YSE: Zonder uitdaging zijn Generatie Y-ers vertrokken

21 februari 2014 Consultancy.nl

Het is een vraag waar veel organisaties mee worstelen. Hoe houden we talent binnen de deur? Met name bij de zogeheten Generatie Y talenten is dit niet altijd een makkelijke vraag. Generatie Y professionals hebben namelijk hun eigen (unieke) kijk op werk, zingeving en het leven in het algemeen. Nieuw onderzoek door YSE geeft een inzicht in deze unieke generatie en licht de redenen toe waarom Y professionals organisaties verlaten.

Generatie Y: de Millenniumgeneratie

Ondanks uiteenlopende definities kan over het algemeen gesteld worden dat personen die vanaf 1980 tot ongeveer de eeuwwisseling zijn geboren behoren tot Generatie Y. Deze mensen zijn opgegroeid in tijden van economische welvaart, hebben geen oorlogen meegemaakt en wordt getypeerd als een zelfverzekerde generatie die door hun ouders zijn verwend en veelal gewend is hun zin te krijgen. Zo worden generatie Y professionals gezien als veeleisende werknemers die naast goede verdiensten, sfeer, afwisselende en uitdagende werkzaamheden, inhoudelijke waardering en flexibele arbeids-voorwaarden (bijv. Het Nieuwe Werken) belangrijk vinden.

YSE - Generation Y

Veelal botsen (oudere) werkgevers met bovenstaande eigenschappen van de gemiddelde Y-professionals en leggen de eigenschappen van de Y-generatie soms negatief uit. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat Y-professionals te veeleisend zijn, weinig respect hebben voor autoriteit, snel verveeld zijn, en niet loyaal zijn (de Y-generatie staat bekend om het jobhoppen). Het behouden van generatie Y talenten blijkt voor veel werkgevers een behoorlijke uitdaging. Door diverse redenen raakt een Generatie Y professional op een bepaald moment niet meer gemotiveerd en besluit te vertrekken.

Onderzoek YSE

YSE deed onderzoek naar de redenen achter het vertrek bij organisaties van deze Y professionals. Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden voor veel van hen een gebrek aan uitdagend werk is. Zo’n 61% van de Y professionals geeft dit als belangrijkste reden aan. Daarna volgt een gebrek aan: goede sfeer (53%), enthousiaste collega’s (52%) en afwisseling in de werkzaamheden (46%). Een gebrek aan opleidings- en trainings mogelijkheden (32%) en een zinvolle invulling van de werkzaamheden (31%) staan onderaan de lijst van ‘vertrek-redenen’. Opvallend is dat een bovengemiddeld salaris (38%) voor generatie Y professionals niet doorslaggevend is.

Ysers vertrekken door gebrek aan

Gerelateerd nieuws:

- YSE: Flexibele werktijden belangrijkst voor Generatie Y
- YSE: Mannen willen geld en status, vrouwen sfeer

Nieuws