Improvery zet lean game in voor betere verandertrajecten

16 oktober 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Improvery heeft een partnerovereenkomst gesloten met SharkMark, een leverancier van serious games. Samen gaan de partners serious gaming inzetten om lean implementaties en verandertrajecten effectiever te laten verlopen. 

SharkMark is de ontwerper en ontwikkelaar van JUNGOO, een mobile game waarmee consultants de verbeterexpertise van medewerkers in een organisatie kunnen mobiliseren. Naast een hogere betrokkenheid van werknemers, zorgt het spel er ook voor dat verbetermogelijkheden van processen vastgelegd kunnen worden, om zo te achterhalen wat in een proces ‘beter’, ‘goedkoper’, ‘eenvoudiger’ of ‘sneller’ kan.

Vervolgens beoordelen de deelnemers elkaars verbetervoorstellen door middel van het toekennen van punten. Aan de hand van die evaluaties worden ook dashboards gecreëerd, waarop de ideeën staan met het meeste en best oplosbare verbeterpotentieel. Het aantal deelnemers aan JUNGOO kan variëren van 10 tot 500 professionals.

JUNGOO Lean game

Het JUNGOO spel bouwt voort op twee belangrijke pijlers die interventies tijdens verandertrajecten kunnen verbeteren. “Het spel combineert crowdsourcing (gebruik maken van de kennis in groepen voor bijvoorbeeld innovatie en onderzoek) en gamification (gebruiken van gaming technieken om de intrinsieke motivatie en betrokkenheid van mensen te verhogen) met als resultaat een krachtige tool voor organisatieverbetering”, legt Lammert van der Wal, woordvoerder van het Groningse softwarebedrijf SharkMark uit.

Improvery wil in eerste instantie vooral JUNGOO toepassen in leanprojecten die het voor klanten uitvoert. Het adviesbureau werd in november vorig jaar opgezet door Arthur Pans en Sybrand Hoekstra. Het bureau verzorgt consultancy, detachering en lean trainingen, en is gespecialiseerd in het realiseren van een cultuur van continu verbeteren binnen organisaties. 

Met het oog op de voordelen die het toepassen van gamification biedt, zegt medeoprichter Sybrand Hoekstra: “Steevast hebben onze opdrachtgevers de wens zo veel mogelijk medewerkers te betrekken bij een veranderende organisatie. Maar in de praktijk worden er 1 of 2 personen naar voren geschoven. Door de inzet van de mobiele telefoon en een slimme app, kan nu iedereen meedoen terwijl het ook nog eens minder tijd kost.”

Medeoprichter Arthur Pans voegt toe: “Dat is één, maar medewerkers vinden het ook nog eens heel erg leuk om aan het werk een spelelement toe te voegen. Hoe meer medewerkers we inzetten des te meer verbeterpotentieel en hoe beter de resultaten. Voor continu verbeteren activeren wij de mensfactor optimaal en het levert plezier en resultaat op.” 

De twee oprichters zien daarnaast een gat in de markt om de serious gaming aanpak in lean trainingen te verankeren. Jaarlijks worden er in Nederland honderden professionals in opgeleid tot lean expert. Zij kunnen bijvoorbeeld een Yellow Belt halen, of een Green Belt, terwijl vergevorderden kunnen opgaan voor een Black Belt.

Voor alle trainingen die worden verzorgd op dit gebied, geeft Pans aan dat hoewel er relatief veel aandacht is voor overdracht van kennis op de cursist, er minder nadruk ligt op praktische tools die cursisten vervolgens in de eigen organisatie kunnen gebruiken om procesoptimalisatie te faciliteren. “Wij leiden in onze geaccrediteerde green- en blackbelt trainingen daarom onze cursisten op tot spelleiders van JUNGOO. Een belangrijke stap om onze cursisten echt succesvol te laten zijn in de eigen organisatie.”

Voor SharkMark, betekent de samenwerking met Improvery dat het opnieuw de krachten bundelt met een speler in het consultancydomein. Consultants opereren op de voorgrond van verandering, en in hun poging zich van andere spelers te differentiëren en hun klanten de beste diensten en uitkomsten te bieden, zoeken ze voortdurend naar de beste tools in de markt voor deze doeleinden.

Naast de JUNGOO game heeft SharkMark ook de ‘Lean Scene Investigation’ game ontwikkeld, een spel dat gericht is op procesoptimalisatie. Eerder dit jaar haalde het bedrijf uit Groningen groeigeld op om zijn verdere groeiambities te ondersteunen.