Adviesbureau Pentascope in handen van cooperatie

02 oktober 2013 Consultancy.nl

Adviesbureau Pentascope is in handen gekomen van een nieuw opgerichte coöperatie. Medewerkers van het bureau, private financiers en enkele gelieerde ondernemers hebben zich verenigd in de nieuwe coöperatie – genaamd PentaCoöp. Volgens het adviesbureau luidt deze structuurverandering een nieuw tijdperk in, die aansluit op de trend naar meer samenwerking met en tussen stakeholders.
 
“Pentascope heeft een roemrucht verleden” zegt Geerd Schlangen, Brand Officer van Pentascope, tegenover Consultancy.nl. “Met de vorming van een coöperatie maken we een frisse start en leggen we de basis voor een nieuw succesvol tijdperk”.
 
Pentascope - Nieuwe start
 
De specialist op het gebied van implementatie en verandermanagement kan terugkijken op een bijzonder verleden, met grote pieken en dalen. Het bureau werd in 1990 opgericht door vier partners, en heeft de eerste 15 jaar een indrukwekkende groei doorgemaakt. Zeven jaar na de start was het organisatieadviesbureau gegroeid tot zo’n 80 medewerkers en op het hoogtepunt, in 2003, werkten er bijna 300 mensen. Door deze snelle groei behoorde het consultancykantoor jarenlang tot de snelste groeiers binnen de Europese adviesbranche. In 2002 kreeg Pentascope voor het eerst te maken met tegenslag, werd er een (klein) verlies geleden en werd het advies- en implementatiebureau gedwongen om afscheid te nemen van adviseurs.
 
Tussen 2002 en 2007 stabiliseerde de ontwikkeling van Pentascope, op rond de 200 - 220 medewerkers verspreid over 5 vestigingen* en een omzet van zo’n €25 miljoen. In die periode kreeg het adviesbureau veel erkenning vanuit de markt, waaronder hoge posities in de Great Place To Work lijst (2002, 2003, 2005**) en een #1 positie in de MT100 van 2005. Vanaf 2007 werden de eerste scheuren in het adviesbedrijf zichtbaar. Het bureau kreeg te maken met een reeks financieel slechte maanden en groeide de onrust binnen de gelederen. Kort samengevat, Pentascope werd getroffen met een afnemende markt en de nadelen van de unieke organisatievorm die het jarenlang succesvol had gehanteerd***.
 
Pentascope - Implementeren is een vak
 
In 2008 en 2009 liepen de resultaten zo hard terug dat het op het randje van faillissement balanceerde. Nadat ABN Amro medio 2009 de kredietkraan had dichtgedraaid kwam Pentascope in acute financiële problemen. Een faillissement kon op het nippertje worden afgewend nadat het consultingbureau werd overgenomen door twee investereringsmaatschappijen. Het bureau telde toen circa 130 adviseurs.
 
Door de crisis kwam het adviesbureau, net zoals overige branchegenoten, onder grote druk. De vraag liep fors terug en de gerenommeerde consultancybureaus kregen met name aan de onderkant van de adviesmarkt  te maken met moordende concurrentie van ZZP’ers en detacheringsbureaus. Eind 2010 besloot Pentascope om de detacheringsactiviteiten stop te zetten, wat leidde tot het vertrek van zo’n 40 adviseurs, bovenop de krimp in het personeelsbestand als gevolg van de crisis. Maar ondanks de forse omzetdaling wist het advieskantoor de kwaliteit van de omzet te verbeteren – het bedrijf werd weer winstgevend**** en behaalde het overgrote merendeel van z’n omzet uit adviesvraagstukken.

Medewerkersparticipatie

Anno 2013 telt Pentascope een vaste kern van 15 consultants en een uitgebreid team van een 20-tal Associates die verbonden zijn aan het netwerk. Volgens Schlangen leidt de nieuwe koers tot een belangrijk kantelpunt voor medewerkers. “In de coöperatie kunnen de medewerkers zelf meepraten over de koers van het bureau. En in de dagelijkse praktijk is gekozen voor een platte organisatie waar medewerkers zelf sturing geven aan de ontwikkeling van de strategie, werkprocessen en cultuur van het bureau”. Ook biedt de nieuwe organisatievorm kansen. “De coöperatie biedt de kans om nieuw kapitaal aan te trekken waarmee we in Pentascope en straks mogelijk ook andere initiatieven kunnen ondernemen. En we vormen met de coöperatie meteen een business netwerk rond Pentascope van bedrijven die met ons en met elkaar samenwerken".

Pentascope - Management

Management

Voorzitter van de coöperatie is Engbert Breuker, die in het verleden ook al jarenlang verbonden was als directielid aan Pentascope. Theo Dijt (bedrijfsvoering en innovatie) en Geerd Schlangen (branding en marketing) zijn medebestuurders. De dagelijkse leiding van Pentascope komt in handen van Joos Jacobs en Michel Janssen. Voormalig topman Joris Scheepens, die sinds medio 2009 aan het roer stond, treedt terug uit de directie en blijft bij het bureau betrokken bij de uitvoering van opdrachten.
 
* Pentascope had destijds kantoren in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Groningen.
 
** Zie het artikel ‘Pentascope wint Great Place to Work Nederland 2005’ voor meer informatie.
 
*** Pentascope werd gerund met een platte organisatiestructuur – er was geen vaste management-structuur en geen hiërarchie op basis van functies. Ook kregen adviesteams veel ruimte om zelf te sturen en werd het adviesbureau gemanaged via een voor de adviesbranche onorthodoxe filosofie.
 
**** In 2011 behaalde Pentascope een omzet van €7 miljoen en in 2012 was dit €3,9 miljoen. In beide jaren werden zwarte cijfers geboekt.

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company KplusV KPMG Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zestgroup

Meer nieuws over