Grant Thornton verdubbelt wereldwijde omzet in 10 jaar

26 januari 2015 Consultancy.nl

De wereldwijde omzet van Grant Thornton is in het meest recente fiscale jaar met 4,6% gegroeid, naar een recordbedrag van $4,7 miljard. Vergeleken met tien jaar geleden heeft de internationale accounting- en consultancygigant zijn wereldwijde omzet meer dan verdubbeld, zo onthult een analyse van Consultany.nl.

In 2002 boekte Grant Thornton een wereldwijde omzet van ongeveer $1,5 miljard, gerealiseerd door 85 netwerkkantoren en zo’n 19.000 werknemers. Twee jaar later brak de professionele dienstverlener de barrière van 20.000 werknemers, en was de omzet $2,1 miljard. Sindsdien is Grant Thornton flink bezig uit te breiden en groeit het bureau elk jaar, met slechts één uitzondering (2009), en in vijf van de afgelopen jaren zelfs met dubbele cijfers. In 2012 overschreed het adviesbureau de grens van $4 miljard omzet en tegen het fiscale jaar dat in 2013 eindigde, bereikten de gecombineerde omzetten van Grant Thornton’s netwerkkantoren $4,5 miljard, wat het tot het zesde grootste accounting- en adviesnetwerk van de wereld maakte.

Revenue Development of Grant Thornton

Vorige week onthulde het bureau zijn cijfers voor het fiscale jaar 2014, waarbij de omzet met een groei van 4,6% uitkwam op $4,7 miljard. “Ik ben trots op wat onze organisatie in 2014 bereikt heeft. Alle lof gaat naar onze 40.000 mensen in 130 landen die elke dag een verschil maken met klanten, op hun werk en in de samenleving”, zegt Ed Nusbaum, de wereldwijde CEO van Grant Thornton International.

De omzet in de Amerika regio groeide met 2,8% naar $2,1 miljard, de omzet van Europa steeg met 6,3% naar $1,9 miljard, en de regio's Azië/Pacific, Afrika en het Midden-Oosten waren goed voor de rest. Vanuit een functioneel perspectief presteerde Advisory het sterkst, met een groei van 4,8%, tegenover 3,5% voor Assurance en 2,7% voor Tax.

Grant Thornton FY 2014

Het patroon is geenszins een nieuw fenomeen; Grant Thornton’s adviestak groeit al een aantal jaren sterker dan andere units, een trend die binnen het wijdere accountancylandschap zichtbaar is. Aangezien de marges in assurance en accounting onder druk staan hebben de Big Four en andere accountinggiganten hun activiteiten in de consultancysector (met de acquisitie van Booz & Company door PwC* als het meest sprekende voorbeeld) flink aangetrokken, een markt die geschat wordt op een waarde van meer dan $220 miljard.

Dit geldt ook voor Grant Thornton. Een analyse van de groei tussen 2004 en 2014 onthult dat de adviestak gegroeid is met een verbluffende 179%, waarmee het de andere twee grote takken flink voorbijstreeft.

Naar de toekomst kijkend verwacht Nusbaum dat het bureau zijn groei zal blijven vasthouden, maar noemt vakbekwaamheid als een belangrijker doel: “Ons doel in 2015 is om onze hoogwaardige diensten aan onze klanten te blijven bieden, en hen en onze mensen te helpen tot hun potentieel te komen.”

* Als gevolg van de integratie werd Booz & Company gerebrand naar Strategy&. Het Big Four bureau was gedwongen om het strategie adviesbureau te rebranden als onderdeel van de juridische afspraken die gemaakt werden door Booz Allen Hamilton en Booz & Company toen zij splitsten in 2008.

Nieuws

Meer nieuws over