Workum krijgt nieuw sportcomplex via participatieconstructie

11 september 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eind vorige maand werd in het Friese Workum het nieuwe sportcomplex Rolpeal geopend, dat via een bijzondere constructie tot stand werd gebracht. Consultancybureau Pentascope voerde een draagvlakonderzoek uit en begeleidde de realisatie van het complex in goede banen.

Zo’n vier jaar nadat verschillende kinderen uit Workum in zwemoutfit in het gemeentehuis protesteerden tegen de sluiting van hun geliefde zwembad, werd eind vorige maand sportcentrum Rolpeal geopend. Door de inzet van de gemeente Súdwest-Fryslân, waar Workum sinds 2011 onderdeel van is, beschikt de bevolking inmiddels weer over een sportcomplex met verschillende faciliteiten zoals een zwembad en voetbalvelden. 

Het had echter niet veel gescheeld of sportcomplex Rolpeal was helemaal niet gerealiseerd. Aanvankelijk zouden de inwoners van Workum hun zwembad kwijtraken en werden ze doorverwezen naar een commercieel zwembad op een andere locatie. Daar staken de inwoners echter een stokje voor, simpelweg omdat ze hun sportvoorzieningen op dezelfde locatie wilden houden. Na verschillende protesten, schakelde de gemeente Súdwest-Fryslân consultancybureau Pentascope in om een draagvlakonderzoek uit te voeren. 

Workum krijgt nieuw sportcomplex via participatieconstructie

“We zijn begonnen met het voeren van gesprekken waarin de focus lag op de burgers en op de vraag hoe zij hun eigen rol zagen”, zegt Gijs van Bilsen, Chief Inspiration Officer van Pentascope. “Een onderzoek is namelijk meer dan alleen een meting. Draagvlak is meer dan de optelsom van stemmen. Er zit een wereld achter het protest. Gezamenlijk boos zijn op de gemeente is iets anders dan gezamenlijk bouwen aan een zwembad. Gedurende het proces ontstond gelijkgestemdheid over ‘ons zwembad’ en draaide de stad van actiegericht tégen de gemeente naar verantwoordelijk vóór het eigen zwembad.” 

Na vele onderhandelingen en tal van gesprekken werd besloten om een sportcomplexstichting op te richten met een bijbehorend bestuur dat door de meerderheid van de inwoners werd gedragen. Vervolgens werd samen met de gemeente Súdwest-Fryslân een plan ontwikkeld met als doel de realisatie en exploitatie van een sportcomplex met zwembad in Workum. In dat plan stonden eveneens alle verantwoordelijkheden van de verschillenden betrokken partijen vermeld. Ook dit deel van het project werd door Pentascope begeleid. 

Met de realisatie van het complex ging een investering van zo’n €7 miljoen gepaard. Door een garantstelling van de gemeente van €6,9 miljoen euro kon de stichting, die kan rekenen op maar liefst 250 lokale vrijwilligers, een lening krijgen, waarna de bouw startte. Om het sportcomplex draaiende te houden, draagt de gemeente jaarlijks €450.000 bij aan de exploitatie ervan.