40 belangrijkste advieskantoren in bedrijfswaardering

20 april 2015 Consultancy.nl

Brookz, een magazine voor professionals dat focust op groei, durfkapitaal en bedrijfsovernames, heeft recentelijk de 2015 editie uitgebracht van de ‘Business Valuation’, een lijst van de belangrijkste advieskantoren van Nederland op het gebied van bedrijfswaardering. De lijst behelst grote bedrijven als de Big 7, maar ook middelgrote bureaus en boutique corporate finance kantoren die zich specialiseren op een bepaald vakgebied of industrie.

M&A markt op volle toeren
Na jaren van minder M&A activiteit, draait de overnamemarkt inmiddels weer op volle toeren. Gestuwd door de aantrekkende economie, een historisch lage rente en overvolle kasreserves, zijn volumes in de fusie- en overnamemarkt opgedreven tot niveaus die na het faillissement van zakenbank Lehman Brothers in 2008 niet meer zijn gezien. Ook de marktwaarde van deals ligt op hoog niveau – cijfers van dataleverancier Dealogic laten zien dat bedrijven wereldwijd nu gemiddeld ruim twaalf keer de brutowinst neertellen om hun prooi in te lijven, de hoogste zogeheten 'multiple' in vijftien jaar. Met een focus die verschuift van kostenbesparing naar groei, en de toename in strategische acquisities ziet de M&A markt er voor de rest van het jaar rooskleurig uit.

Belangrijkste advieskantoren in bedrijfswaardering - 1

Nederlandse markt
Ook in Nederland staan de seinen op groen. Zowel grote corporates – zoals recentelijk nog Shell – als MKB- en familiebedrijven laten toenemende activiteit zien in de Nederlandse M&A markt. Voor zowel kopers als verkopers, geldt dat met een toename van het aantal deals ook het thema bedrijfswaardering steeds meer op de voorgrond treedt. “Hoeveel is mijn bedrijf waard?” luidt een van de belangrijkste vragen van een aandeelhouder van de verkopende partij. Tot medio jaren negentig werd de waarde van een bedrijf vooral bepaald op basis van de resultaten uit het verleden, in combinatie met vuistregels die per branche verschillen. De afgelopen jaren heeft het vakgebied echter een forse professionaliseringsslag gemaakt. Anno 2015 worden bedrijfswaarderingen inmiddels veel uitgebreider en zorgvuldiger in kaart gebracht – naast historische cijfers kijken experts bijvoorbeeld ook naar de huidige marktpositie, toekomstige vrije kasstromen en de toekomstbestendigheid van businessmodellen. Ook wordt steeds meer aandacht gegeven aan het proces – hoe tot een bepaalde waarde wordt gekomen.

Belangrijkste advieskantoren in bedrijfswaardering - 2

Brookz - Business Valuation
Om zowel kopers als verkopers te helpen bij het vinden van de juiste externe M&A adviseur stelt Brookz jaarlijks de ‘Business Valuation’ op, een overzicht van de belangrijkste advieskantoren in Nederland op het gebied van bedrijfswaardering. Het betreft onafhankelijke kantoren die organisaties en ondernemers bijstaan bij onder meer een eigendomsoverdracht, ondernemer buy-in (OBI), management buy-in (MBI) of verkoop. 

Nieuws