ideeën over de manier hoe we onze doelstellingen kunnen bereiken en voor sommige YAG’ers was het hele onderwerp ook nog even wennen aan het begin. Daarom hebben we als taskforce iedereen zo goed mogelijk betrokken bij het proces door geregeld met elkaar in gesprek te gaan en deze input mee te nemen in onze aanpak. We merken dat andere YAG’ers nu ook steeds meer met eigen ideeën komen, dat is natuurlijk fijn om te merken.”

Flavia besluit: “Nu de eerste stappen zijn genomen, zijn we aan het kijken hoe we verder kunnen met dit onderwerp. We hebben in ieder geval al besloten dat we de taskforce in meer permanente vorm gaan voortzetten, zodat het goed op de YAG-radar blijft. Verder blijven we in gesprek met iedereen die interesse heeft, want natuurlijk kunnen wij als studenten ook elke dag weer leren van anderen op dit vlak. Kortom, we zijn ontzettend benieuwd naar wat de toekomst ons brengt.”