Een week in het leven van Ronald Scheffers, Young Professional bij YSE

23 september 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een week in het leven van Ronald Scheffers – hij volgt sinds maart dit jaar de tweejarige Information Management traineeship bij YSE. 

Maandag

Maandagochtend! De week is weer begonnen. Om maar meteen af te trappen stap ik ’s ochtends vroeg in de trein naar Rotterdam om vervolgens met een collega mee te rijden naar Zeeland. Ik zit in de laatste maand van mijn opdracht bij de RDW waar ik mij op de afdeling Strategie en Externe Ontwikkelingen bezig houd met de interne ICT strategie van de RDW. Vandaag rijden we naar het huis van het afdelingshoofd voor een heisessie over het doel en de inrichting van de afdeling. Deze heisessie heb ik samen met een collega georganiseerd om te zorgen dat we aan het eind van de dag een goed beeld hebben van waar onze afdeling voor staat en hoe dit zich past en verhoudt tot de rest van de organisatie en haar strategie.

Met de opgestelde planning, inclusief brainstorms, workshops en bezinningsmomenten, glijden we door de dag waarna een mooi eindproduct wordt opgeleverd. We besluiten de dag door met de afdeling lekker te dineren. Helaas zit er geen overnachting bij en rijden we ’s avonds laat terug richting Amsterdam.

Ronald Scheffers - YSE

Dinsdag

Vandaag ga ik iets later naar kantoor dan gewoonlijk. In de ochtend heb ik een meeting gepland staan om een workshop “energizers” door te nemen voor de volgende dag. Na deze bijeenkomst hebben we een goed concept waar we morgen mee aan de slag kunnen. In de middag werk ik voornamelijk aan het afronden van mijn opdracht; een onderzoek naar de verbetering van de Project en Portfolio Management processen. Dit adviesrapport zal de basis leggen voor de herstructurering van het PMO en ik zal dit volgende week voor het Management Team van de RDW moeten presenteren. 

Het schrijven van het rapport is niet mijn meest favoriete werk, maar wel iets wat er bij hoort. Gelukkig heb ik een leuke avond met mijn vriendin in het vooruitschiet, waar we lekker met z’n tweeën een hapje eten. 

Woensdag

Er staat een speciaal evenement gepland vandaag! Alle interne stagiaires die ooit op onze afdeling hebben gezeten zijn uitgenodigd voor een terugkommiddag. Eerst laten we iedereen een presentatie over zichzelf maken, op een A3 papier, om even helder te krijgen waar iedereen in de loop van de jaren is beland. Zo zijn een aantal intern gegroeid en hebben een aantal besloten om hun carrière elders te vervolgen. Nu staat de “Energizers” workshop op de agenda. Samen met de groep doen we een aantal oefeningen die er voor kunnen zorgen dat je een saaie meeting even weer wat nieuw leven inblaast. Dit verschilt van een rock-paper-scissors toernooi tot serieuzere vormen van de mensen weer nieuwe energie inblazen. Met zelf nieuw opgedane energie ga ik richting huis, vanavond staat een lekker avondje sporten op het programma. Ik volleybal al zo’n 20 jaar en dit is mijn beste uitlaatklep voor de volle werkdagen.

YSE - Baarn

Donderdag

Voor een ander gedeelte van mijn opdracht ben ik Secretaris van een ICT-Business alignment overleg. Hiervoor komen managers uit verschillende divisies bij elkaar om de richting van de in- en externe RDW strategie rondom IT te bespreken. Vandaag zitten we in Lelystad bij het Testcentrum van de RDW, waar continu verschillende voertuigen aan allerlei testen worden onderworpen. Na de vele interessante discussies rondom IT architectuur, het introduceren van Agile SCRUM bij de business en de digitalisering van de organisatie schrijf ik een samenvattend verslag. Deze meeting is een van de leukste aspecten van mijn opdracht. Door de verschillende invalshoeken van diversie divisies rondom IT voorbij te horen komen doe ik enorm veel IT specifieke kennis op. 

Vrijdag

Op vrijdag zitten de meeste trainees van YSE in Baarn, waar het hoofdkantoor zit. Op deze dag spreek ik veel van mijn collega Young Professionals en delen we ervaringen en uitdagingen die we dagelijks tegen komen, maar het is vooral ook heel erg gezellig. Ook heb ik vandaag een afspraak staan met mijn Talent Manager, en nemen we mijn leerpunten en doelstellingen voor de komende tijd eens door. We kijken terug naar afgelopen maand, om zo eens te evalueren hoe dit is gegaan. Het fijne is dat we zeker aandacht hebben voor de dingen die ik beter kan doen maar dat vooral de focus ligt op hoe ik mijn talenten nog verder kan ontwikkelen. Op deze manier ontdek ik waar mijn krachten liggen en hoe ik die voor mijzelf en de organisatie kan inzetten. Rond een uur of 5 pakken we een klein borreltje en dan is het tijd voor weekend!