Black Lives Matter-protest in Amsterdam wint Issue Award 2021

29 januari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam is door de jury van de Issue Award 2021 verkozen tot de meest effectieve ‘issuemaker’ van de afgelopen twaalf maanden. Maar liefst 15.000 deelnemers namen deel aan het Damprotest tegen institutioneel racisme.

Gisteren kregen de initiatiefnemers van het Black Lives Matter NL-protest – Caitlin Schaap, Naomie Pieter, Elvin Rigters, Mitchell Esajas en Jerry Afriyie – uit handen van juryvoorzitter Reint Jan Renes (lector Hogeschool van Amsterdam) de prijs uitgereikt. Het protest werd op 1 juni gehouden, een week nadat in Minneapolis de zwarte Amerikaan George Floyd op klaarlichte dag werd vermoord door de politie.

De moord leidde tot wereldwijde protesten tegen institutioneel racisme, waaronder dus op de Dam. Volgens Renes viel het protest op omdat het “niet alleen leidde tot een publiek debat, maar ook een issue op de agenda wist te zetten op meerdere niveaus van de samenleving”. Zo leidde het bijvoorbeeld tot gesprekken en trainingen in maatschappelijke, politieke en bestuurlijke kringen.

Black Lives Matter protest in Amsterdam wint Issue Award 2021

De initiatiefnemers kregen bovendien lof voor de manier waarop ze het thema onder de aandacht hebben gebracht. “Het onderwerp werd op een scherpe en soms schurende wijze geagendeerd. Een stroom van ongemak, die al langer een weg zoekt, kreeg een bedding, met alle onzekerheid die hoort bij een onderwerp dat zo diep raakt aan gevoelens en ervaringen in het land.” 

Caitlin Schaap laat in een reactie namens het Black Lives Matter NL-protest weten dat de organisatie erg blij is met de Issue Award: “Dit is een mooie erkenning dat er ook in private sectoren meer aandacht gegeven mag worden aan institutioneel racisme. Het structureel uitsluiten van zwarte, inheemse, mensen van kleur en vrouwen werkt averechts voor innovatie van een bedrijf en daarmee ook de ontwikkeling van de samenleving.” 

“Ondanks structurele achterstelling is er beweging en verandering in gang gezet door creativiteit, intelligentie en doorzettingsvermogen van mensen uit zwarte gemeenschappen. Het begint bij de keus die je maakt om anti-racistisch te zijn en voor innovatie en ontwikkeling te kiezen. Met de Issue Award op de schoorsteenmantel maken we die stappen graag samen in 2021.” 

Andere finalisten

De andere twee genomineerden waren de petitie voor het (consumenten)vuurwerkverbod, een initiatief van het Vuurwerkmanifest, en de communicatie-aanpak van Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en afdelingshoofd van het Erasmus Medisch Centrum).

Vorig jaar ging de Issue Award naar Bart Kemp (Agractie Nederland) voor zijn organisatie van het boerenprotest in 2019.