A.T. Kearney: Schaduweconomie bijna 20% van BBP

27 augustus 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De grootte van de Europese schaduweconomie is bijna eenvijfde van het BBP. Als gevolg van deze enorme zwarte markt lopen overheden en belastingdiensten miljarden aan inkomsten mis. Er is echter ook goed nieuws voor overheden. De grootte van de schaduweconomie is gedaald naar de laagste positie sinds 10 jaar. Dit blijkt uit een analyse van A.T. Kearney en creditcardmaatschappij Visa.

Schaduweconomie

De schaduweconomie bestaat uit wettelijke bedrijfsactiviteiten die worden uitgevoerd buiten het bereik van de overheidsautoriteiten. Deze activiteiten vallen binnen Europa over het algemeen binnen twee categorieën. De eerste categorie omvat niet-aangegeven arbeid, en vormt zo’n tweederde van de schaduweconomie. Het gaat hier om salaris dat werknemers of bedrijven niet aangeven bij de overheid om belasting of papierwerk te vermijden. Binnen de bouw bijvoorbeeld is niet-aangegeven werk zeer wijdverspreid. De resterende eenderde komt van incomplete aangifte, wanneer bedrijven – voornamelijk diegenen die handelen met grote geldbedragen, zoals kleine winkels, bars, en taxi’s – slechts een deel van hun inkomsten aangeven om zo een deel van de belastingplicht te vermijden.
 
De schaduweconomie wordt in stand gehouden door diverse factoren. Zo is cash geld nog altijd het belangrijkste betaalmiddel, waardoor veel transacties nog buiten het oog van belastingdiensten kunnen plaatsvinden. Bovendien is het in veel gevallen lucratief om binnen het zwarte circuit te blijven en is er te weinig wetshandhaving om al deze zwarte transacties te volgen.

Omvang schaduweconomie

De Europese schaduweconomie wordt qua waarde geschat op zo’n €2.1 biljoen, wat neerkomt op circa 18,5% van de economische activiteit. In de afgelopen 10 jaar is de schaduweconomie – als een percentage van het BBP, afgenomen van 22,4% in 2003 naar de huidige 18,5%.
 

AT Kearney - Omvang EU Schaduweconomie

Ontwikkeling in de schaduweconomie per land

De daling van de grootte van de schaduweconomie is met name te danken aan de positieve ontwikkelingen in West-Europa. In deze landen is de schaduweconomie kleiner geworden, in Frankrijk zelfs meer dan 10% in de afgelopen 10 jaar. De Nederlandse zwarte economie kromp in dezelfde periode met circa 5%.
 
AT-Kearney - Ontwikkeling in Schaduweconomie