Jubilerend Improvery zet zijn vertrouwde aanpak voort onder een vernieuwde naam

14 februari 2022 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Improvery viert dit jaar zijn vijfde verjaardag. Het consultancy- en trainingsbureau luidt zijn jubileumjaar in met een rebranding. De missie blijft echter hetzelfde: klanten in staat stellen om zelf hun prestaties duurzaam te verbeteren. We spraken oprichters Sybrand Hoekstra en Arthur Pans over de afgelopen vijf jaar, de vernieuwde naam en de filosofie van het bureau.

In het najaar van 2017 bundelden Sybrand Hoekstra en Arthur Pans hun krachten en hun vele jaren ervaring als lean-specialist. Improvery was geboren. De twee kunnen maar moeilijk geloven dat het alweer bijna vijf jaar geleden is: “De tijd is voorbijgevlogen”, zegt Pans. “Wie had kunnen denken dat we vijf jaar later zo’n mooi team en zo’n mooie klantenkring aan ons zouden hebben weten te binden.”

Inmiddels bestaat het team uit 15 ‘Improverianen’ – “die allen iets unieks met zich meebrengen”, vertelt Hoekstra. “De rode draad is voor iedereen dat het glas altijd halfvol is, we altijd met elkaar kijken hoe we iets voor elkaar kunnen krijgen en er staan voor elkaar. De drive en de passie die iedereen in ons team heeft om niet alleen de klant te helpen, maar ook mee te bouwen aan Improvery maakt ons enorm trots.”

Sybrand Hoekstra en Arthur Pans - Improvery

Pans geeft aan dat de afgelopen vijf jaar ook “stapje voor stapje” is gebouwd aan het netwerk van het bureau. “In het begin zaten we alleen binnen de financiële dienstverlening. Bewust hebben we toen de strategische keuze gemaakt om non-profit aan onze dienstverlening toe te voegen, om zo minder afhankelijk te zijn van één branche en omdat we met name de toegevoegde waarde zagen van onze dienstverlening in juist die branche.”

De keuze pakte goed uit: “Inmiddels bestaat de helft van onze klanten uit non-profit-/overheidsinstanties en de andere helft uit financiële dienstverlening”, aldus Pans.

Na de eerste succesvolle jaren werd het twee jaar geleden wel even spannend voor Improvery. “Toen Covid uitbrak voelden wij direct de effecten hiervan”, blikt Hoekstra terug. “Een aantal klanten zegde het contract op en projecten gingen niet door. Begin 2020 waren wij nog echt een startup en nog erg kwetsbaar. Wij hebben er toen met het team heel open en transparant over gesproken en met het hele team onze schouders eronder gezet.”

Zo wist Improvery de storm goed te doorstaan. Hoekstra: “Niemand heeft het schip toen (moeten) verlaten en samen hebben we keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat Covid ons er niet onder kreeg. Dat heeft echt zijn vruchten afgeworpen en eigenlijk konden we vanaf de zomer van 2020 weer goed vooruitkijken en doorgroeien. Dat is een verdienste van het hele team!”

De kracht van mensen

Dit team begon jubileumjaar 2022 volledig zelfstandig – en daarmee ook onder de vernieuwde naam Improvery. Pans is blij met de wijziging: “Vijf jaar geleden zijn we gestart met Improvery. In de afgelopen jaren hebben we geleerd wat wij, maar met name ook onze klanten, nodig hebben om prestaties op een duurzame manier te verbeteren. Zo ontdekten we ook dat onze oude naam niet goed past bij wie wij willen zijn en wat wij willen uitstralen.”

“Er is altijd wat te verbeteren, zonder dat dit ten koste gaat van de mensen. Die zijn namelijk het belangrijkste kapitaal van je organisatie.”

Hij legt uit dat de oude naam te vaak associaties opriep met het snijden in fte’s: “Ons vakgebied van verandermanagement, lean en continu verbeteren wordt al snel geassocieerd met afschaling van personeel. Als wij ergens níet in geloven is dat het wel. Wij geloven juist in de kracht van mensen in de organisatie en dat iedereen zijn talent op een juiste manier moet inzetten om de verandering en prestatiedoorbraak tot stand te brengen.”

“De naam Improvery staat voor wie wij zijn en is een naam die voor onze huidige en toekomstige klanten herkenbaar is”, vult Hoekstra aan. “Wij geloven dat resultaten altijd beter kunnen! Er is dus altijd wat te verbeteren, zonder dat dit ten koste gaat van de mensen in een organisatie. Die zijn namelijk het belangrijkste kapitaal van je organisatie.”

Mensen en Prestaties

Deze gedachte komt ook tot uiting in de nieuwe tagline van Improvery: ‘Mensen en Prestaties’. Hoekstra legt uit dat mensen en prestaties voor Improvery “hand in hand gaan met elkaar om echte duurzame prestatiedoorbraken te realiseren. Wij geloven namelijk dat veranderen mensenwerk is én dat veranderen altijd moet leiden tot een verbetering van de prestaties.”

Vanuit deze filosofie wil Improvery de mensen binnen klantorganisaties zélf in staat stellen om verandering en verbetering te realiseren. “Wij willen niet bij een organisatie tooltjes naar binnen gooien en de prestatieverbetering zelf realiseren”, aldus Hoekstra. “Het levert misschien op de korte termijn een verbetering op, maar een organisatie heeft daar op de lange termijn geen profijt van.”

“Voor ons is het essentieel dat een organisatie leert hoe ze zelf moeten blijven verbeteren, zodat het verbeteren blijft doorgaan nadat we vertrokken zijn”, voegt Pans toe. “Voor een duurzame prestatiedoorbraak is het voor ons dus belangrijk dat we, naast het zorgen voor een goede structuur waarin medewerkers succesvol kunnen zijn, ook de verandercapaciteiten stap voor stap vergroten.”

Daarbij stemt Improvery zijn aanpak altijd af op de ambities van de klant. “Eerst maken we samen met de klant de ambities helder en dan bepalen we ook samen de eerste stappen richting een implementatie”, legt Hoekstra uit. “Met ons principe ‘voordoen-samen doen-zelf doen’ zorgen we ervoor dat men op alle lagen van de organisatie doorgaat met continu verbeteren. Ook wanneer we weg zijn.”

Wel gaat Improvery altijd uit van dezelfde basis: het in eigen huis ontwikkelde ‘Improvery 5P-model’. Pans: “De vijf P’s staan voor people, purpose, problem solving, performance en process. Welk issue een organisatie ook heeft, om echt duurzaam te verbeteren moet aandacht worden geschonken aan alle vijf de P’s. Je kunt er niet één of twee uitpakken. Bij verschillende organisaties, zowel profit als non-profit, is deze aanpak al bewezen.”

Op zoek naar de kernoorzaken

De vragen waarmee klanten aankloppen bij Improvery zijn zeer verschillend van aard, vertelt Pans. “De rode draad is vaak wel dat ze vooruit willen en prestaties willen verbeteren, maar gewoon niet weten hoe. Vragen die wij bijvoorbeeld veel krijgen zijn ‘we hebben een bedrijfsstrategie, maar geen idee hoe we die concreet, levend en werkend kunnen krijgen voor de hele organisatie?’ of ‘we zijn vaak brandjes aan het blussen en leven in de waan van de dag. We hebben geen tijd om te verbeteren!’”

“Voor ons is het essentieel dat een organisatie leert hoe ze zelf moeten blijven verbeteren, zodat het verbeteren blijft doorgaan nadat we vertrokken zijn.”

Ook komt Improvery vaak organisaties tegen die er niet in slagen constante kwaliteit te leveren. Hoekstra: “Iedereen doet zijn uiterste best, maar wat je ook probeert, het lukt niet om duurzaam te verbeteren.”

“Andere vraagstukken zitten hem bijvoorbeeld in het feit dat er weinig vernieuwing zit in de organisatie”, legt hij uit. “Dat medewerkers ‘verandermoe’ zijn en er weinig nieuwe ideeën naar boven komen. Dat veranderingen altijd 'erg lang duren’. Of dat er een hardnekkig operationeel probleem in de organisatie zit en dat er al meerdere initiatieven zijn geweest, maar het probleem nog steeds niet is opgelost.”

Wat het probleem ook is, Improvery kijkt altijd samen met de klant naar de echte kernoorzaken van dat probleem. “En vaak zijn die oorzaken weer terug te brengen naar de 5P’s die wij gebruiken”, aldus Pans.

Geheel in lijn met het geloof dat organisaties zelf moeten leren veranderen en verbeteren, biedt Improvery naast consultancy en detachering ook volop lean-traningen aan. “We zijn een LCS-geaccrediteerd trainingsbureau, met het hoogste accreditatieniveau in Nederland”, vertelt Hoekstra. “We zien elk jaar onze trainingstak toenemen met aantal gegeven trainingen. Ook daar werken we stapje voor stapje aan het uitbreiden van ons netwerk.”

Elke dag fouten maken

Al met al kijken de twee oprichters in de aanloop naar het vijfjarig jubileum alweer vol vertrouwen vooruit naar de volgende vijf jaar. Tegelijkertijd hebben ze als lean-specialisten uiteraard ook oog voor wat er in de eigen organisatie nog beter kan.

“Ook wij maken elke dag fouten en hebben enorm veel geleerd in de afgelopen jaren”, geeft Pans aan. “Zo blijft het opbouwen van een bedrijf waarin we het ook zelf leuk vinden opdrachten uit te voeren uitdagend. Met name privé vraagt dit ook veel van onze families. Ook hen zijn we mega dankbaar dat we dit hebben kunnen doen en ook trots op hoe zij ons deze jaren hebben gesteund.”