Leider van boerenprotest wint maatschappelijke prijs

27 januari 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het boerenprotest van 1 oktober is bekroond met de Issue Award 2020. Donderdagavond mocht schapenboer Bart Kemp de prijs in ontvangst nemen in De Balie in Amsterdam. De Issue Award wordt ieder jaar toegekend aan de persoon of organisatie die het jaar daarvoor op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek wist te agenderen.

De zevenkoppige jury, geleid door gedragswetenschapper Reint Jan Renes, prijst de grootschalige en indrukwekkende demonstratie waarmee Kemp en zijn organisatie – Agractie Nederland – de stikstofproblematiek in relatie tot de Nederlandse boeren op de maatschappelijke agenda hebben gezet. Met één enkel bericht gaf Bart Kemp de aanzet tot een van de grootste boerenprotesten uit de Nederlandse geschiedenis. Voor het eerst in dertig jaar trokken de boeren met hun tractoren massaal het weiland uit en de straat op.

“Door dit initiatief kwamen op 1 oktober 2019 21.000 boeren met ruim 5.000 tractoren naar een overvol Malieveld om te demonstreren tegen het beleid van de overheid op het gebied van de landbouw. De demonstratie gaf die dag een Elfstedentocht-allure: iedereen in Nederland sprak erover, of je nu wilde of niet, je kon op 1 oktober – bijna letterlijk – niet om de boeren heen. De media-aandacht was dan ook gigantisch. Een bijzondere prestatie die in 2019 door geen andere ‘issue-maker’ is overtroffen”, aldus juryvoorzitter Renes.
Bart Kemp, Leider van boerenprotest, wint maatschappelijke prijs

Het jaar van de boeren

De voorzitter is ook erg te spreken over de wijze waarop Kemp in de ongekende ophef rondom de boerenprotesten dichtbij zijn oorspronkelijke doelstelling bleef en op een persoonlijke manier aandacht is blijven vragen voor het belang van boeren en hun producten voor de Nederlandse samenleving: “De jury wil met het uitreiken van de award aan Bart Kemp aangeven dat zij waardering heeft voor deze manier waarop hij het initiatief heeft genomen om het issue te agenderen en verder te brengen. 2019 werd door deze actie het jaar van de boeren.”

Of 2020 ook het jaar van de boeren wordt moet nog blijken. Eind december peilde Maurice de Hond dat 55% van de Nederlanders wel klaar is met de protesten. De ‘Farmers Defence Force’ – zeg maar het geradicaliseerde neefje van Agractie Nederland – riep vorige week echter op tot nieuwe acties. Voorman Mark van den Oever heeft wellicht ook wel wat te maken met het afkalvende begrip voor de boeren. Enkele dagen voor de peiling van De Hond oogstte hij bijzonder weinig lof voor zijn vergelijking tussen de huidige positie van de boeren en die van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het mag dan ook geen verrassing heten dat hij niet tot de kanshebbers behoorde voor de Issue Award.

Kanshebber waren dit jaar wel SIRE en ChristenUnie-wethouder Rob Jonkman. SIRE was genomineerd op basis van de #DOESLIEF-campagne en Jonkman op basis van zijn petitie voor meer geld voor de jeugdzorg. Kemp wist deze beide medefinalisten echter af te troeven.

“Agractie Nederland zal zich blijvend inzetten voor het vertellen van het verhaal van Nederlands voedsel.”
– Bart Kemp
 

Daarmee treedt hij in de voetsporen van enkele bekendere landgenoten. Vorig jaar ging de prijs naar Tim Hofman voor zijn initiatief tot een petitie voor een ruimer kinderpardon. Daarnaast werd toen de Oeuvre award uitgereikt aan Arjen Lubach, die met zijn programma ‘Zondag met Lubach’ wekelijks op een ludieke manier – en dikwijls met veel succes – maatschappelijke thema’s aankaart. In 2018 won onderwijsactiegroep PO in Actie de award voor het aan de kaak stellen van werkdruk en lage lonen in het primair onderwijs. In 2017 ging de prijs naar Hugo Borst en Carin Gaemers naar aanleiding van hun pleidooi voor betere ouderenzorg.

Het verhaal van Nederlands voedsel

Uiteraard reageerde Kemp verheugd op het in de wacht slepen van de Issue Award, die hij ontving uit handen van jurylid Marjan Olfers, in het dagelijks leven juriste en hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Ook deze prijs onderstreept de relevantie van de Nederlandse voedselmakers voor ons allemaal”, liet Kemp weten in zijn dankwoord. “Agractie Nederland zal zich blijvend inzetten voor het vertellen van het verhaal van Nederlands voedsel, onder meer door ludieke acties.’’

De Issue Award werd in 2010 in het leven geroepen door De Issuemakers, een communicatieadviesbureau gespecialiseerd in het agenderen en managen van maatschappelijke issues bij media, samenleving en politiek.