‘Nederlanders maken zich het meeste zorgen over kosten levensonderhoud’
Bijna een derde van de Nederlanders (30%) maakt zich zorgen over de kosten van het eerste levensonderhoud, zo blijkt uit onderzoek van Issuemakers. Daarmee is het uitgegroeid tot ’s lands grootste kopzorg.
Als een hele grote verrassing komen deze geldzorgen niet: in 2021 kwam de inflatie in ons land volgens het CBS uit op 2,7%, vorig jaar was het maar liefst 10%, en dit jaar tot op heden ruim 6% (op basis van de inflatiecijfers voor de maanden januari tot en met juni).
Andere thema’s waarover veel Nederlanders zich zorgen maken zijn het toenemende geweld tegen hulpverleners (29%), de opwarming van de aarde (27%), het toenemend aantal asielzoekers (25%), criminaliteit (14%), het vertrouwen in de politiek en overheid (9%) en het personeelstekort in de zorg en het onderwijs (7%).
Ook “andere issues die dichtbij huis liggen” worden regelmatig genoemd. Denk onder andere aan de beschikbaarheid van woningen (12%), de verharding en verhuftering van de samenleving (16%) en de betaalbaarheid van de zorg (11%).
Je eigen rotzooi opruimen
Vaak wijzen Nederlanders de overheid aan als de oorzaak van de problemen die hen zorgen baren. Zo houdt de meerderheid de overheid verantwoordelijk voor de ontoegankelijkheid en onbetaalbaarheid van de zorg (58%) en de woningcrisis (65%). Iets minder dan de helft (46%) doet dat voor het personeelstekort in de zorg en het onderwijs en de asielcrisis. En als verantwoordelijke is het volgens de meeste respondenten ook aan de overheid om deze problemen weer op te lossen.
Niet alles wordt echter op de overheid afgeschoven. Ook burgers zelf worden soms gezien als de schuldige, zoals voor het toenemende geweld (61%) en de verharding en verhuftering van de maatschappij (54%). Toch moet het toenemend geweld volgens velen door de overheid worden opgelost. Het tegengaan van de verharding is vooral aan de burgers zelf.
De opwarming van de aarde is volgens veel respondenten veroorzaakt door bedrijven (31%). Niettemin kijken ze voor het oplossen van het probleem vooral naar de overheid. Het gebrek aan vertrouwen in de politiek en de overheid is volgens een krappe meerderheid (54%) vooral veroorzaakt door de media. Ook vinden de meeste Nederlanders dat diezelfde media de verantwoordelijkheid hebben om dat vertrouwen weer te herstellen.
Over het onderzoek
Voor het onderzoek – genaamd de ‘Issuemonitor 2023’ – ondervroeg Issuemakers meer dan duizend Nederlanders van achttien jaar en ouder. Zij kregen een lijst met vijftig issues voorgelegd, waarbij ze onder andere konden aangeven over welke issues ze zich op dit moment het meeste zorgen maken.