Grant Thornton van partnermodel naar shared bedrijf

11 mei 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd

De partners van Grant Thornton UK hebben ingestemd met een voorstel om de organisatiestructuur van het bureau te wijzigen van een partner-model naar een ‘shared enterprise’. In dit model zullen alle 4.500 werknemers inspraak en een belang in het bureau krijgen, met als beoogde resultaat dat werknemers meer betrokken raken, een hogere productiviteit hebben en duurzamere relaties aangaan met hun klanten. De komende twee maanden gaat het management team samen met het personeel het nieuwe organisatiemodel uitwerken, met 1 juli als streefdatum voor implementatie.

In een ‘shared enterprise’ – of een bedrijf met een zogenaamd Employee Stock Ownership Plan (ESOP) – is iedere werknemer voor een deel eigenaar van het bedrijf. Onderzoek van Grant Thornton in het Verenigd Koninkrijk wijst uit dat het aannemen van een dergelijke bedrijfsvorm – hoewel zeer ongebruikelijk in de zakelijke dienstverlening, waar de meeste bureaus een partnerstructuur hanteren – een aantal belangrijke voordelen heeft. Ter illustratie – iedere £100 die iemand op 1 januari 2013 zou hebben geïnvesteerd in de Esop index (de UK Employee Ownership Index van de Financial Times Stock Exchange) zou nu £749 waard zijn. Op de FTSE All-Share index zou deze £100 pond nu £277 waard zijn. Maar naast het klaarblijkelijke financiële succes van deze bedrijven, profiteren zij ook van een 55% verbetering van de productiviteit en 70% betere kwaliteit, aldus het accountants- en advieskantoor.

Grant Thornton UK

Vanuit zijn geloof in ‘shared enterprises’ heeft het partner team in de UK nu besloten daad bij woord te voegen. Eerder dit jaar lanceerde het bureau al een intern haalbaarheidsonderzoek, waaruit bleek dat het nieuwe model “aanzienlijke” voordelen met zich zouden meebrengen, en inmiddels heeft maar liefst 99% van de Britse partners – 185 in totaal – aangegeven het plan naar het volgende niveau te tillen.

Wanneer het plan daadwerkelijk wordt doorgevoerd, en daar heeft het op dit moment alle schijn van, dan betekent het een harde breuk met het verleden. Grant Thornton UK opereert sinds 1980 onder het partnermodel, en zo goed als alle grote adviesorganisaties in de branche (beursgenoteerde dienstverleners daargelaten) opereren wereldwijd op dezelfde manier, van bijvoorbeeld McKinsey & Company en Boston Consulting Group tot de grote accountantskantoren (Big Four, BDO en Baker Tilly) en kleinere branchegenoten.

De hunkering naar een nieuwe organisatiemodel komt echter niet uit de lucht vallen. Sinds de adviescrisis staat het functioneren van maatschappen binnen de branche onder een vergrootglas. Door de opkomst van nieuwe technologieën, digitalisering van routinematig werk (bijv. Transparency Lab) en virtuele consultancymodellen (bijvoorbeeld Eden McCallum en VirtualCC) verliezen de traditionele businessmodellen en organisatievormen aan kracht. Sommige experts zijn zelfs van mening dat het traditionele partnermodel zijn langste tijd heeft gehad. Toch zijn er ook bureaus met partnermodellen die bloeien: zo boeken bijvoorbeeld BearingPoint, Simon Kucher & Partners internationaal al jaren op rij recordomzetten, en in ons land geldt het snelgroeiende First Consulting als een van de bekendste succesverhalen.

Omzetgroei Grant Thornton

In het geval van Grant Thornton zijn de doelstellingen van een ‘shared enterprise’ helder: het bureau verwacht dat het model de betrokkenheid van werknemers zal verbeteren, meer talent zal aantrekken en de relaties met klanten zal verbeteren. Op termijn verwacht Grant Thornton dat het een impuls zal geven aan de winstgevendheid, waarmee het meer financiële armslag krijgt om de concurrentie aan te gaan met de Big Four. Qua omzet ligt er nog een groot gat met de marktleiders – wereldwijd heeft Grant Thornton een omzet van $4,7 miljard, minder dan eenvijfde dan die van Deloitte en PwC – maar op het gebied van winstgevendheid liggen de bureaus veel dichter tegen elkaar, met in sommige markten zelfs een voorsprong voor Grant Thornton. Door op dit punt verdere verbetering te boeken, verwacht Sacha Romanovitch, vanaf juni CEO van Grant Thornton UK, de groei in haar markt te versnellen.

“Het is mijn ambitie om hét groeiende bureau te worden, omwille van al onze mensen die straks een belang hebben in Grant Thornton. De enige manier waarop we het volledige potentieel van al onze 4.500 werknemers kunnen benutten is via het shared enterprise model – en het gevoel dat we het met zijn allen doen, door onze ideeën en gedachten te delen, en zowel de verantwoordelijkheid voor als de resultaten van de vooruitgang van het bureau te delen,” aldus Romanovitch.

Sacha Romanovitch en Scott Barnes - Grant Thornton

In mei en juni wordt het plan uitgewerkt met het personeel. Alle werknemers van Grant Thornton worden geraadpleegd, en iedereen mag zijn of haar ideeën aandragen. De winst van het bedrijf zal met het gehele personeelsbestand worden gedeeld, waardoor werknemers gestimuleerd worden om beter werk af te leveren en de winst te verhogen. Zo worden de professionals de taak toevertrouwd om tussen nu en 2020 de winst met zijn allen te verdubbelen.

Als het nieuwe model wordt aangenomen zal Grant Thornton vanaf 1 juli 2015 opereren als een shared enterprise.