‘Het mooiste wat er is’: Lizeth Abrahamsen over haar onverwachte debuut in de consultancy
Ze was al enkele jaren adviseur, maar de consultancybranche trok haar in eerste instantie niet aan. Totdat Lizeth Abrahamsen kennismaakte met Improvery. Inmiddels werkt Lizeth alweer ruim een jaar voor de specialist in continu verbeteren. Ze deelt haar ervaringen: “Het overdragen van kennis en duurzame verbetering realiseren, vind ik het mooiste wat er is.”
Lizeth Abrahamsen werkte al haar hele carrière in het ziekenhuis. Ooit begonnen als verpleegkundige, daarna doorgegroeid tot leidinggevende. Vervolgens werkte ze als projectleider, senior adviseur en coach voor een groot Amsterdams ziekenhuis.
Daar kwamen met enige regelmaat consultants over de vloer. “Die waren erg blauw, nogal gefocust op de tooling en het was fijn als ze er waren, maar zodra ze weg waren stortte alles in. Zo voelde dat tenminste”, legt Lizeth uit.
Haar beeld van de adviesbranche was dan ook niet onverdeeld positief. “In mijn hoofd was consultancy volop acquisitie doen, veel reizen en dat het grote geld werd verkozen boven daadwerkelijke verandering realiseren bij een opdrachtgever. Dat past niet bij mij.”
Na zeven jaar als senior adviseur bij het ziekenhuis was Lizeth echter wel toe aan iets nieuws: “Op een gegeven moment had ik mijn plafond bereikt en begonnen patronen zich te herhalen.”
Dat ze na ruim 14 jaar in de gezondheidszorg voor de adviesbranche zou kiezen, lag niet voor de hand. Maar toen kwam ze een vacature tegen van Improvery. “Ik dacht: dit is op mijn lijf geschreven. Ik belde en er was meteen een klik.”
Duurzame verbetering realiseren
Die eerste indruk is een jaar later niet veranderd. Haar beeld van consultancy wel. “Improvery is een warme club mensen. Stuk voor stuk professionals die het beste in elkaar en de klant naar boven halen. Het beste resultaat is altijd het uitgangspunt. Niet door een trucje te doen en dan weer weg te gaan. Maar echt iets willen verbeteren en streven naar duurzaam resultaat.”
Daarbij gaat Improvery uit van het beproefde recept ‘voordoen, samendoen, zelf doen’, vertelt Lizeth. “Er is heel veel oog voor de mens en het creëren van een lerende organisatie.”
“Natuurlijk word je ingehuurd en afgerekend op de prestatie die je levert”, erkent ze, “maar op de weg naar het doel checken we continu in bij de mensen op de werkvloer. De ene keer is dat de boardroom of MT, de andere keer een operationeel team. Met het overdragen van kennis echt een verbetering met elkaar neerzetten, vind ik het mooiste wat er is.”
Toch nog in de zorg
En hoewel Lizeth van branche is geswitcht, zet ze zich toch nog in voor de zorg. “Ik doe nu een opdracht bij de GGD GHOR, waar ik begon midden in de coronacrisis. Ik startte toen in een projectmanagersrol en maak nu deel uit van het MT. Mijn doel is een integrale aanpak neerzetten om de organisatie continu te kunnen verbeteren.”
“Daarvoor werken we met het 5P-model, een methodiek die Improvery breed toepast. Eén van die p’s staat voor purpose en die is zó belangrijk. Pas als iedereen werkt aan hetzelfde doel verkrijg je eigenaarschap wat resulteert in goede resultaten. En dat we goede resultaten behalen, blijkt wel uit het feit dat mijn opdracht wordt verlengd en vernieuwd.”
“Er is heel veel oog voor de mens en het creëren van een lerende organisatie.”
Als die opdracht straks dan echt afloopt, lijkt het Lizeth wel leuk om ook eens een heel andere branche te verkennen. “Ik zou bijvoorbeeld weleens wat bij een bank willen doen. Kijken hoe ik me daar staande hou.”
Ook ziet ze het wel zitten om op een gegeven moment lean-trainingen te gaan geven. “Dat je bij Improvery zo breed aan de slag kan, in de profit- en non-profitsector, vind ik heel erg leuk.”
Mens en prestaties
Geheel in lijn met de dienstverlening van Improvery, speelt persoonlijke groei ook intern een belangrijke rol. “Naast de stappen die je zet door de diversiteit aan opdrachten, is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling”, aldus Lizeth.
“Na 100 dagen had ik bijvoorbeeld een interview: hoe bevielen je eerste 100 dagen? Wat kunnen we beter doen? En één keer in de maand heb ik een gesprek met één van de partners. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? Wat is er nodig om je daar te krijgen? Denk aan ontwikkeling en opleidingen.”
Daarnaast zijn er de maandelijkse team- en ontwikkelingsdagen. “De ene keer organiseren we zelf iets, de andere keer huren we iemand in. Denk aan een workshop rondom een kleurenmethodiek. Eén keer per kwartaal hebben we een 24-uurssessie met overnachting. Dat is altijd een combinatie van fun en inhoud.”
En waar alles in het teken staat van blijven verbeteren, begrijpt Improvery ook dat er méér is in het leven dan werk. Lizeth: “Ik heb een jong gezin en werk 32 uur, dat kan hier ook gewoon. Die gezonde balans tussen mens en prestaties vind ik heel fijn.”
Weer een stapje verder
Vorig jaar vierde Improvery alweer zijn eerste lustrum. “Iets om al trots op te zijn, aangezien we van twee Improverianen en twee klanten in vijf jaar zijn gegroeid naar een team van vijftien man met meer dan 20 verschillende klanten.”
Tegelijkertijd kijkt het bureau vooral vooruit. “Dit jaar willen we doorgroeien met drie mensen. Die ons weer een stapje verder helpen in onze ontwikkeling, die ons inspireren met een andere kijk of nieuwe ideeën, en waarbij het glas altijd halfvol is.”
“Zo willen we stap voor stap in de aankomende jaren doorgroeien”, blikt Lizeth vooruit. “Waarbij het onze ambitie is en blijft om onze klanten te helpen met het realiseren van duurzame prestatiedoorbraken waarin de mens én prestaties centraal staan.”