AT Kearney: Meeste zwarte geld in bouw en productie

31 oktober 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De bouwsector staat bekend als een sector die zeer onderhevig is aan schaduweconomische activiteiten. Een onderzoek door A.T. Kearney en Visa laat zien dat de omvang van zwart geld in de bouwsector bijna eenderde van de totale omzet in de sector is. Daarmee is de bouwsector met afstand de meest corrupte sector.

In het rapport ‘The Shadow Economy in Europe 2013’ analyseerden de onderzoekers de Europese schaduweconomie. Zij keken naar de totale markt*, de grootte per land** en de grootte per branche.

Vanuit een industrieoogpunt, kunnen de resultaten als schokkend worden ervaren. De omvang van zwart geld in de bouwsector bedraagt maarliefst een derde van de totale omzetstromen in de markt. In Europa komt dat neer op zo’n €115 miljard.

De tweede meest ‘corrupte’ industrie – groothandel en retail – volgt daarna met ongeveer 20%.

AT Kearney Shadow Economy per Sector 1

Diverse factoren leiden tot een grotere schaduweconomie in deze sectoren. Een factor is hun traditioneel hoge niveau van te lage aangiftes – met name in de bouw, en vooral als met onderaannemers wordt gewerkt. Ook niet aangegeven arbeid is wijdverspreid, bijvoorbeeld binnen de bouw en het retailsegment. Een andere factor is het grote aantal aan kleine transacties met contant geld: zoals een goedkope taxirit, een nacht in een hotel, of een snelle hap in een broodjeszaak.

Zeer goed gereguleerde sectoren en sectoren die afhankelijk zijn van regelmatig contact met klanten, zoals electriciteits- en financiële diensten, hebben de kleinste schaduweconomieën.

Productiesector

In relatieve begrippen is de bouwsector de grootste verliezer. Maar kijkend naar de totale waarde spant de productiesector de kroon. Jaarlijks gaat volgens de consultants maar liefst €177 miljard om in de schaduweconomie van deze sector, €62 miljard meer dan in de bouw. Ook de groothandel- en retailsegmenten hebben grote zwarte markten.

AT Kearney - Shadow Economy per Sector 2

* Voor meer informatie, zie het artikel ‘A.T. Kearney: Schaduweconomie bijna 20 procent van BBP’.

** Zie het artikel ‘A.T. Kearney: Nederland koploper in kleine schaduweconomie’ voor meer informatie.