IDC en Deltek: Grote adviesbureaus verbeteren resultaten

22 september 2014 Consultancy.nl

Adviesbureaus over de hele wereld hebben hun resultaten significant verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren, concludeert een nieuwe onderzoeksenquête van IDC, in opdracht van Deltek. Gemiddeld lag de omzet 40% hoger dan vorig jaar en verschillende andere belangrijke KPI’s zoals ‘proposals won’, winstmarge en declarabiliteit stegen allen met meer dan 20%.

Vergelijkbaar met andere sectoren hadden de crisisjaren 2008 tot 2012 een grote impact op de adviessector. In verschillende markten zag de adviessector een (grote) contractie tegemoet, en als gevolg daarvan kwamen projectportefeuilles, tarieven en marges onder druk te staan. Voor veel bureaus was de impact zo ernstig dat het zelfs tot faillissement leidde, waaronder illustere bureaus als LECG Corporation (failliet in september 2011) en Monitor (gered van faillissement door Deloitte in 2012). Maar ook andere grote namen worstelden; Roland Berger kwam onder hoge druk te staan om zich te verkopen aan een Big 4 speler en zelfs Booz & Company besloot om te fuseren met een grotere speler om zijn financiële gezondheid* te behouden.

Tekenen van herstel
De afgelopen jaren heeft de adviessector echter steeds meer tekenen van herstel laten zien. Volgens recente data van analysebureau Source for Consulting hebben verscheidene grote markten positieve groeipercentages laten zien in 2013, waaronder de drie grootste markten: de UK, VS en Duitsland. Toch blijven er uitzonderingen – voornamelijk de Zuid-Europese landen en de Benelux beinden zich nog in een uitdagend economisch klimaat.

IDC - Deltek Analysis 1

Het herstel van de adviesmarkt wordt wederom bevestigd door een nieuwe onderzoeksenquête** van IDC, in opdracht van Deltek. Het onderzoek bekeek de prestaties van meer dan 250 middelgrote en grote adviesbureaus van Europese en Noord-Amerikaanse markten. 10 belangrijke KPI’s werden geanalyseerd, en de enquête toont dat alle bureaus gemiddeld betere resultaten op elk van de 10 KPI’s aangeven in vergelijking met vorig jaar. “De data enquête is helder: de belangrijkste business KPI’s van inkomsten en marges nemen toe voor een groot aantal bureaus, ondersteund door meer projectvoorstellen, meer projecten en een hogere declarabiliteit”, omschrijft het rapport. 

IDC - Deltek Analysis 2

Met de positieve kijk op de toekomst komt echter een nieuwe uitdaging om de hoek kijken: hoe moeten adviesbureaus zich voorbereiden op groei op een winstgevende manier? Volgens IDC dienen zij zich niet alleen te richten op hun core businessgebieden zoals klantmanagement, projectluitvoering en thought leadership, maar moeten zij ook voor betere zichtbaarheid en projectcontrole zorgen. 5 tips worden gegeven: 

  • Zorg voor een complete en geïntegreerde levenscyclus visie op de business, zodat ‘betere’ business beslissingen gemaakt kunnen worden;
  • Verkrijg diepere zichtbaarheid en de capaciteit om de volledige levenscyclus van een project te managen;
  • Maximaliseer de waarde van klanten door systemen die inzicht geven in de belangrijkste klant KPI’s;
  • Definieer en bouw de ‘juiste’ nieuwe diensten op basis van relevante businessdata en manage de effectieve introductie van diensten om waarde voor klanten en de business te maximaliseren;
  • Elimineer data- en mensensilo’s middels de applicatie van geïntegreerde technologie.

Dowload het volledige rapport 'Managing Your Consulting Firm for Growth'.

* Roland Berger werd bijna door EY gekocht, maar de deal werd afgeblazen tijdens de laatste partnermeeting. Booz & Company is door PwC gekocht en inmiddels gerebrand naar Strategy&.

** ‘Managing Your Consulting Firm for Growth’ Wereldwijde Enquête, een IDF Infodocument, gesponsord door Deltek, juli 2014.

Nieuws