Diederik Gommers maakt kans op prijs voor communicatieaanpak

21 januari 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Diederik Gommers is genomineerd voor de Issue Award, een prijs voor een persoon of organisatie die een maatschappelijk onderwerp goed op de kaart weet te zetten. De NVIC-voorzitter wordt geroemd om zijn heldere duiding van de complexe coronaproblematiek en de impactvolle manier waarop hij de dialoog aangaat. In de finale neemt hij het op tegen de initiatiefnemers van het Black Lives Matter-protest op de Dam en de organisatie achter de petitie voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Het kan raar lopen in deze tijden van corona. Een jaar geleden kenden nog maar weinigen Diederik Gommers, vandaag de dag kun je bijna niet meer om hem heen. Natuurlijk speelde de alles beheersende coronapandemie daarin een levensgrote rol, maar ook de manier waarop Gommers zich presenteerde te midden van deze ongekende crisis droeg daar absoluut aan bij.

Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) had hij de taak om de overheid te adviseren over de corona-aanpak, maar al gauw nam hij ook een belangrijke rol op zich in het maatschappelijke debat – waarin de gemoederen vaak hoog opliepen, en meningen en feiten dikwijls moeilijk te onderscheiden waren.

Diederik Gommers maakt kans op prijs voor communicatieaanpakIn dit verhitte debat is Gommers volgens velen een baken van rust, die als geen ander in staat is op heldere wijze de ernst van de situatie uit te leggen. Zo meent ook de jury van de Issue Award, die Gommers heeft genomineerd voor de jaarlijkse communicatieprijs.

“De plotselinge komst van corona zorgde in 2020 voor veel vragen. Gommers toonde het vermogen om opiniemakers, burgers en autoriteiten in begrijpelijke taal de feiten onder ogen te zien over de ic-capaciteit, de maatregelen en corona”, aldus de jury. “Hij ging daarbij succesvol verder dan zijn initiële taak om de overheid te adviseren. Gommers kreeg ook een grote rol bij het duiden van actualiteit en bleef impactvol de dialoog aangaan.”

Black Lives Matter

Of Gommers Issue Award daadwerkelijk mee naar huis mag nemen is nog de vraag. Het zou namelijk ook zomaar kunnen dat de prijs dit jaar wordt toegekend aan Caitlin Schaap, Naomie Pieter, Elvin Rigters, Mitchell Esajas en Jerry Afriyie (KOZP).

In solidariteit met de Black Lives Matter-beweging, organiseerden zij het Damprotest tegen institutioneel racisme. In een jaar waarin corona alles leek te domineren, wisten ze het beladen thema hoog op de maatschappelijke agenda te zetten. “Hiermee werd het onderwerp institutioneel racisme in Nederland op een scherpe en soms schurende wijze effectief geagendeerd”, stelt de jury.

Vuurwerkverbod

De derde en laatste kanshebber is het Vuurwerkmanifest, in 2014 opgericht door Tjeerd de Faber en Jan Keunen (oogartsen), Marjolijn Snouck-Hurgonje (oud-verpleegkundige), Willemien Boland (jeugdarts) en Maaike van Zuilen (communicatieadviseur).

In januari 2020 ondertekenden honderdduizenden mensen hun petitie voor een verbod op consumentenvuurwerk. Het moet gezegd worden dat ze een handje werden geholpen door corona, maar na jaren hebben de volhardende initiatiefnemers hun doelstelling bereikt: er gold de afgelopen jaarwisseling een verbod op consumentenvuurwerk. “Hun oproep ontwikkelde zich van een klemmend beroep tot omarming door politiek en bestuur”, geeft de jury aan.

En de winnaar is…

Op 28 januari maakt de jury (uiteraard online) bekend wie uit deze drie finalisten wordt verkozen tot de winnaar van de Issue Award. De prijs – een initiatief van communicatieadviesbureau Issuemakers – wordt sinds 2010 elk jaar toegekend aan een persoon of organisatie die een maatschappelijk onderwerp op een effectieve en bijzondere manier politiek weet te agenderen.

Vorig jaar ging Bart Kemp van Agractie Nederland er met de prijs vandoor, waarmee hij werd beloond voor zijn organisatie van het boerenprotest van oktober 2019. Een jaar eerder was Tim Hofman de winnaar, op basis van zijn initiatief tot een petitie voor een ruimer kinderpardon. Datzelfde jaar won Arjen Lubach een Oeuvre Award vanwege de manier waarop hij in zijn programma ‘Zondag met Lubach’ maatschappelijke issues belicht. Kijk hier voor een complete lijst van alle winnaars.