YSE nadert grens van 150 alumni, maar waar gaan ze naartoe?

24 november 2016 Consultancy.nl

Sinds haar lancering in 2007 is YSE uitgegroeid tot een van de meest bekende aanbieders van traineeshipprogramma’s van ons land. Begin dit jaar heeft de broedplaats voor toekomstig talent een bijzondere mijlpaal behaald – de afronding van het 100ste traineeship. Aan het einde dit jaar naderen ze de grens van 150. Reden voor Consultancy.nl om een kijkje in de keuken te nemen bij YSE en de geheimen achter hun succes te achterhalen. En, nog belangrijker, om de ROI van YSE’s belofte “developing future leaders” aan de tand te voelen.  

Oorspronkelijk in 2007 opgericht als het traineeship van Kirkman Company, is YSE sinds 2011 een zelfstandige onderneming gespecialiseerd in het aanbieden van traineeshipprogramma’s. De programma’s die de talentontwikkelaar uit Baarn aanbiedt beslaan tal van vakgebieden en sectoren en komen in twee verschillende smaken: incompany en intercompany. Bij de incompany programma’s rouleren Young Professionals over verschillende afdelingen van één bedrijf (bijvoorbeeld Boskalis, Eurofins of Smurfit Kappa). De intercompany traineeships zijn gefocust rondom bepaalde vakgebieden zoals Informatie Management, Supply Chain Management, Projectmanagement of rond het markgebied OverhY. Deze programma’s introduceren Young Professionals bij meerdere bedrijven. Daarnaast heeft YSE sinds kort ook een eigen evenementenlabel gericht op Generatie Y en millennials onder zijn hoede, bekend onder de naam Ygenwijs. 

De afgelopen jaren heeft YSE haar footprint aardig weten uit te breiden, mede dankzij de groeiende interesse in en vraag naar traineeships over de hele linie. Uit onderzoek van YSE bleek vorig jaar dat traineeships erg in trek zijn bij starters op de arbeidsmarkt – 75% van de studenten wil een traineeship gaan volgen na zijn of haar afstuderen. Traineeships hebben hun succes onder meer te danken aan de interessante opdrachten die worden aangeboden, de trainings- en opleidingsmogelijkheden en de effecten die traineeships hebben op de positie van deelnemers op de arbeidsmarkt. 

Populariteit van traineeships

Tegelijkertijd neemt echter de concurrentie in het landschap toe. Alle grote bedrijven hebben tegenwoordig wel een soort van traineeshipprogramma, en ook kleinere spelers in de adviesbranche, advocatuur of FMCG bieden steeds vaker een traineeship of een variant hierop aan. Het groeiende succes van YSE komt volgens Simon Klop, ooit zelf een Young Professional en nu manager bij YSE, dan ook vooral door de onderscheidende aanpak van het bureau. “YSE onderscheidt zich door de uitgebreide investering in ontwikkeling van onze Young Professionals. Ons ontwikkelprogramma is innovatief en organiseren we juist veel samen met onze opdrachtgevers. We bieden kijkjes in de keuken, organiseren College Tours en voeren Business Games uit. Op deze manier leren en ontwikkelen onze Young Professionals over organisatiegrenzen heen”, aldus Klop.

Mijlpaal: 100ste Young Professional

In maart dit jaar, toen bij YSE de 100ste Young Professional sinds de start in 2007 het programma voltooide, was de vreugde dan ook groot. “We hebben jaren lang hard gewerkt om het bedrijf van de grond af aan op te bouwen tot wat het vandaag de dag is. We zijn enorm trots op waar we nu staan en de reputatie die YSE inmiddels heeft opgebouwd onder opdrachtgevers en studenten”, vertelt Klop. Volgend jaar bestaat YSE 10 jaar en dat gaat groots gevierd worden, samen met alle dan huidige collega’s en alumni, laat hij weten. 

Een van de belangrijkste beloften die het YSE trainingsprogramma maakt is dat het Young Professionals voorsorteert voor een high potential job. YSE is een springplank voor een veelbelovende carrière, als je de slogan van het bureau (“developing future leaders”) mag geloven, net zoals de grote strategiekantoren in de adviesbranche kweekvijvers vormen voor topmanagement posities in het bedrijfsleven. Over de hele linie kunnen traineeships, ondanks hun relatief korte bestaan, rekenen op een dikke voldoende, aldus de Young Professionals zelf. En ook ex-trainees schrijven achteraf veel waarde toe aan het volgen van een traineeship voor de start van hun carrière. Uit een onderzoek gehouden onder zo’n 100 alumni van traineeships bij uiteenlopende organisaties bleek eerder dit jaar dat de programma’s zowel (zeer) goed worden beoordeeld (gemiddeld rapportcijfer van 8,86) als een positief effect hebben gehad op loopbaankansen. Met name de kans op brede vaardigheidsontwikkeling wordt hoog gewaardeerd.  

Ervaringen van een traineeship

Maar dan rijst nog de vraag: hoe zit het met YSE? Het bureau uit Baarn ontving eerder dit jaar een mooie erkenning van zijn reputatie, toen ruim 1.000 studenten YSE aanmerkten als een van de beste traineeshipprogramma’s van Nederland. YSE schaart zich daarmee tussen verschillende grote topwerkgevers zoals Unilever, KPMG, KLM en PwC. “Onze hoge score in het onderzoek komt voort uit de brede persoonlijke ontwikkeling die de programma’s bieden (training, learning on the job en coaching), de kans om meerdere organisaties van binnen te zien en de doorgroeimogelijkheden na afronding van het traineeship”, licht Klop toe. 

Waar slaan YSe trainees hun vleugels uit? 

Met name die laatste KPI is, aan het einde van de rit, waar het allemaal om draait. “Als werkgevers merken dat onze programma’s hen niet alleen getalenteerd maar ook vaardige professionals bieden, en professionals in de praktijk ervaren dat hun droombaan binnen handbereik is en zij succesvol kunnen functioneren in die professionele omgeving, dan hebben wij onze belofte waargemaakt”, stelt Klop. Om meer inzicht te krijgen in het ‘eindresultaat’ van de traineeships van YSE, vroeg Consultancy.nl Klop de werkdetails van alle YSE alumni te delen. Zonder blikken of blozen stelde Klop de details ter beschikking, waarna de research redactie van Consultancy.nl de data onderwierp aan de ultieme test: hoe vergaat het YSE-ers na hun traineeship?

Waar slaan YSE trainees hun vleugels uit?

De analyse toont aan dat een groot deel van de YSE-ers na hun traineeship de zakelijke dienstverlening in gaat. Drie op de tien van de YSE alumni is momenteel werkzaam binnen de adviesbranche, waarvan 12% bij Kirkman Company. 11% werkt in de financiële dienstverlening en 4% werkt anno 2016 in de ICT-sector. Andere populaire carrièrestappen van YSE-ers blijken de gezondheidszorg en farmaceutische sector met 7% en de overheid met 5%. De telecom, retail en het ondernemerschap nemen elk 4% van de YSE alumni voor hun rekening. Maar niet iedereen gaat na het afronden van het traineeship direct aan de slag met een volgende stap – circa 7% pakt zijn of haar koffers (55% van de alumni is vrouw) om te gaan reizen.

“Het komende jaar zal in het teken staan van het verder professionaliseren en uitbouwen van onze organisatie. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat nog veel meer organisaties willen samenwerken met onze toptalenten”, sluit Klop af.

More on: YSE
Netherlands
Company profile
YSE
YSE is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

YSE is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.