LECG: van 1,100 adviseurs naar faillissement in 3 mnd

02 september 2011 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Het verhaal van LECG Corporation is de nachtmerrie van elke partner bij een adviesbureau. In minder dan drie maanden tijd ging het ooit befaamde bedrijf van 1,100 adviseurs verspreid over kantoren in 33 landen naar een compleet faillissement. LECG viel uiteen doordat het zijn afdelingen verkocht aan verschillende spelers. Grant Thornton kocht de wereldwijde Tax en Business Consulting kantoren (300 werknemers). FTI Consulting kocht de Europese forensische, economische en fiscale kantoren (100 werknemers). De overgebleven delen van LECG’s bedrijf werden afgestoten aan concurrenten als BDO, Huron Consulting, WeizerMazars en Navigate, of werden verkocht aan het management door middel van een management buyout (MBO).

LECG Corporation

LECG Corporation werd in 1988 opgericht als The Law and Economics Consulting Group door de University of California, Berkeley. Het bedrijf werd in oktober 1997 omgedoopt tot LECG, en werd kort daarna publiek door een IPO op de NYSE. Al snel kocht Navigant Consulting LECG voor een bedrag van $214 miljoen. In oktober 2000 kochten de partners en een private equity-bedrijf alle aandelen van Navigant Consulting over. Tussen 2000 en 2008 breidde LECG internationaal uit en opende het kantoren op meer dan vier continenten. Zijn reputatie groeide en LECG werd door Vault regelmatig erkend als een top 50 internationaal adviesbureau.

Failliesement in 2011

In augustus 2009 kondigde LECG een fusie aan met SMART Business Advisory & Consulting. De financiering van de fusie bleek uiteindelijk de doodsteek voor het bedrijf. LECG kreeg te maken met een schuldenlast van $32.4 miljoen, en daarnaast bleek de financiële constructie die gebruikt werd om de fusie te financieren suboptimaal te zijn. Tegen het einde van maart 2011 werd duidelijk dat LECG niet meer in staat was zijn schulden te betalen. In amper drie maanden tijd, tussen maart en mei, werd LECG failliet verklaard en werd het gedwongen zijn bedrijf af te stoten om zijn aandeelhouders te kunnen betalen.