Maryam Hassouni, Mirjam Kaijer en JOB MBO kanshebbers Issue Award

20 januari 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Communicatieadviesbureau Issuemakers heeft de drie finalisten van de 2023-editie van de Issue Awards bekendgemaakt. De overgebleven kanshebbers zijn schrijfster en actrice Maryam Hassouni, voorzitter van Stichting Voice of Women Mirjam Kaijer en jongerenorganisatie JOB MBO.

Al meer dan tien jaar organiseert Issuemakers, een communicatieadviesbureau dat zich inzet voor organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken, de jaarlijkse Issue Awards.

De verkiezing zet organisaties en personen in het zonnetje die op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek hebben weten te agenderen. De finalisten zijn dit jaar twee individuele personen en een jongerenorganisatie.

Maryam Hassouni, Mirjam Kaijer en JOB MBO

Systeem van grensoverschrijdend gedrag blootgelegd

Maryam Hassouni is een Nederlandse actrice en schrijfster, die al in haar vroege jeugd bekendheid verwierf voor haar rol als Dunya in de tv-serie Dunya en Desie. Deze serie wist in binnen- en buitenland meerdere prijzen te winnen. In 2006 ontving ze als eerste Nederlander een Emmy Award in de categorie Beste Actrice voor haar rol als Laila in de televisiefilm Offers.

In 2010 vertrok Hassouni naar New York om haar carrière als actrice verder vorm te geven. In de jaren daarna speelde ze in verschillende binnen- en buitenlandse films en vervulde rollen in tv- en theaterproducties. Meer recent, in 2021, speelde Hassouni nog de hoofdrol in de film Meskina, waarvan inmiddels ook een serie op Netflix loopt.

Gedurende haar loopbaan rondde Hassouni verder een studie Engelse taal en cultuur af, en schreef ze een kinderboek– ‘Hoekjes van Geluk’. Ook was ze politiek actief, als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen in het jaar 2021 (#37 - Partij voor de Dieren).

Haar finaleplaats in de Issue Awards komt voort uit het boek dat ze eind vorig jaar publiceerde, getiteld ‘Wat de fak’. In het boek doet Hassouni haar verhaal uit de doeken rondom grensoverschrijdend gedrag in de televisiewereld.

Ze vertelt over het grensoverschrijdend gedrag, racisme en seksisme dat ze gedurende haar loopbaan op de werkvloer is tegengekomen. Hassouni noemt in het boek bewust geen namen, maar richt zich vooral op de problematiek binnen het hele systeem, met als doel veranderingen en hervormingen teweeg te brengen.

Een stem voor vrouwen met langdurige gezondheidsklachten

Mirjam Kaijer is de voorzitter van Stichting Voice of Women en maakt zich al jaren hard voor vrouwen in ons land die rondlopen met langdurige gezondheidsklachten, maar hiervoor geen adequate behandeling krijgen in het reguliere Nederlandse zorgsysteem.

Omdat de klachten van veel vrouwen worden afgedaan als typische vrouwenkwaaltjes, komt het soms zover dat vrouwen een onjuiste diagnose krijgen, of zelfs onnodig in de psychiatrie belanden. De reden? “Onvoldoende kennis over vrouwspecifieke ziektes, of genderverschillen bij algemene ziektes”, betoogt Kaijer, die al vroeg interesse had in de zorg en eerder een studie A-verpleegkunde en een opleiding Maatschappelijke Gezondheidszorg afrondde.

Tegenwoordig werkt Kaijer als journalist en columnist en schrijft ze in het bijzonder over medische onderwerpen, evenals over bredere onderwerpen die het leven raken. Dat doet ze onder meer voor het Noord-Hollands Dagblad. Haar artikelen worden onder meer gepubliceerd in de FIT: Noord Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, IJmuider Courant, De Gooi en Eemlander. Afgelopen oktober bracht Kaijer haar zesde boek uit.

Met haar stichting Voices for Women geeft Kaijer de vrouwen met langdurige gezondheidsklachten ook letterlijk een stem. Zo besloot ze een petitie te starten voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam en -ziektes, mede met het doel om de kennis die daaruit voortvloeit te laten opnemen in het curriculum van zorgopleidingen.

Het initiatief verzamelde meer dan 55.000 handtekeningen en de petitie werden in september van vorig jaar gepresenteerd aan minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.

Gelijke kansen voor mbo’ers

De derde finalist is JOB MBO. De jongerenorganisatie, die wordt bestuurd door mbo-studenten, zet zich in om aandacht te vragen voor gelijke kansen en rechten voor mbo’ers. “Mbo-studenten krijgen vaak niet dezelfde mogelijkheden tijdens hun studentenjaren als hbo- of universiteitsstudenten, bij huisvesting, sport en cultuur of studentenkortingen”, aldus een woordvoerder.

Om daar verandering in te brengen informeert JOB MBO studenten en studentenraden over hun rechten, vertegenwoordigt het mbo’ers richting media en politiek en organiseert het tal van activiteiten. Ook houdt JOB MBO via de JOB-monitor continu de kwaliteit van het onderwijs in de gaten.

“JOB wil als dé landelijke jongerenorganisatie beroepsonderwijs zorgen dat de mening en ideeën
van de mbo-student over hun opleiding serieus genomen wordt door bestuurders en politici”, vat de organisatie haar missie samen.

Dat JOB MBO het dit jaar tot finalist heeft weten te schoppen is niet gehaal verrassend. De jongerenorganisatie wist de afgelopen tijd met haar inspanningen zowel de media als de politiek te bereiken.

De winnaar is...

Wie de winnaar wordt van de 2023-editie van de Issue Awards zal een professionele jury gaan bepalen op dinsdag 24 januari. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Maria van der Heijden (MVO Nederland), Mieke Ansems (VNO-NCW en MKB Nederland), Joris Backer (Eerste Kamer), Omar Kbiri (Maak Amsterdam), Mark Monsma (Samenwerkende Gezondheidsfondsen) en Jasper Mulder (Adformatie). 

Vorig jaar was het Eva González Pérez die tot winnaar werd verkozen. De advocate wordt geroemd voor de rol die ze de afgelopen jaren speelde bij het ondersteunen van slachtoffers van de schrijnende toeslagenaffaire.