Eva González Pérez wint prijs voor aankaarten toeslagenaffaire

03 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Eva González Pérez is de winnaar van de Issue Award 2022. De advocate wordt geroemd voor de rol die ze de afgelopen jaren speelde bij het ondersteunen van slachtoffers van de schrijnende toeslagenaffaire.

De toeslagenaffaire gaat de boeken in als een van de grootste overheidsschandalen uit de Nederlandse geschiedenis. Jarenlang werden tienduizenden ouders door de Belastingdienst onterecht aangemerkt als fraudeur, resulterend in genadeloze terugvorderingen van kinderopvangtoeslag.

González Pérez, advocate van beroep, bracht de problematiek aan het licht. Ze won in 2017 een rechtszaak bij de Raad van State en benaderde politicus Pieter Omtzigt, nadat onderhandelingen met de Belastingdienst waren stukgelopen.

Eva González Pérez wint prijs voor inzet rondom toeslagenaffaire

Omtzigt stelde daarop Kamervragen over het onderwerp, waarna de zaak begon te rollen. Dit leidde vervolgens tot massale media-aandacht, waarna steeds meer informatie naar buiten kwam over de affaire.

De slachtoffers in de affaire zijn vooral mensen met lage inkomens die een beroep deden op de kinderdagopvangtoeslag. Het betreft een jarenlange affaire, die speelde tussen 2004 en 2019. In deze periode zijn enkele tientallen duizenden ouders en zo’n 70.000 kinderen gedupeerd, ofwel vanwege het maken van enkele – veelal kleine en onschuldige – fouten in de toeslagenprocedures, of doordat zij misleid waren door malafide gastouderbureaus.

De ouders werden vervolgens door de belastingdienst ten onrechte bestempeld als fraudeurs van kinderopvangtoeslagen en kregen in de jaren daarna te maken met strenge terugvorderingen. Uit de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag bleek later dat de Belastingdienst discriminerend had gehandeld en dat de grondbeginselen van de rechtstaat waren geschonden.

Uithuisplaatsingen

Voor de betroffen gezinnen resulteerde de toeslagenaffaire veelal in een financiële ramp, aangezien de terugvorderingen opliepen tot soms wel tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s. Naast financiële problemen leidde de onterechte terugvorderingen door de Belastingdienst voor veel gezinnen ook tot bijvoorbeeld psychische klachten, het verlies van baan of huis, of zelfs tot het uithuisplaatsingen van hun kinderen.

Mede door de inzet van González Pérez kwamen de meest schrijnende gevallen aan het licht. Met het voeren van rechtszaken heeft ze de afgelopen zeven jaar ongeveer 40 gezinnen juridisch bijgestaan. Voor haar inzet en het op de kaart zetten van de kwestie kreeg González Pérez de afgelopen periode veel lof.

Geen cijfers maar echte mensen

Ook werd ze genomineerd voor de Issue Awards. Deze verkiezing, een initiatief van communicatieadviesbureau Issuemakers, zet ieder jaar organisaties en personen in het zonnetje die op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek hebben weten te agenderen.

“Eva heeft met haar werk niet alleen de fouten van de overheid blootgesteld, zij bracht de slachtoffers van de affaire met hun hele verhaal en leed in beeld. De affaire ging hierdoor niet simpelweg om cijfers, maar om echte mensen”, aldus de jury van de Issue Awards, die Pérez nu tot winnaar heeft uitgeroepen.

“Eva heeft de award te danken aan de vasthoudendheid waarmee zij dit onderwerp is blijven agenderen en waarmee ze journalisten en Kamerleden wist te mobiliseren om haar activiteiten te ondersteunen”, voegt de jury toe.

Peréz toont zich verheugd over het winnen van de award: “Als je ziet wie deze prijs voor mij hebben gewonnen, dat vind ik het gaaf om in dat rijtje te mogen staan. Het is een eer, maar er is nog veel werk te verzetten op het gebied van de toeslagenaffaire. Ik ben nog lang niet klaar.”

De andere twee finalisten waren Jason Bhugwandass, genomineerd voor zijn agendering van problemen in de gesloten jeugdzorg, en Marnix Geus, genomineerd voor zijn initiatieven rondom daklozenopvang.