Deloitte en Grant Thornton krijgen vrouw aan roer

09 januari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Deloitte en Grant Thornton krijgen een vrouw aan het roer. Cindy Hook zal per februari 2015 aangesteld worden als CEO van Deloitte Australië, en Sacha Romanovitch wordt per juni 2015 aangesteld als CEO van Grant Thornton UK.

De accountancy- en consultancywereld wordt doorgaans gedomineerd door mannen – het komt daardoor weinig (lees: amper) voor dat een vrouw aan het roer staat een groot adviesbedrijf*. In Australië vindt er nu een primeur plaats, voor het eerst zal een van de Big Four zakelijke dienstverleners geleid worden door een vrouw. Maar ook in de UK is een kentering zichtbaar, daar heeft Grant Thornton binnenkort als enige van de grote 8 zakelijke dienstverleners (Big 4, BDO, Grant Thornton, Baker Tilly en RSM) een vrouwelijke CEO aangesteld.

Cindy Hook
Cindy Hook is sinds 2009 lid van Deloitte’s executive en leiderschapsteam. Per februari 2015 zal zij aangesteld worden als de nieuwe CEO van Deloitte Australië, waarbij ze het stokje overneemt van Giam Swiegers, die het bureau twaalf jaar lang leidde. Keith Jones, Deloitte Chairman, over de aanstelling: “Cindy is een exceptionele leider. Haar track record bij het transformeren van onze audit praktijk is buitengewoon.” Hook werd door de partners verkozen na een competitief selectieproces, waarin ze volgens Jones een aantal sterke interne kandidaten wist af te troeven. “Zij is een erg indrukwekkend talent, bekend voor haar collaboratieve leiderschapsstijl en voor het bouwen van sterk presterende audit- en adviesteams.” De huidige CEO Giam Swiegers voegt daar aan toe: “Cindy is een briljante collega en een goede vriend. Persoonlijk ben ik blij de teugels aan zo’n voortreffelijke leider over te geven.”

Sasha Romanovitch en Cindy Hook

Hook startte haar loopbaan bij Deloitte in 1994 als Audit (Senior) Manager in de VS. In 1998 werd zij tot Audit Partner benoemd, met een focus op Life Sciences en Health Care. In 2009 vertrok zij naar Deloitte Australië als Leader NSW Assurance & Advisory, waarbij ze verantwoordelijk voor de externe audit, financiële rapportage en accountancydiensten aan verscheidene klanten. Sindsdien is Hook tevens National Managing Partner bij Assurance & Adivsory, waarbij ze een team van 1.000 man leidt binnen vijf steden, die verantwoordelijk zijn voor audit- en adviesdiensten in de zakelijke wereld en aan de overheid. Momenteel is ze verantwoordelijk voor 20% van Deloitte’s omzet in Australië.

Sacha Romanovitch
Sacha Romanovitch kwam bij Grant Thornton terecht in 1980, na het behalen van haar master Scheikunde aan de Universiteit van Oxford. In de meer dan twintig jaar dat ze bij het adviesbureau werkt speelde zij verscheidene rollen binnen de accounting-, audit- en adviespraktijk. Tussen 2002 en 2007 leidde zij de London Audit and Tax praktijk, en meer recent leidde zij de Advisory praktijk in London; het grootse en snelst groeiende onderdeel van de dienstverlener. Zij maakt sinds 2008 onderdeel uit van het leiderschapsteams.

Per juni 2015 is Romanovitch aangesteld als de nieuwe CEO, waarbij zij Scott Barnes opvolgt – die het bedrijf sinds 2008 leidde. Romanovitch over haar aanstelling: “Ik heb binnen dit bestuurd de afgelopen zeven jaar nauw samengewerkt met Scott, en zie ernaar uit het goede werk dat hij gedaan heeft over te nemen.”

De komende zes maanden zullen Barnes en Romanovitch samenwerken om een soepele overgang van de externe en interne verantwoordelijkheden te bewerkstellingen. Barnes zal actief blijven bij het adviesbureau, en neemt de rol over van Chairman van het Grant Thornton International Board. Barnes over de aanstelling van Romanovitch: “Ik ben verheugd te kunnen bevestigen dat Sacha het bureau zal leidende vanaf komende zomer. We hebben drie jaar geleden een heldere groeistrategie gedefinieerd, ‘Ambition 2015’, en zij is de juiste persoon om deze voort te zetten.

* Manon van Beek, sinds september 2013 de topvrouw van Accenture Nederland, is hierop een van de weinige uitzonderingen in Nederland.