Tien hoogtepunten uitgelicht van tien jaar talentontwikkelaar YSE

06 november 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen september bestond YSE precies tien jaar. In het kader van dit jubileum blikt de talentontwikkelaar samen met Consultancy.nl terug op deze periode en op de tien belangrijkste hoogtepunten.

Opgericht in september 2007 begeleidt YSE door middel van traineeships, trainingen en events jonge talenten en organisaties bij het vormgeven van hun toekomst. Destijds begonnen als onderdeel van Kirkman Company, besloot YSE enkele jaren later zelfstandig verder te gaan. Sinds de oprichting zijn inmiddels al meer dan 200 mensen hun professionele loopbaan gestart bij YSE.

Talent Manager Sophie Slippens en Managing Partners Stefanie van de Griendt en Simon Klop, elk al vanaf de oprichting werkzaam bij YSE, delen hieronder hun mooiste herinneringen in tien hoogtepunten uit de eerste tien jaar van de organisatie.

1. Het begin
Voor Van de Griendt en Klop begon het allemaal op een selectiedag voor het YSE traineeship. “De selectiedag was professioneel en spannend en ik was dan ook erg blij toen ik het bericht ontving dat ik mocht starten”, vertelt Van de Griendt. Klop weet zich nog te herinneren dat hij Van de Griendt enkele weken eerder al had ontmoet op een selectiedag bij de NS. Beiden kozen echter voor YSE en zijn sindsdien niet meer vertrokken.

2. Tien jaar collega’s
Slippens, die bij de oprichting van YSE de overstap maakte vanuit toenmalig moederbedrijf Kirkman Company, geeft aan dat ze het bijzonder vindt al tien jaar collega’s te zijn: “Ik ken weinig mensen om me heen die dezelfde leeftijd hebben of in dezelfde levensfase zitten en die al zo lang gelukkig zijn bij dezelfde werkgever.” Ook Klop is blij al zo’n tijd deel uit te maken van hetzelfde team: “Haha, ja best bijzonder dat we al zo lang samenwerken!”

YSE begeleidt sinds tien jaar jonge talenten met traineeships en events

3. Traineeship
YSE verzorgt diverse traineeships voor young professionals. Van de Griendt blikt terug op haar eigen tweejarige traineeship: “Je start in een groepje mensen die je in het begin helemaal nog niet kent. Ik vond het zo bijzonder hoe je je individueel, maar ook als groep ontwikkelt.” Ze omschrijft de tijd als zowel mooi als intensief: “Door trainingen, samenwerken op opdrachten, weekendjes weg en avondjes bouw je een enorm hechte band met elkaar op.”

4. Kirkman Company
De eerste basis voor YSE werd gelegd op een zondagmiddag toen de partners van Kirkman Company op het idee kwamen om een eigen traineepool te gaan starten. Na positieve reacties vanuit hun opdrachtgeverskring, begonnen ze te werven voor de eerste traineegroep, waar Van de Griendt en Klop later onderdeel van uitmaakten. Slippens herinnert zich nog dat ze begon bij YSE: “Ik was zelf destijds net als consultant bij Kirkman Company gestart en vond het erg leuk toen de eerste zeven Young Professionals tegelijkertijd begonnen. Dat we binnen korte tijd de groei maakten naar twintig stuks, was het bewijs dat zowel opdrachtgevers als young professionals behoefte hadden aan een professioneel ontwikkelprogramma.”

5. Zelfstandig worden
Vanaf eind 2009 werd YSE door Kirkman Company als eigen merk in de markt gezet, maar dit bleek later slechts het begin van de verzelfstandiging: “Nadat YSE drie jaar succesvol onder de vleugels van Kirkman Company had gewerkt, merkten we dat meer organisaties behoefte hadden aan een eigen traineeship”, vertelt Klop. Daarom gingen hij en Slippens eind 2010 samen met nog twee collega’s een weekend naar Friesland om samen na te denken over plannen om van YSE een zelfstandige organisatie te maken. Klop: “Ik weet nog goed dat Sophie en ik weer terug naar Utrecht reden en zaten te stuiteren. We hadden zóveel zin om de volgende stap te zetten!”

6. Incompany traineeships
Begin 2011 werd YSE daadwerkelijk een zelfstandige BV en ging zich meteen meer richten op trainingen voor andere organisaties: “Dat jaar ging gelijk goed van start. We startten met incompany traineeships bij het AMC, Allianz en het Kadaster”, zegt Klop hierover. “Het was spannend om te beginnen en daardoor des te mooier dat het eerste jaar gelijk succesvol was”.Sophie Slippens, Talent Manager -  Simon Klop, Managing Partner - Stefanie van de Griendt, Managing Partner7. Intercompany traineeships
Een jaar later ontstond het volgende businessmodel – het intercompany traineeship – als antwoord op de groeiende behoefte binnen IT-afdelingen van grote bedrijven naar jonge talenten met de vaardigheden om de IT-organisatie beter te verbinden met andere interne afdelingen. Slippens: “De CIO van AkzoNobel, Pieter Schoehuijs, was de grote aanjager van het initiatief om samen met YSE een Informatie Management traineeship te starten. Nadat we een uurtje samen zaten met Pieter en de CIO’s van De Nederlandsche Bank, Stork en Van Lanschot begonnen we met de werving van de eerste vijf intercompany YSE’ers. Zij gingen roulerend langs de deelnemende organisaties om projecten uit te voeren.”

8. Volwassen organisatie
Klop ziet de ontwikkeling die YSE gedurende de eerste tien jaar als organisatie heeft gemaakt ook als een belangrijk hoogtepunt: “Waar ik misschien nog wel het meest trots op ben, is de club van collega’s die we hebben.” Deze club is in tien jaar flink gegroeid: “Van een flipover in Friesland, tot een organisatie met nu tien collega’s in het YSE-team en ongeveer 75 Young Professionals die een YSE-traineeship volgen. En we zijn, gelukkig, ook nog steeds lerende.”

9. Niet alleen maar werken
In de eerste tien jaar is het team van YSE niet alleen maar aan het werk geweest samen. Er zijn daarnaast vele gezellige uitjes georganiseerd, waaronder een gala in het Scheveningse Kurhaus, reizen naar Valencia, Düsseldorf, Berlijn en Praag, wintersportweekenden, kroegentochten in de Jordaan en sport- en speldagen. Ook bracht men samen vele uren door in diverse cafés. Van de Griendt benadrukt het belang van dergelijke leuke momenten “om de band met elkaar en YSE te verstevigen”.

10. Blijven leren
Tot slot wil Van de Griendt nog wijzen op de persoonlijke groei die wordt doorgemaakt in tien jaar tijd. Dat de nadruk tijdens de traineeships op leren ligt, betekent natuurlijk geenszins dat het leerproces hierna ophoudt. Van de Griendt: “Wat ik onder andere geleerd heb, is dat je alleen snel gaat, maar dat je samen verder komt. Ondertussen weet ik dat je anderen nodig hebt om verder te komen. Ik ging bijvoorbeeld tijdens het traineeship zelf keihard aan de bak en de rest moest maar volgen. Verkeerd dus!”

Hoewel ze alle drie al sinds het begin bij YSE aan de slag zijn, geven Slippens, Van de Griendt en Klop aan nog lang niet klaar te zijn bij YSE. Slippens: “We willen dat nog heel veel meer organisaties de kans krijgen om samen te werken met jonge, ambitieuze en talentvolle mensen. En we gunnen ook nog veel meer starters een goeie én vette start van hun carrière.”