Collot d'Escury en Schaible Deputy CEOs Roland Berger

03 september 2014 Consultancy.nl

Roland Berger Strategy Consultants heeft Stefan Schaible en de Nederlander Tijo Collot d’Escury aangesteld als Deputy CEO’s. Schaible zal de Duitse business en de Centraal-Europese regio van het wereldwijde strategy consultancybureau leiden, terwijl Collot d’Escury de Nederlandse, Noord-Europese, Britse en Amerikaanse regio’s zal leiden. Beide Deputy CEO’s zullen rapporteren aan Charles-Edouard Bouée, de onlangs aangestelde CEO.

Opgericht in 1967, wordt Roland Berger Strategy Consultants door analisten gezien als één van de top vijf strategy consultancybureaus, en de enige van Europese origine. Als gevolg van een aantal uitdagende jaren* besloot het bedrijf partnerteam van het advieskantoor eind vorig jaar om wederom te kiezen voor onafhankelijkheid. Sindsdien heeft Roland Berger een nieuwe strategie gelanceerd en een aantal veranderingen geïmplementeerd om zijn voetafdruk, winstgevendheid en interne efficiency te optimaliseren. Het bureau heeft momenteel 2.700 werknemers in 51 kantoren binnen 36 landen.

Roland Berger Munich

Een van de overeenkomsten van het nieuwe strategische plan was om het top-leiderschap van het bedrijf te verfrissen. In juni werd de eerste verandering aangekondigd, met de aanstelling van Charles-Edouard Bouée als de nieuwe CEO, Roland Berger veteraan Burkhard Schwenker opvolgend, die naar een positie in de Supervisory Board ging. Bouée is de eerste niet-Duitser die Roland Berger leidt, na eerder geleid te zijn door o.a. Schwenker (2003-2010 en 2013-2014) en Martin Wittig (2010-2013)**.

Na zijn aanstelling in zijn nieuwe rol presenteerde Bouéé zijn ideale leiderschapsteam aan de Supervisory Board, en na zo'n twee maanden, is de beslissing geratificeerd door Schwenker en zijn medeleden. Het wereldwijde management team – bekend als de Global Executive Committee (GEC) – bestaat uit de CEO (Bouée), twee Deputy CEO’s (Schaible en Collot d’Escury) en vier andere leden:

Roland Berger Executive

Deputy CEO’s
Beide nieuwe CEO’s zijn lang dienende Roland Berger partners. Schaible startte zijn carrière in 1997 bij Roland Berger in Hamburg en werd tot Partner verkozen in 2001. Na verschillende leidende rollen heeft hij nu de verantwoordelijkheid gekregen voor de business in Centraal-Europa, waaronder Duitsland, Zwitserland, Centraal- en Oost-Europa en de CIS-staten vallen. Daarnaast dient hij als CEO van Roland Berger's Duitse operaties. Collot d’Escury begon zijn carrière bij Arthur D. Little in Nederland, en in 2002, als gevolg van de onrust binnen de Amerikaanse consultancy***, versterkte hij Roland Berger als Managing Partner van het Nederlandse kantoor, die hij vanaf het begin opgebouwd heeft. Tussen 2003 en 2010 was hij lid van de Supervisory Board en later diende hij tevens als lid van de Executive Committee.

“Onze nieuwe structuur belicht ons bureau’s grote potentieel van uitstekende leiders. Ik zie er dan ook erg naar uit om met hen te werken”, zegt Bouée. Volgens Schwenker is Roland Berger, met de nieuwe leiderschapsstructuur en –team op zijn plek, beter uitgerust om zijn marktaandeel en voetafdruk verder uit te bouwen. “We hebben gekozen voor een zeer efficiënte opzet die het voor ons mogelijk maakt om ons volledig te richten op onze klanten en markten.”

Roland Berger Leaders

* Roland Berger werd bijna overgenomen door Deloitte in 2010, maar de deal ging op het laatste moment niet door, na een last minute kapitaalinjectie van oprichter Roland Berger. Vorig jaar maakte Roland Berger bekend dat het zijn strategische opties aan het bekijken was, wat de interesse van verscheiden rivale adviesbureaus trok, inclusief de Big 4 spelers. EY kwam het dichtste bij het overnemen van het bureau, maar net als de vorige keer kozen de partners om onafhankelijk te blijven.

** In mei trad Martin Wittig af als CEO om zich op zijn gezondheid te kunnen richten.

*** Arthur D. Little (ADL) kwam in 2001 in acute financiële moeilijkheden na grote verliezen in zijn VS praktijk. In Nederland viel het ADL team uiteen in onder meer een team van zeven dat zich bij Roland Berger voegde (onder leiding van Collot d’Escury) en een team van vijftien dat een nieuw bureau oprichtte, genaamd Quintel Strategy Consulting, dat door A.T. Kearney werd ingelijfd begin 2011. In die tijd toonden meerdere adviesbureaus hun interesse in het kopen van Arthur D. Little – waaronder Monitor, PA Consulting Group, en Mercer – maar nadat deze onderhandelingen stukliepen werd het in 2002 gekocht door het Franse Altran. In 2012 besloot het om zijn onafhankelijkheid via een buy-out terug te krijgen, en sindsdien keert het bureau onder leiding van Ignacio García Alves terug naar groei.

Nieuws

Meer nieuws over