50 grootste mid-market M&A adviseurs van Benelux
De marktomvang van fusies en overnames in het mid-market segment is het afgelopen jaar, ondanks een lichte daling in het aantal deals, met 11% gestegen naar 6,6% miljard. BDO, Rabobank, KPMG en PwC mogen zich met meer dan 40 transacties ieder de grootste dealmakers van de Benelux noemen.
Elk jaar doen analistenbureau Thomson Reuters en adviesbureau Freeman Consulting onderzoek naar de stand van zaken in de fusie en overnamemarkt. De meest recente data toont aan dat 2014 een uitstekend jaar was voor corporate finance en financiële adviseurs actief in het mid-market segment (deals met een waarde van onder de $500 miljoen)*. De wereldwijde markt groeide van $741 miljard naar $920 miljard (+24%), terwijl de marktomvang van de Europese mid-market M&A markt met 18% is gestegen, van $184 miljard naar $217 miljard, goed voor bijna een kwart van de totale markt. Het aantal fusies en overnames wereldwijd steeg met 29% en brak voor het eerst sinds 2011 weer door de grens van 40,000 transacties.
De Nederlandse mid-market M&A industrie laat een tweeledig beeld zien. Het aantal gesloten deals is voor het derde opeenvolgende jaar gedaald, in 2014 met 2% naar 465 transacties, tegelijkertijd is de totale waarde van de deals fors gestegen. Net als in 2013 groeide de marktomvang met 11%, het gevolg van een hogere gemiddelde dealprijs. Met een waarde van $6,6 miljard vertegenwoordigt de Nederlandse fusie- en overnamemarkt zo’n 3% van de Europese markt.
De hoogste deal activiteit vond plaats in de financiële sector (15%), gevolgd door de industrie en vastgoed, goed voor 14% en 12% van de markt respectievelijk. Het minste aantal deals werden genoteerd in de consumentenproducten markt en gezondheidszorg.
Top 50 dealmakers
BDO mag zich met 47 deals binnen de mid-market marktleider in de Benelux noemen. In 2013 stond het accountants- en advieskantoor met 29 deals nog op de vierde plek. BDO Nederland was goed voor circa driekwart van het aantal deals. “Ondanks uiteenlopende gebeurtenissen op het wereldtoneel kenmerkte 2014 zich door een verder herstel van de economie en consumentenvertrouwen. Eenzelfde ontwikkeling hebben wij in de fusie- en overnamemarkt waargenomen. Dat heeft geleid tot een mooie reeks aan deals, waarderingen, financieringen en herstructureringen in 2014”, aldus Albert Koops, partner van BDO M&A. Op #2 staat Rabobank met 42 deals, gevolgd door KPMG (behoudt zijn derde plek) en PwC (de #1 van 2013).
De top 10 dealmakers wordt gecompleteerd door de Nederlandse grootbanken ABN Amro en ING, de zakenbank activiteiten van Rothschild en BNP Paribas, EY en IMAP, een internationaal M&A netwerk waarvan IMAP DB&S lid van is. De top 20 bevat nog vijf overige bedrijven / netwerken die actief zijn in de adviesbranche: Clairfield International (met Boer & Croon Corporate Finance als de Nederlandse vertegenwoordiger), het onlangs opgerichte Capitalmind**, M&A International (met Holland Corporate Finance als de Nederlandse vertegenwoordiger), Baker Tilly (Baker Tilly Berk in Nederland) en Deloitte.
Vanuit een opbrengstenoogpunt steken de zakenbankiers niet verassend boven de M&A adviseurs uit. Zo verdiende bijvoorbeeld BNP Paribas $23,4 miljoen aan fees, bijna 20x zo veel als EY met ongeveer evenveel transacties***. Lazard factureerde zelfs bijna $40 miljoen in fees, gemiddeld $4 miljoen per deal, en Goldman Sachs $34 miljoen, opgeteld meer dan zeven keer zo veel als de gezamenlijke M&A inkomsten van de Big Four.
De top 50 bevat diverse overige adviesbureaus, waaronder de Corporate Finance praktijk van Grant Thornton, Nielen Schuman, de Duitse Metzler Corporate Finance, het Zwitserse Interlink Corporate Finance, DC Advisory en CASE Corporate Finance (werkt nauw samen met ABN Amro in diverse landen).
* De onderzoekers maken onderscheid tussen ‘small cap’ deals (tot $50 miljoen) en ‘mid-market’ deals (tot $500 miljoen).
** Capitalmind is in juni 2014 opgericht na de fusie tussen het Nederlandse BlueMind en het Franse Capital Partner.
*** Het aantal deals is gebaseerd op aangekondigde deal activiteit, terwijl fees zijn gebaseerd op afgeronde deals.