YSE lanceert Circular Traineeship, eerste trainees gestart

19 januari 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Leiderschapsontwikkelaar YSE heeft een nieuwe intercompany traineeship gelanceerd die zich richt op de circulaire economie. De eerste vijf Young Professionals zijn gestart met het tweejarige Circular Traineeship.

In de huidige ‘waste economy’ werkt het bedrijfsleven volgens een lineair economisch model. In dit model gaan aan de ene kant grondstoffen een productieproces in, komen die grondstoffen als producten uit het proces naar buiten, worden deze producten verkocht aan eindgebruikers om vervolgens aan de andere kant, als de levensduur van het product is verstreken, te worden weggegooid als afval. Dit economische model zorgt echter voor milieuvervuiling en een toenemende schaarste van grondstoffen, terwijl de wereldbevolking groeit.

Om deze problemen het hoofd te bieden, is volgens experts een omwenteling nodig. De economie moet zich loskoppelen van het lineaire model en overgaan op een circulair model. In de zogenoemde circulaire economie, worden grondstoffen en producten efficiënter ingezet en wordt een overstap gemaakt naar materialen met een hogere of zelfs oneindige herbruikbaarheid. Deze transitie gaat echter niet vanzelf, stelt YSE, en vraagt om innovatief leiderschap.

Circular Traineeship

In reactie op de vraag naar innovatieve leiders die vorm kunnen geven aan de circulaire transitie heeft YSE een nieuw traineeship in het leven geroepen. Het Circular Traineeship is de eerste van zijn soort en is ontwikkeld in samenwerking met vier founding fathers vanuit het bedrijfsleven en circulaire initiatieven. De vier founding fathers zijn Els Avontuur, Directeur Bedrijven bij Rabobank; Jeanet van Antwerpen, CEO van Schiphol Area Development Company (SADC); Marc de With, Director Strategic Alliances bij Circle Economy; en tot slot Guido Braam, Directeur van Powered by Meaning* en van Valley Creators, de projectorganisatie van circulaire economie hub Valley.

YSE lanceert Circular Traineeship, eerste trainees gestart

Het Circular Traineeship is een tweejarig intercompany programma, wat betekent dat Young Professionals in de looptijd van het traineeship meerdere organisaties als opdrachtgever krijgen. Het programma is opgebouwd via het 70/20/10 model van Jennings: 70% van de tijd zijn de trainees aan het leren door te werken aan opdrachten bij opdrachtgevers, 20% van de tijd wordt gebruikt voor coaching en feedback en de laatste 10% bestaat uit trainingen om de vaardigheden van talenten te ontwikkelen. De Young Professionals worden gedurende het programma op zowel inhoudelijk- als persoonlijk vlak begeleid en werken bovendien samen aan een grote opdracht op het gebied van circular economy.

Eerste Young Professionals

De eerste lichting Young Professionals, zoals YSE zijn trainees noemt, is per direct gestart, bestaande uit zes Young Professionals: Jakko Cats, Yasha Schadee, Jurn de Winter, Jade Wilting, Joke Dufourmont en Rob Oomen. Jakko Cats heeft commercial economics gestudeerd aan de Hogeschool Leiden en werkte hiervoor voor Rabobank. Yasha Schadee studeerde Urban Planning aan de Vrije Universiteit en werkt sinds juni 2016 voor SADC. Rob Oomen verbond zich in mei 2016 aan Valley Creators en studeerde International Business aan de Hult International Business School.

Jurn de Winter heeft de Master Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht afgerond en werkt sinds 2,5 jaar voor Circle Economy, net als Jade Wilting die sinds enkele maanden bij circulaire platform werkte na haar studie International Fashion & Management. Joke Dufourmont behaalde een master in Public Policy & Human Development aan de United Nations University-MERIT en werkte eveneens sinds kort voor Circle Economy.

Voor recent afgestudeerden (0-3 jaar) die willen deelnemen aan het Circular Traineeship heeft YSE ten tijde van schrijven nog een open vacature. Reageren kan tot 24 januari 2017.

* Powered by Meaning is een collectief van ondernemingen die van sociaal ondernemerschap het nieuwe normaal willen maken. Het samenwerkingsverband bestaat uit zeven ondernemingen: YSE, evenementenlabel Ygenwijs, Kirkman Company, We Beat the Mountain, Outside Inc., World Startup Factory en Next2Company.