De 50 beste advieskantoren in business restructuring

26 oktober 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

50 advieskantoren mogen zich het komende jaar een top 50 speler noemen op het gebied van business restructuring. Voor MKB ondernemers die zich in zwaar weer bevinden en mogelijk behoefte hebben aan dienstverlening op het gebied van corporate recovery management, insolventie- of crisismanagement vormt de lijst een nuttig vertrekpunt om een geschikt adviesbureau te vinden. 

Ieder jaar gaan duizenden bedrijven failliet in Nederland. In 2014 gingen zo’n 9.700 bedrijven en eenmanszaken over de kop, 22% minder ten opzichte van 2013 toen meer dan 12.500 bedrijven failliet gingen, maar in verhouding tot 2008 – toen de financiële crisis uitbrak – nog altijd 41% meer. Kijkend naar de afgelopen 15 jaar toont het aantal faillissementen in Nederland een opwaartse trend*. In 2000 gingen bijna 4.500 ondernemingen failliet, vijf jaar later was het aantal meer dan verdubbeld en werd de grens van 10.000 gepasseerd, een 124% stijging. In de gouden jaren van 2006, 2007 en 2008 daalde het aantal faillissementen jaarlijks nog, om vervolgens in 2009 in elkaar te storten, getuige een stijging van het aantal faillissementen van maar liefst 53%. Tussen 2010 en vandaag gingen gemiddeld genomen jaarlijks zo’n 10.500 failliet.

Aantal Faillissementen in Nederland

Sinds twee jaar geleden neemt het aantal faillissementen echter geleidelijk af. Gingen er in 2013 nog 12.449 bedrijven failliet, zo daalde dit aantal vorig jaar naar 9.669, een daling van 22%. Anno nu (oktober 2015) hebben in 2015 vooralsnog 5.007 faillissementen plaatsgevonden. Wanneer dat aantal wordt geëxtrapoleerd naar eind 2015**, dan kan het aantal faillissementen dit jaar naar verwachting uitkomen op ruim 7.500, weliswaar nog altijd 10% meer dan in 2008, maar wederom een daling van 22% ten opzichte van vorig jaar.

Voor de vele duizenden betroffen ondernemingen die dit jaar definitief failliet zijn gegaan komt redding te laat. Voor veel organisaties die zich momenteel in zwaar weer bevinden en/of richting een mogelijk faillissement begeven, hoeft het echter nog niet te laat te zijn. Om niet in liquiditeitsproblemen te komen kan corporate recovery management mogelijk uitkomst bieden, een vakgebied waarin diverse adviesbureaus in Nederland gespecialiseerd zijn. 

Met behulp van corporate recovery management kan bijvoorbeeld de omzet op korte termijn gestimuleerd worden, of kunnen gebieden gesignaleerd worden waar kosten bespaard kunnen worden. Ook kan het aantrekken van nieuw kapitaal mogelijk de oplossing vormen om financieel gezond te kunnen blijven. Daarnaast kijkt corporate recovery management ook hoe organisaties op de lange termijn gezond kunnen functioneren, door bijvoorbeeld het ondernemingsplan of businessmodel te optimaliseren, of door schulden te herstructureren. Bij het tijdig inzetten van corporate recovery management kunnen bedrijven veelal de juiste koers herpakken.

Top 50 beste advieskantoren, 1-25

Indien een onderneming besluit op zoek te gaan naar corporate recovery management dienstverlening, rijst automatisch de vraag: Welk bedrijf kan het beste worden ingeschakeld? Nederland telt namelijk duizenden adviesbureaus die zich richten op corporate recovery, insolventie en crisismanagement, van grote gerenommeerde kantoren tot kleinere boutique adviesbureaus. 

Om organisaties te helpen bij het vinden van de juiste externe dienstverleners stelt Brookz, een overnameplatform en uitgever van het gelijknamige vakblad, jaarlijks de ‘Corporate Recovery Top 50’ op, een overzicht van de vijftig belangrijkste business restructuring en recovery-advieskantoren. Het betreft onafhankelijke advieskantoren die zich voornamelijk richten op MKB-bedrijven. 

Top 50 beste advieskantoren, 25-50

In de top 50 lijst staan diverse grote, internationale spelers als Alvarez & Marsal, Protiviti, de Big Four en BDO. Ook onderdeel van de elitegroep zijn middelgrote Nederlandse kantoren, waaronder Bakkenist, JBR en Gwynt, en boutique spelers als Nielen Schuman, Kruger en Traction Partners.

Eerder in 2015 berichtte Consultancy.nl over de 40 belangrijkste kantoren in bedrijfswaardering en de 50 grootste mid-market M&A adviseurs van de Benelux.

* Een belangrijke kanttekening is dat het aantal organisaties in Nederland ook is toegenomen, wat deels de opwaartse trend in het aantal faillissementen verklaart. In 2008 bijvoorbeeld telde ons land nog 987.000 ondernemingen, anno 2015 zijn dat er meer dan 1,4 miljoen.

** Het betreft een schatting, op basis van 2015 data t/m augustus en berekend op basis van het gemiddeld aantal faillissementen per maand, geëxtrapoleerd tot eind december.