Forse uitbreiding voor implementatiebureau Pentascope

03 oktober 2014 Consultancy.nl

Organisatieadviesbureau Pentascope heeft het afgelopen jaar en forse uitbreiding doorgemaakt. Ruim 20 nieuwe consultants hebben zich aangesloten bij de coöperatie, waardoor het implementatiebureau inmiddels een omvang heeft van zo’n 30 medewerkers.

Pentascope werd in 1990 opgericht door vier adviseurs, en kent een bijzonder verleden en bijzondere positie binnen de Nederlandse adviesmarkt. Het bureau is voornamelijk bekend vanwege zijn unieke aanpak en DNA– Pentascope is een van de voorlopers op het gebied van ‘het nieuwe organiseren’, waarbij een platte organisatiestructuur, empowerment en het ontketenen van de kracht van netwerken aan de basis liggen van het bedrijf.

Pentascope - Things do not change, We change

In oktober vorig jaar besloot het bureau zijn organisatie in een coöperatie te veranderen, destijds een primeur binnen de top van de adviesmarkt, echter een zet die bij de ontwikkelingen binnen de sector past. De concurrentie is verhoogd vanwege ZZP’ers en in-house consulting, klanten zijn kritischer geworden naar hun externe opdrachtgevers, en de vraag is verschoven van puur uitvoerende capaciteit naar ervaring en expertise. Om succesvol te blijven in de nieuwe markt, worden drie factoren als fundamenteel beschouwd: adviesbureaus moeten een onderscheidende dienstverlening hebben, verzekeren dat hun bedrijfsvoering efficiënt is en flexibel genoeg om aan de snel veranderende marktvraag te kunnen voldoen, en een team van capabele en gemotiveerde werknemers hebben. Met de transitie naar een coöperatie speelt Pentascope in op deze trend, aldus Engbert Breuker, Chief Inspiration Officer van het bedrijf. “Alle medewerkers zijn mede-eigenaar, het bedrijf heeft geen hiërarchie en iedereen draagt bij aan de sturing."

Inmiddels kan voorzichtig geconcludeerd worden dat de aanpak aanslaat binnen de branche en bij adviseurs – de afgelopen jaren heeft het bureau zijn voetafdruk significant vergroot. Circa 20 nieuwe consultants hebben besloten om zich aan te sluiten bij PentaCoöp, de eigenaar van Pentascope. “Hierdoor heeft Pentascope weer een brede schakering aan ervaring en competenties te bieden.”

Hierbij valt op dat de expertise van de nieuwe aanwinsten erg breed is, waaronder specialisten op het gebied van banking, ICT, verandermanagement, marketeers, communicatie, human resources, leiderschap en zelfs specialisten op het gebied van improviserend organiseren. Volgens Breuker een ‘must’ in de nieuwe realiteit, omdat de complexiteit waarmee klanten kampen fors is toegenomen, met als gevolg dat ook adviesvraagstukken integraler moeten worden opgepakt. “We zitten in een markt waar cultuur en innovatie bepalend zijn. Bij onszelf en bij klanten. Dat vraagt om ervaren en gespecialiseerde consultants die (zelf)vertrouwen, interactie, energie en innovativiteit in organisaties aanwakkeren.”

Engbert Breuker - Pentascope

Nieuwe koers
Met een team van circa 30 medewerkers en een nieuwe koers – volledig geënt op het ondersteunen van opdrachtgevers bij hun ‘ontwikkeling’ – kijkt Breuker met vertrouwen naar de toekomst. “Ons devies is: ‘Stop met veranderen, begin met ontwikkelen.’ De enkelvoudige verandering van A naar B is verleden tijd. We zijn nu permanent aan het ontwikkelen in een complexe context”, legt hij uit. De focus ligt op vier sectoren: zakelijke en financiële dienstverlening, woningcorporaties en lokale en provinciale overheden en welzijnsorganisaties.”

Nieuws

Meer nieuws over